La Conacul Perticari din Izvoru pasc oile. Primul spital rural din România, “dăruit” de Consiliul Judeţean unei societăţi, a ajuns o ruină

Părintele sistemului sanitar din România, Carol Davila,  împreună cu fiica sa, Elena, și ginerele său, Jean Perticari, hotărăsc să construiască la Izvoru primul spital gratuit  din mediul rural al României.  Domeniul de aici a fost una dintre destinaţiile favorite ale familiei Perticari-Davila şi, în curând, avea să ajungă loc îndrăgit de  toată protipendada bucureşteană în frunte cu familia regală. Piatra de temelie a frumosului conac se pune la 1905.  După mai bine 100 de ani, avea să înceapă și declinul impresionantului conac, sub semnătura fostului președinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu. Domeniul de la Izvorul a fost concesionat pe “fabuloasa” sumă de 42 de euro pe lună, destinația sa modernă, fiind izlaz pentru oi.

Pe domeniul fostului spital, pasc nestinghierite oile

În anul 2011, în baza Hotărârii Consiliului Județean Argeș nr. 169/26.09.2011 se încheie un contract de închiriere între reprezentantul Constantin Nicolescu și P.F.A Purcăreanu Dănuț. Obiectul contractului îl constituia închirierea unui imobil-clădire, compus din pavilion administrativ de 163 mp, o magazie de 76 mp, precum și a terenului aferent având suprafața de 2411 mp. Scopul era desfășurarea de activități economice, iar spațiul figura ca aparținând domeniului public și se afla în administrarea Consiliului Județean Argeș. Deși vorbim despre o clădire istorică, Nicolescu a decis, cu de la el putere, așa cum îi era năravul, să o dea pe nimic. Așa s-a ales Dănuț Purcăreanu cu un teren de peste 2000 de mp pentru care plătește o chirie de 30 de euro pe lună, și un imobil ieftin ca braga, 12 euro pe lună. Deși în contract se specifică foarte clar că proprietarul nu are voie să schimbe obiectul de activitate, adică cel economic, acesta s-a reprofilat, într-un unul mai…rural, crescător de oi.
Întrebat despre situația dezastruoasă în care a ajuns conacul, actualul președinte al Consiliului Județean Argeș a declarat: “Din păcate, în 2011, nu eram eu preşedinte. O să analizez situaţia şi o să vă dau un răspuns. Dar, ştiu că la Izvoru funcţionează un dispensar.”
La Izvoru există, întradevăr, un cabinet medical particular, la dispensar singurii pacienţi fiind acum doar oile. La dispensarul-spital înfiinţat de marile figuri Carol al II lea şi Carol Davila, cu aportul doamnelor vremii, şi mai apoi dăruit cu generozitate de un artizan al epocii moderne, Constantin Nicolescu, lui Dănuţ. Dănuţ Purcăreanu şi oilor sale.

Boierii din Izvoru, educatorii lui Carol al-II-lea

Aproape de şosea, în mijlocul unui domeniu de peste 25 de hectare,  o bijuterie de arhitectură germană domina valea Teleormanului. Cu intenese legături cu lumea germanică prin intrmediul familiei regale,  Jean şi Elena au ales ca în mijlocului unui parc-pădure de stejari, să construiască un castel, sau un conac de mari dimensiuni, cu trei etaje, un salon uriaş, cabinete şi  dormitoare la etaj.  În partea dreaptă a conacului, de dimensiuni mai mici, dar chiar mai cochetă decât conacul însuşi, era casa de oaspeţi.
La începutul secolului XX, Jean şi Elena Perticari au fost educatorii viitorului rege Carol al doilea. Aici, la Izvoru, tânărul Carol a fost introdus de către bătrânul general Perticari în arta mânuirii armelor şi de către doamna Elena Perticari în tainele rigorii şi etichetei regale.

Regele Ferdinand şi regina Maria, oaspeţi ai conacului Perticari

Izvoru devenise în perioada interbelică un fel de mini -stațiune turistică elitistă, la fiecare sfârșit de săptămână făcându-și apariția diverse fețe ale aristocrației noastre. Domeniul, peisajul, infrastructura dar și apropierea de București erau o combinație perfectă pentru un weekend prelungit. Iar Elena, în calitate de gazdă se descurca admirabil de fiecare dată.  Nu de puține ori Ferdinand și Maria, regele și regina noastră, s-au bucurat de ospitalitatea conacului de la Izvoru.
Elena Davila-Perticari, a fost, pe lângă educatoare a tânărului viitor rege Carol al doilea, și domnișoara de onoare a reginei Maria, funcție ce o propulsa în careul de ași feminini ai vremii: Regina Maria, Martha Bibescu, Maria Cantacuzino și Elena Perticari.
Material realizat de Carmen Buliga

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea