Generaţia de Aur a Literaturii Argeşene la Biblioteca Judeţeană Argeş

Miercuri, 6 aprilie, de la ora 17.00, Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş a organizat un eveniment editorial deosebit, care i-a avut în prim-plan pe scriitorii care fac parte din Generaţia de Aur a Literaturii Argeşene: Steluţa Istrătescu, Mona Vâlceanu, Mihail Ghiţescu, Aurelia Corbeanu, Ilsi Sora. Cu acest prilej, au fost lansate lucrări reprezentative din creaţia scriitorilor argeşeni. S-a făcut lectură publică din creația fiecărui invitat, fiecare autor alegând fragmente pe care au dorit să le evidenţieze. La eveniment au fost prezenţi prieteni și studenți de la Facultatea de Jurnalism din Pitești.

Mihai Ghiţescu a lansat „Destine în derivă”

Mihail Ghițescu, decanul de vârstă, a lansat romanul cu accente autobiografice „Destine în derivă” (Editura Zodia Fecioarei, 2015), construit pe baza experiențelor personale, dar și ale celor apropiați, trăite în regimul comunist.
Membru fondator al Cenaclului ”Liviu Rebreanu” şi al Fundaţiei Culturale ”Liviu Rebreanu”, pe care le-a condus ani de-a rândul, Mihai Ghiţescu a avut o viaţă tumultuoasă. Scriitorul se simte, însă, onorat că avut privilegiul de a cunoaşte multe dintre cele mai sonore nume ale literaturii române. Mihai Ghiţescu şi-a început viaţa de scriitor, în adevăratul sens al cuvântului, târziu, după ce a trecut de vârsta de 70 de ani, când a publicat romanul „Lidia”, în două volume dedicate soţiei sale, Ludmila Florea Ghiţescu, una dintre cele mai impunătoare prezenţe literare locale, de poeziile căreia a fost şi încă mai este fascinat şi a cărei moarte a sfâşiat una dintre cele mai longevive poveşti de dragoste, despărţindu-i în urmă cu 19 ani. A cochetat cu scrisul, însă, încă din 1944, când, la vârsta adolescenţei, a aşternut pe hârtie primele versuri de care îşi aminteşte cu drag şi acum.

Mona Vâlceanu şi al ei „Egor. O iubire imposibilă”

Mona Vâlceanu a lansat romanul „Egor. O iubire imposibilă” (Zodia Fecioarei, 2014). Este roman fantastic, inspirat de proza fantastică a lui Mircea Eliade, o poveste de iubire între doi pictori: ea este foarte tânără, el este experimentat, o inițiază în tainele picturii, își trăiesc iubirea parțial în dimensiunea aceasta, pentru că, odată despărțiți, ea realizează, pornind pe urmele lui, că el nu a existat în timpul existenței ei, ci cu mult mai devreme, într-o altă epocă.

Ilsi Sora a lansat volumele de proză scurtă „Castele în Spania. Belgianca” și „Rețeaua”

Ilsi Sora a lansat volumele de proză scurtă „Castele în Spania. Belgianca” și „Rețeaua” (Editura Timpul, Iași).  Primul volum a  apărut în anul 2011, iar al doilea, în anul 2012. Sunt construcții simple, romantice, care evocă persoane din viața ei, dar care propun și tipologii. Crezul ei este că scriitorul are întotdeauna ceva de spus și că trebuie să o facă, indiferent dacă are sau nu un public al lui. Mai devreme sau mai târziu, acest public va apărea și se va regăsi în scrierea respectivă.

Aurelia Corbeanu şi „Labirintul Leonorei”

Aurelia Corbeanu a lansat antologia de proză „Labirintul Leonorei” (Editura Tipo Moldova, Iași, 2015), care cuprinde o selecție a celor mai bune povestiri, nuvele, fragmente de roman, literatură pentru copii și, integral, volumul intitulat „O călătorie de vis în Irlanda”. Aurelia Corbeanu aduce tradiția în modernitate, înalță istoria la nivelul mitului.
Aurelia Corbeanu s-a născut în oraşul Curtea de Argeş, la 24 octombrie 1938, a crescut şi s-a format ca personalitate distinsă pe plaiuri argeşene. A absolvit Liceul Nr. 3 din Piteşti, în 1956, apoi Facultatea de Limba şi Literatura Română din cadrul Universităţii din Bucureşti (1967). Începând cu anul 1962 a activat ca profesoară de Limba şi literatura română la Şcoala Generală Valea Iaşului, unde a îndeplinit şi funcţia de directoare, în perioada 1985-1989, apoi s-a transferat la Şcoala Generală Nr. 4 "Mircea cel Bătrân" din Curtea de Argeş, unde a funcţionat până la pensionare. În activitatea de la catedră a obţinut toate gradele didactice, pentru Gradul I susţinând lucrarea "Stilistica românească şi modalităţi de îmbinare a analizei gramaticale cu analiza stilistică". Mulţi ani a îndeplinit şi funcţiile de responsabil al Cercului Pedagogic al profesorilor de Limba şi literatura română de pe Valea Argeşului, precum şi pe cea de inspector metodist la Inspectoratul Şcolar Argeş.
Aurelia Corbeanu este membră a Ligii Scriitorilor din Argeş, a Cenaclului literar "Liviu Rebreanu", din Piteşti, a Clubului Iubitorilor de Cultură şi a Cenaclului literar "Nicolae Velea" din Curtea de Argeş. S-a dovedit un condei generos, foarte competent, care ne împărtăşeşte periodic, cu mult talent, din munca şi experienţa de viaţă a domniei sale. 
În activitatea literară s-a lansat din tinereţe, semnând cu pseudonimul Elia Voiteşu, fiind încurajată iniţial la rubrica "Post-restant" din revista "România literară", susţinută de cunoscuta poetă Constanţa Buzea, soţia veşnic rănită a lui Adrian Păunescu. Apoi a publicat frecvent în "Săgetătorul", suplimentul ziarului "Argeşul", în revistele "Amurg Sentimental", "Lumina Credinţei", "Criterii literare", "Pietrele Doamnei", "Muguri" (revista Şcolii Valea Iaşului), "Glasul iubirii", "Carpatica", ziarul local "Argeş Expres", mai nou pe "Blogul Ligii Scriitorilor din Argeş".

Steluța Istrătescu a lansat volumul de proză scurtă intitulat „Rochia de mireasă”

Steluța Istrătescu, cea care a inițiat întâlnirea cu scriitorii argeşeni de la Biblioteca Judeţeană, a lansat volumul de proză scurtă intitulat „Rochia de mireasă” (Editura Timpul, Iași, 2014).
Steluţa Istrătescu este o continuatoare a stilului Hortensiei Papadat-Bengescu şi surprinde esența sufletului feminin și noblețea vieții patriarhale a Piteștiului de altădată. Pe timpul comunismului, Steluţa Istrătescu satiriza sistemul în piesele de teatru pe care le scria. Până în prezent, a scris peste 40 de cărţi pentru copii şi are în plan alte 15.
Pasiunea pentru limba engleză a dobândit-o în adolescenţă şi de atunci a însoţit-o toată viaţa. Steluţa Istrătescu şi-a dedicat întreaga viaţă copiilor pe care i-a învăţat cu drag limba engleză.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea