Buni... de dau în gropi! C.J. Argeş este dat în judecată pentru drumurile proaste din judeţ

# Dosarul aflat pe rol ar putea deschide, în Argeș, o Cutie a Pandorei

Administratorii străzilor încep să contabilizeze sute de procese cu firmele de asigurări pentru daunele auto provocate de gropile şi şanţurile de pe drumurile publice. Obţinerea sumelor plătite clienţilor de la instituţiile vinovate de starea proastă a drumurilor se face cu ajutorul instanţelor de judecată.
În această situaţie se află şi Consiliul Judeţean Argeş, care, împreună cu Consiliul Local Câmpulung, Primăria Câmpulung şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, este dat în judecată de către SC Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group S.A. pentru nerespectarea obligaţiilor ce-i reveneau în calitate de deţinători-administratori ai domeniului public.
Astfel, SC Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group S.A., reprezentată în litigiu prin Iulian Pătru, directorul de vânzări al Sucursalei Argeş, a formulat o cerere de judecată a pârâtelor sus-menţionate, pentru ca prin hotărârea ce va fi luată să fie obligate în solidar la plata despăgubirilor plătite de aceștia către asigurați (indemnizaţia de asigurare), la care s-au adăugat dobânda legală aferentă de la data introducerii acţiunii şi până la plata efectivă, precum şi cheltuielile de judecată. Cererea de judecată a fost întocmită în anul 2013, la Tribunalul Specializat Argeş.

Accident auto din cauza gropilor existente pe un drum naţional

Care a fost evenimentul care a produs acest prejudiciu? La data de 4.04.2011 s-a produs un accident de autovehicul, în urma căruia a fost avariat bunul aflat în proprietatea păgubitului Dr. Oetker RO SRL. Din actele existente în dosarul de daună, rezultă că producerea daunelor la autovehiculul sus-menţionat s-a datorat faptei delictuale a pârâtelor (existenţa gropilor).
Constatarea şi evaluarea pagubelor la autovehiculul avariat s-au efectutat în baza contractului de asigurare facultativă de avarii auto (CASCO), încheiat cu păgubitul, iar despăgubirea cuvenită a fost stabilită şi plătită în cuantumul sus menţionat.
Pârâţii din speţă şi-au nesocotit atribuţiile de menţinere a drumurilor permanent în stare corespunzătoare pentru a nu periclita siguranţa rutieră, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, proprietatea publică şi privată şi au încălcat, astfel, obligaţia de a nu aduce atingere proprietăţii participanţilor la traficul rutier.
Conform art. 5. alin. 6 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor ori a lucrărilor care se execută pe acesta, administratorii drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal în condiţiile legii.

Pârâtele nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale referitoare la administrarea străzilor

În baza art. 1349, 1381, 1385 din Codul Civil, aceea de a semnaliza corespunzător orice obstacol aflat pe partea carosabilă care stânjeneşte sau pune în pericol siguranţa circulaţiei, precum şi toate măsurile de înlăturare a acestuia.
În speţa de faţă, fapta ilicită consta în neîndeplinirea obligaţiilor legale referitoare la administrarea străzii, respectiv în neluarea de către pârâţi a măsurilor corespunzătoare pentru a asigura o stare tehnică bună a drumului pe care îl au în administrare.
În dovedirea cererii de chemare în judecată, firma reclamantă s-a folosit de: proba cu înscrisuri,; proba testimonială cu un martor  - Eremia Aurelian -, conducătorul auto; proba cu expertiza tehnică de specialitate auto cu următoarele obiective: 1. Determinarea mecanismului şi a dinamicii producerii avarierii autoturismului; 2. Persoanele responsabile de producerea accidentului şi normele încălcate.
Dosarul se află la al doilea stadiu procesual, la apel.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea