Cristian Cocea a lansat „Cartea calfei călătoare” la Biblioteca Judeţeană Argeş

Miercuri, 13 aprilie, de la ora 17.00, în sala de conferinţe a bibliotecii, scriitorul şi publicistul Cristian Cocea, directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură Argeş, a lansat volumul „Cartea calfei călătoare. Hoinăreli pe hărţi şi-n cărţi” (Editura Tiparg, Piteşti, 2015).  Cristian Cocea are o carieră de 20 de ani în mass-media și una de 8 ani în administrația publică. Este autor al volumelor ,,Crimă pentru un loc de parcare”, ,,Ghidul României misterioase”, ,,Maimuțe sub tricolor”, ,,Calendarul cu povești”.

Editorul Adrian Sămărescu: „Mesajul pe care-l transmite cartea este un mesaj sincretic compus din text şi imagine”

La evenimentul de lansare a fost prezent editorul cărţii, Adrian Sămărescu, directorul editurii Tiparg, care a transmis următoarele idei: „Mesajul pe care-l transmite cartea este un mesaj sincretic compus din text şi imagine. Această carte nu va fi ultima carte scrisă de Cristian Cocea. El va mai cunoaşte şi alte realităţi şi ne va mai povesti despre contactele culturale pe care la va experimenta. Invitaţia pe care ne-o oferă autorul în această carte este imagologia (ramură a sociopsihologiei care cercetează sistematic reprezentările pe care le au popoarele sau clasele sociale despre ele însele). Demersul literar al lui Cristian Cocea este consecvent şi programatic”.

Cristian Cocea: „Pregătirea unei călătorii îţi oferă un fior de voluptate. Contează foarte mult background-ul cultural al celui care vede minunile Occidentului.”

Despre acest proiect, Cristian Cocea a afirmat: „Este o carte de călătorie care adună impresii din opt concedii bugetare. Este nu numai o carte de observaţii de monumente istorice şi obiective culturale, ci şi cartea unui ziarist care observă ceea ce se întâmplă în jurul său din anii de criză din România şi din Europa. Am fost atent la modul în care se îmbracă femeile din Europa. Am fost atent la marile catedrale ale Vestului şi ale Estului. Sentimentul pe care-l trăieşti în catedralele Vestului este cu totul altul decât cel pe care-l simţi în bisericuţele din lemn de la noi. Poţi afla foarte multe despre un popor observând simbolistica culorilor de pe steag. Pregătirea unei călătorii îţi oferă un fior de voluptate. Plăcerea unei călătorii se prelungeşte şi după ce faci călătoria respectivă. Contează foarte mult background-ul cultural al celui care vede minunile Occidentului.”
Şi totuşi, ce înseamnă o calfă călătoare? Cristian Cocea ne dezvăluie semnificaţia acestei expresii pe coperta interioară a cărţii: „Calfa călătoare este un om care şi-a câştigat exxistenţa mergând de pe un şantier pe altul, oriunde se construia câte o catedrală, muncind şi perfecţionându-se, liber de constrângerile sociale ale epocii. Astăzi, calfele călătoare au dispărut. Totuşi, ceva din atitudinea lor rămâne. Mai ales dacă hoinăreşti prin lume, cu ochii larg deschişi. Această carte (cu un titlu care se vrea o reverenţă la adresa celor Vechi) cuprinde amintirea drumurilor mele (europene, balcanice) din ultimii şapte ani (2008-2015). Vremuri complicate, cu bune şi cu rele, cu speranţe şi crize pentru toţi”.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea