Primăria Mărăcineni, somată să plătească aproximativ 2 miliarde daune morale

Anul trecut, primarul comunei Mărăcineni, Nicole-Liviu Dascălu (foto), a fost dat în judecată de către societatea S.C. TGM Group Exclusive SRL pentru repararea pagubei şi a daunelor morale cauzate acestei firme, în cuantum de 171.940, 88 lei, din care suma de 116.634, 88 lei reprezintă dobânzi penalizatoare. Procesul cu această firmă a început atunci când S.C. TGM Group Exclusive SRL a înaintat o cerere de chemare în instanţă a Primăriei comunei Mărăcineni, reprezentată de Nicolae-Liviu Dascălu pentru următoarele motive:

Primăria Mărăcineni, somată să plătească suma de 171.940, 88 lei

În cererea formulată pe data de 10.03.2015, S.C. TGM Group Exclusive SRL, cu sediul în Mioveni, în temeiul art. 1 şi art. 19 din Legea nr. 554/2004 şi Legea contenciosului administrativ, cheamă în judecată Primăria comunei Mărăcineni, reprezentată prin primarul Nicolae-Liviu Dascălu, în calitate de pârât, pentru ca prin hotărârea ce va fi pronunţată, să se dispună obligarea pârâtei la repararea pagubei cauzate, a daunelor morale în valoare de 171.940, 88 lei, din care suma de 116.634, 88 lei reprezintă dobânzi penalizatoare conform adresei nr. 1451/20.01.2015, eliberată de Banca Comercială Română, şi suma de 55.306, care reprezintă majorări şi penalităţi de întârziere, conform deciziei de eşalonare nr. 250912/17.09.2014, emisă de ANAF  - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş, respectiv despăgubiri morale pentru prejudicierea imaginii societăţi pe care aceasta a cauzat-o firmei prin fapta sa culpabilă.

Conform plângerii înaintate de SC TGM SRL, primarul Nicolae-Liviu Dascălu nu doreşte să suspende poprirea asupra disponibilităţilor băneşti din conturile S.C. TGM SRL.

Acţiunea de chemare în instanţă vizează refuzul nejustificat al primarului comunei Mărăcineni, Nicolae-Liviu Dascălu, de a emite o adresă de suspendare a unei popriri înfiinţată de către instituţia pe care o reprezintă asupra disponibilităţilor băneşti existente şi viitoare din conturile S.C. TGM Group Exclusive SRL, nerespectând, astfel, cu ştiinţă, dispoziţiile încheierii pronunţate de către Judecătoria Piteşti în data de 10.03.2013, în dosarul nr. 19617/280/2013, rămasă definitivă prin Decizia civilă nr. 130/19.02.2014.
Prin Adresa nr. 8015 din data de 3.09. 2013, reprezentanţii aparatului de specialitate al primarului, au înfiinţat poprire asupra disponibilităţilor băneşti existente şi viitoare din conturile deschide de societatea SC TGM Group Exclusive SRL la BCR în baza titlurilor executorii: Decizia de impunere din oficiu nr. 6201/28.02.2012 şi Decizia de impunere din oficiu nr. 3361/16.04.2013.
Despre înfiinţarea acestei popriri, SC TGM SRL a fost înştiinţată prin Adresa nr. 8020/03.09.2013, prin care se specifică faptul că, în data de 03.09.2013 a fost transmisă o adresă (fără să se menţioneze numărul adresei), prin care se înfiinţează poprire asupra oricăror sume ce reprezintă venituri băneşti realizate de societatea SC TGM SRL, în vederea realizării creanţelor bugetare datorate bugetului local al comunei Mărăcineni, stabilite prin dosarul de executare nr. 503 din 16.10 2012, nr. 476 din data de 14.08.2013.
Împotriva acestora, în data de 16.09.2013, SC TGM SRL, a formulat o contestaţie la executare, prin care solicită anularea actelor de executare şi suspendarea executării până la soluţionarea contestaţiei. Cererea a fost admisă de către Judecătoria Piteşti, care a dispus suspendarea executării silite pornite în dosarul de executare nr. 8020/2013 al Primăriei comunei Mărăcineni până la soluţionarea contestaţiei la executare. Firma a comunicat Primăriei Mărăcineni această dispoziţie, solicitând printr-o adresă, înregistrată la Primăria Mărăcineni, emiterea adresei de suspendare a popririi. Neprimind niciun răspuns din partea Primăriei, s-au înregistrat mai multe adrese la registratura Primăriei Mărăcineni, la care nu s-a primit niciun răspuns.
Mai mult, în data de 18.03.2014, SC TGM SRL au primit adresa nr. 2545, prin care reprezentanţii Primăriei, în speţă, primarul Nicolae-Liviu Dascălu, înştiinţa firma că „s-a luat măsura indisponibilizării sumelor existente şi a celor viitoare!” În data de 15.05.2014, la Judecătoria Piteşti, s-a înregistrat cererea având ca obiect de ordonanţă preşedinţială, prin care firma solicita instanţei de judecată obligarea pârâtei la înştiinţarea de îndată a terţilor popriţi despre sistarea temporară asupra conturilor reclamantei, în urma suspendării executării silite pornite în dosarul de executare al Primăriei Mărăcineni.
Astfel, s-a deschis dosarul nr. 12357/280/2014, pe rolul Judecătoriei Piteşti, iar în data de 23.07.2014, s-a pronunţat, în favoarea firmei SC TGM SRL, sentinţa civilă nr. 7056/2014, executorie. În data de 04.11 2014, s-a judecat apelul formulat de primarul comunei Mărăcineni, Tribunalul Argeş pronunţând decizia nr. 1038 prin care se respingea apelul ca fiind nefondat.

Primarul comunei Mărăcineni a refuzat nejustificat aplicarea dispoziţiilor instanţei de judecată

În fapt, după toate demersurile prezentate anterior, Primăria comunei Mărăcineni a refuzat în mod nejustificat aplicarea dispoziţiilor instanţei de judecată, refuzând să emită adresa de suspendare a popririi dispusă de Judecătoria Piteşti. Ca atare, firma a înregistrat dobânzi penalizatoare în sumă totală de 116.634, 88 lei doar de terţul poprit BCR.
Tot din cauza refuzului nejustificat, societatea a fost pusă în imposibilitatea achitării obligaţiilor fiscale datorate către ANAF, dobânzi şi penalităţi de întârziere în valoare de 55.306 lei. Astfel, s-a creat un prejudiciu: prin menţinerea blocării conturilor firmei deschise la unităţile bancare, s-a creat un blocaj al desfăşurării activităţii, prin imposibilitatea efectuării plăţilor către furnizori (SC LaFarge Ciment S.A – principalul furnizor al materiei prime necesară pentru desfăşurarea activităţii principale a activităţii) şi a plăţii facturilor emise de furnizorul de energie electrică CEZ Vânzare S.A.

Prejudiciul moral cauzat firmei: prin lunga inactivitate a operaţiunilor bancare, a fost pusă la îndoială buna reputaţie a societăţii

Prejudiciul moral creat firmei S.C. TGM SRL constă în următorul fapt: prin lunga inactivitate a operaţiunilor bancare, a fost pusă la îndoială buna reputaţie a societăţii.
Fapta ilicită a primarului Nicolae-Liviu Dascălu, invocată de firma SC TGM SRL constă în refuzul nejustificat al acestuia, ca reprezentant al instituţiei cu drept de dispoziţie, de a îndeplini obligaţia dispusă pe cale judecătorească, respectiv, prin refuzul emiterii adresei de suspendare a popririi, cu toate că existau două hotărâri judecătoreşti definitive. Fapta ilicită este imputată primarului pentru că este persoana cu drept de dispoziţie în instituţia pe care o reprezintă.
„Considerăm că am avut destulă răbdare şi îngăduinţă faţă de atitudinea primarului comunei, care, abuzând de calitatea sa de primar, cu intenţia şi cu rea credinţă, dintr-un exces de putere, a refuzat să emită către unităţile bancare adresa de suspendare a popririi, conturile societăţii  fiind, în continuare, blocate, iar prin ultima adresă de înfiinţare de poprire, asigurându-se că aceste conturi vor fi blocate şi pe viitor”, se specifică în cererea de chemare în judecată.

Pe data de 29.10.2015, primarul Nicolae-Liviu Dascălu a înaintat recursul, care a fost declarat ca fiind admis de către instanţele de judecată

Pe data de 29.10 2015, primarul Nicolae-Liviu Dascălu a înaintat recursul, solicitând ca prin decizia pe care o va pronunţa instanţa, să fie admis recursul, să fie casată sentinţa atacată şi să se rejudece în fond litigiul, dispunându-se respingerea acţiunii şi a obligaţiei intimatei la plata cheltuielilor de judecată pentru fond şi recurs. Motivul invocat de primar pentru recurs a fost următorul: instanţa de fond a respins în mod greşit excepţia inadmisibilităţii, invocată de primărie prin întâmpinare.
Prin decizia dată pe 26.02.2016, instanţa a hotărât excepţia inadmisibilităţii şi cea a nulităţii recursului. S-a admis recursul, s-a casat sentinţa, iar cauza a fost trimisă pentru rejudecare la Judecătoria Piteşti.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea