Semnal de alarmă! În Argeş există aproximativ 40.000 bolnavi de diabet

Conferinţa săptămânală a Consiliului Judeţean Argeş, care a avut loc în ziua de 6 aprilie, a fost dedicată Zilei Mondiale a Sănătăţii, care se sărbătoreşte în fiecare an, pe data de 7 aprilie. Ca atare, cea care ne-a furnizat informaţiile despre această zi a fost dr. diabetolog şi specialist în nutriţie Adriana Carmen Tuţescu.  Abordarea problemelor de sănătate au constituit sarea şi piperul acestei conferinţe, din moment ce preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău, şi cei doi vicepreşedinţi – Dorin Mărăşoiu şi Constantin Polexe – nu au avut prea multe de spus. Ori poate au spus ceva, dar nu s-a înţeles prea mare lucru, ţinând cont de „talentul oratoric” pe care-l au, în special, Mărăşoiu şi Polexe.

În anul 2012, diabetul a fost cauza a 1, 5 milioane de decese

Anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a consacrat Ziua Mondială a Sănătăţii Diabetului. Principalele argumente care au favorizat alegerea diabetului dintre multele boli care ameninţă sănătatea populaţiei globului au fost:
# În anul 2012, diabetul a fost cauza directă a 1,5 milioane de decese, dintre care 80% s-au înregistrat în ţările cu venit mediu şi scăzut, iar până în 2030 OMS prevede ca diabetul va fi a şaptea cauză de deces la nivel mondial
# De mai mulţi ani se vorbeşte în termeni de epidemie despre diabet. Astfel, epidemia de diabet progresează, deşi, prin măsuri ce ţin de stilul de viaţă, această boală ar putea fi ţinută la distanţă.
# Epidemia de diabet capătă o amploare din ce în ce mai mare, ultimele date relevate de către Federaţia Internaţională de Diabet arătând că aprox. 418 milioane de oameni din întreaga lume au diabet, iar alte 318 milioane se află la risc de a dezvolta această afecţiune cronică. În următorii 25 de ani se aşteaptă o creştere cu cca. 50% a cazurilor de diabet la nivel global.

În anul 2016, OMS va lansa primul raport asupra diabetului

Obiectivele Zilei Mondiale a Sănătăţii urmăresc creşterea gradului de conştientizare şi informare a populaţiei despre diabet şi despre consecinţele acestuia. OMS subliniază că diabetul poate fi tratat, controlat şi pot fi evitate complicaţiile. Experienţa arată că menţinerea greutăţii normale a corpului, evitarea sedentarismului prin practicarea zilnică a unui set de exerciţii fizice şi alimentaţia sănătoasă şi echilibrată pot să reducă riscul de diabet.
În anul 2016, OMS va lansa primul raport asupra diabetului, în care va expune ce reprezintă diabetul la ora actuală, precum şi consecinţele asupra populaţiei globului, insistând asupra necesităţii unui sistem de sănătate publică mai puternic, mai performant, capabil să facă faţă realităţii evidenţiate de aceste cifre îngrijorătoare.

Copii de șase luni, insulino-dependenţi, ai căror părinţi nu prezintă această boală

Dr. Adriana Carmen Tuţescu a tras un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului cazurilor de diabet în rândul populaţiei argeşene:
„În judeţul Argeş există 39994 de pacienţi luaţi în evidenţă cu acest diagnostic şi 2800 de pacienţi trataţi cu insulină. Faţă de acum zece ani, este o creştere alertă a diabetului, pe care OMS a sesizat-o, cauzată de creşterea alertă a factorilor de risc. De asemenea, avem şi copii bolnavi de diabet. Numărul acestora este de 80. Avem şi copii cu vârste foarte fragede: copii de 6 luni insulino-dependenţi, ai căror părinţi nu prezintă această boală. Agregarea cazurilor de diabet I nu are legătură cu zestrea genetică. În Argeş există o recrudescenţă a diabetului de tip II. Dacă în arborelele genealogic există membri care au această afecţiune, atunci gena de diabet este latentă.”
În  Argeş numărul cazurilor de diabet a fost în creştere, astfel: de la 29567 de cazuri în 2014, dintre care 2544 cazuri de diabet insulino-dependent şi 27023 de cazuri insulino-independent, la 31505 cazuri în 2015, dintre care 2645 cazuri de diabet insulino-dependent şi 28860 cazuri de diabet insulino-independent.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea