La Termoficare, curată Loterie! Loteria Română solicită înscrierea în tabelul definitiv al creanţelor debitoarei S.C. Termoficare S.A.

# Prin sentinţa pronunţată de Tribunalul Comercial Argeş, Consiliul Local al Municipiului Piteşti şi Municipiul Piteşti -  obligați să aducă la masa credală a debitorului suma de 5.732.129., 47 de lei.

Scurt istoric

Prin sentinţa civilă nr. 332/F/24.03.2009, pronunţată de Tribunalul Comercial Argeş în dosarul nr. 873/1259/2008, a fost deschisă procedura insolvenţei S.C. Termoficare 2000 S.A. Cu alte cuvinte, S.C. Termoficare S.A. se afla, în anul 2009, în moarte clinică. Datoriile acesteia, în valoare de peste 2500 de miliarde lei vechi, au dus la deschiderea procedurilor de insolvenţă şi, ulterior, de faliment, proceduri iniţiate de GDF Suez şi EON, principalii creditori.
În cadrul procedurii insolvenţei S.C. Termoficare S.A., lichidatorul judiciar avea obligaţia de a întocmi un raport asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei debitorului, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă. Având în vedere că lichidatorii judiciari nu au indicat în raportul întocmit vreo persoană care s-ar face vinovată de starea de insolvenţă a societăţii, invocând aceste prevederi sus-menţionate, S.C. GDF Suez Energy, în calitate de preşedinte al comitetului creditorilor, a formulat acţiune, având ca obiect angajarea răspunderii patrimoniale, în contradictoriu cu Municipiul Piteşti şi Consiliul Local al Municipiului Piteşti, apreciind că cei doi pârâţi se fac vinovaţi de starea de insolvenţă a societăţii S.C. Termoficare 2000 S.A.
Suma pentru care a fost formulată acţiunea a fost în cuuantum de 275.524.814, 98 lei, considerată de reclamantă ca prejudiciu neacoperit ca urmare a valorificării bunurilor societăţii falite în procedura de faliment.
Prin sentinţa nr. 1162/14.10.2014, pronunţată de Tribunalul Comercial Argeş, a fost admisă în parte acţiunea, în sensul obligării pârâţilor Consiliul Local al Municipiului Piteşti şi Municipiul Piteşti, să aducă la masa credală a debitorului S.C. Termoficare 2000 S.A., suma de 5.732.129., 47 de lei.

Primăria Piteşti a achitat parţial suma de 5.732.129, 47 de lei către Termoficare S.A. 2000 Piteşti

Împotriva soluţiei instanţei de fond a fost formulată calea de atac a recursului atât de către pârâţi, cât şi de reclamanta S.C. GDF Suez Energy şi S.C. Termoficare 2000 S.A. prin lichidatorii judiciari Prosolvenţa IPURL şi Trust Axa IPURL.
La data de 26.06.2015, Prosolvenţa IPURL, în calitate de lichidator judiciar al S.C. Termoficare 2000 S.A., a solicitat achitarea sumei de 5.732.129,47  de lei (57 de miliarde de lei vechi) în contul deschis la Termoficare S.A, sumă care a fost achitată  plătită parţial până la momentul prezent.
Datorită strategiei coerente care a fost făcută în domeniul termoficării în Piteşti, Termo Calor Confort S.A, care a fost înfiinţată în anul 2010 şi care a luat locul societăţii Termoficare 2000 S.A. , a avut profit anul trecut, fiind singura societate de profil din ţară care a înregistrat profit.
Pe data de 30.03.2016, în dosarul nr. 873/1259/2008/2008/a10, înregistrat la Tribunalul Comercial Argeş, Compania Naţională ”Loteria Română S.A”, cu sediul în Bucureşti, a formulat o contestaţie la tabelul definitiv al obligaţiilor debitoarei S.C. Termoficare 2000 S.A, prin care solicită ca, prin hotărârea ce va fi pronunţată, să se dispună înscrierea C.N. ”Loteria Română S.A”. în tabelul definitiv al obligaţiilor debitoarei S.C. Termoficare 2000 S.A., în categoria creanţelor chirografare (creanţele persoanelor care nu beneficiază de o garanţie reală asupra bunurilor din patrimoniul debitorului), pentru următoarele motive:
n În fapt,  ca urmare a solicitării C.N. ”Loteria Română S.A.”, la data de 30.06.2009 debitoarea a comunicat faptul că în contul său se găseşte o sumă, reprezentând o garanţie constituită în baza contractului de furnizare a energiei termice, omiţând însă cu rea credinţă să facă menţiuni cu privire la faptul că societatea se află în faliment, procedura de insolvenţă fiind deschisă împotriva acesteia încă din data de 24.03.2009.
Faţă de aceasta, la data de 11.03.2010, C.N. ”Loteria Română S.A”  a formulat o cerere de admitere a creanţelor în tabelul definitiv al debitoarei S.C. Termoficare 2000 S.A..
Cu toate acestea, în mod nejustificat, lichidatorul judiciar Prosolvenţa I.P.U.R.L. nu a înscris C.N. ”Loteria Română S.A.” la masa credală a debitoarei S.C. Termoficare 2000 S.A. suma solicitată.

În concluzie, C.N. ”Loteria Română S.A.” solicită constatarea netemeiniciei şi ilegalităţii măsurii lichidatorului judiciar de neînscriere a creanţei C.N. ”Loteria Română S.A.” în tabelul definitiv şi, pe cale de consecinţă, să se dispună înscrierea C.N. ”Loteriei Române S.A.” în tabelul definitiv al creanţelor debitoarei S.C. Termoficare S.A. în categoria creanţelor chirografare.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea