Amenzi în valoare de 116.400 de lei în unităţile de învăţământ din Argeş

# A fost suspendată activitatea a două unităţi educaţionale

Săptămâna trecută, în cadrul conferinţei de presă, prefectul Cristian Soare a prezentat măsurile punitive care au fost aplicate în unităţile de învăţământ argeşene, ca urmare a controalelor ce au fost făcute în cadrul acestor instituţii.

Au fost verificate 116 unităţi de învăţământ, agenţi economici şi alte entităţi.

Astfel, în săptămâna 11-18 aprilie, echipele mixte de control au verificat 116 unităţi de învăţământ, agenţi economici şi alte entităţi, după cum urmează:
- Unităţi de învăţământ: 79 de unităţi (30 de grădiniţe, 20 de şcoli, 11 licee/colegii, alte forme de organizare (centre de zi, unităţi de îngrijire copii, centre şcolare de educaţie, asociaţii) – 18;
- Agenţi economici: 30 de unităţi;
- Alte entităţi (asocaţii de părinţi, cabinete individuale):7 unităţi.

Au fost aplicate 29 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 116.400 de lei.

În urma acestor controale, s-au aplicat următoarele măsuri punitive:
- 29 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 116.400 de lei şi 80 de sancţiuni contravenţionale cu avertisment.
În două cazuri a fost suspendată chiar şi activitatea unor unităţi educaţionale: Şcoala nr. 16 I.L. Caragiale din Piteşti şi Unitatea S.C. ABC Elefant Cici Club şi After School S.R.L. din Câmpulung. La două cazuri au fost găsite produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat, acestea fiind retrase de la consum (Cantina DJST de la Şcoala nr. 2 Ion Minulescu din Piteşti şi S.C. Agro Industrial Investment S.R.L.).
De asemenea, au fost constatate şi alte deficiente, cum ar fi: lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru obiectul de activitate desfăşurat; lipsa analizei examenului coprobacteriologic şi copraparazitologic pentru personalul care serveşte masa/ control medical periodic; nu s-a făcut dovada realizării dezinfecţiei, dezinsecţiei şi deratizării; lipsa regulamentului de funcţionare/ordine interioară; lipsa buletinului de analiză privind potabilitatea apei – sursă proprie.

Există deficienţe majore în modul de organizare a programelor educaţionale alternative.

Controalele au arătat că există deficienţe majore în modul de organizare şi servire a mesei în şcoli pentru programele educaţionale alternative, fie că hrana este preparată în incinta şcolii, fie că aceasta este furnizată de operatori autorizaţi (firme de catering). Nici şcolile şi nici autorităţile administraţiei locale nu au fost pregătite în a implementa în şcoli aceste programe alternative, referindu-ne aici la furnizarea de servicii de servire a mesei în şcoli.
Propunerile făcute de prefectul Cristian Soare pentru a diminua deficienţele existente la nivelul unităţilor de învăţământ argeşene au fost următoarele:
1. Constituirea unei comisii de specialist de la DSP, DSVSA, ITM, ISJ, care să întocmească o metodologie de autorizare a acestor servicii de preparare şi servire a mesei în şcoli;
2. Verificarea obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare pentru şcoli astfel încât să fie avute în vedere criteriile prevăzute în aceste metodologii;
3. Verificarea periodică, cu precădere în perioada premergătoare începerii anului şcolar, cu efectuarea de controale în şcoli pentru a verifica modul în care sunt furnizate aceste servicii de preparare şi servire a mesei în şcoli.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea