Universitatea din Piteşti va intra într-un amplu proces de restructurare

# În urma iniţierii procesului de restructurare se vor reorganiza concursurile pentru ocuparea funcţiilor de decan.

După încheierea procesului de selecţie a decanilor, iată că Universitatea din Piteşti va trece printr-un alt proces, de această dată cu consecinţe mai importante şi mai radicale pentru resursa umană existentă în această universitate. Concursurile pentru ocuparea posturilor de decani s-au încheiat cu bine, fără contestaţii,  fapt care a întărit convingerea rectorului că aceştia au fost aleşi bine, că alegerile au fost dintre cele pe care lumea le aştepta. Acestea au

decurs într-un spirit democratic şi de transparenţă, lucru dorit de rector încă din campania electorală. Consiliile de facultate au decis care sunt cei mai buni candidaţi. Aceşti cei mai buni candidaţi au fost supuşi unui examen destul de sever, au fost evaluaţi după patru categorii de criterii: performanţă academică, performanţă ştiinţifică, performanţă managerială şi nu în ultimul rând, coerenţa demersurilor acestora cu planul managerial al rectorului şi cu obiectivele în vederea restructurării Universităţii din Piteşti. În urma concursului, rectorul a votat în comisia de concurs prin vot secret, iar colegilor săi prorectori nu le-a fost impus un anumit fel de a vota sau de a alege pe cineva anume, votul scoţând în evidenţă decanii celor 11 facultăţi. În concluzie, fiecare facultate îşi are decanul pe care şi l-a dorit.

Se vor reduce cât mai drastic posibil structurile actuale ale Universităţii din Piteşti, care nu se justifică în raport cu numărul actual al studenţilor universităţii şi cu domeniile de studii.

În paralel cu acest proces de selecţie a decanilor, rectorul a iniţiat unul din planurile de mare ambiţie ale actualului mandat, şi anume procesul de restructurare. Ce presupune această restructurare? În prima etapă, etapa restructurării macro, se vor  reduce cât mai drastic posibil structurile actuale ale Universităţii din Piteşti, care nu se justifică în raport cu numărul actual al studenţilor universităţii şi cu domeniile de studii.

Vom avea o Facultate de Ştiinţe Umaniste care va îngloba Teologie, Litere, Istorie

Ca să nu fie create tensiuni inutile, s-au aplicat principii, pentru că acolo unde sunt aplicate principii nu apar discuţii. Principiul fundamental după care funcţionează această restructurare este următorul: facultăţile, în înţelesul lor administrativ, academic, se vor comasa. Specializările care existau înainte într-o anumită facultate nu vor dispărea, vor exista în continuare. Deci ideea că Argeşul ar pierde posibilitatea de a-şi specializa copiii în drept sau în inginerie fizică sau în ingineria mediului nu este valabilă. Aceste posibilităţi rămân în continuare ca oferte educaţionale şi se vor regăsi în oferta de admitere a Universităţii din Piteşti. Faptul că Departamentul de Inginerie a Mediului din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Aplicate, implicit, se va duce către o facultate de inginerie, faptul că vom avea o Facultate de Ştiinţe Umaniste care va îngloba Teologie, Litere, Istorie, toate acestea nu vin decât în sprijinul optimizării managementului academic în interiorul Universităţii din Piteşti. Nu are nicio legătură cu existenţa, progresul, cu promovarea programelor de studii. Ele rămân aceleaşi.
Deci, în continuare, oferta educaţională a Universităţii este cel puţin aceeaşi ca cea de anul trecut, dar mult mai bună pentru că au apărut între timp anumite specializări de licenţă sau de master (mai mult pe la mastere) care vor intra din toamnă în oferta educaţională a universităţii. Restructurarea macro, plecând de la aceste principii, este încă în derulare.

Din 11 facultăţi câte există acum, universitatea va rămâne ori cu patru, ori cu cinci, ori cu şase facultăţi.

Varianta agreată de rector este varianta cu patru facultăţi:
1. Facultatea de Ştiinţe Umaniste.
2. Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, Educaţiei Fizice şi Sportului;
3. Facultatea de Inginerie
4. Facultatea de Ştiinţe Sociale.
La ultima şedinţă a comisiei de specialitate a Consiliului de Administraţie, comisie întocmită în mod special pentru acest fenomen de restructurare a Universităţii din Piteşti, s-au dezbătut diverse scenarii.  Astfel, din 11 facultăţi câte există acum, universitatea va rămâne ori cu patru, ori cu cinci, ori cu şase facultăţi, deci scenariile sunt cu potenţial egal de vot. Varianta pe care Biroul Consiliului de Administraţie, în speţă rectorul şi cu prorectorii, o agreează maximal este varianta cu patru facultăţi. După principiul promovat de echipa formată din rector şi prorectori, ar fi patru facultăţi, adică: Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, Educaţiei Fizice şi Sportului, Facultatea de Inginerie şi Facultatea de Ştiinţe Sociale. Ar fi strict pe toate documentele structurale ale Ministerului Educaţiei, ale A.R.A.C.I.S. (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior), Universitatea din Piteşti fiind prima universitate care ar funcţiona strict pe domeniile fundamentale de studiu definite de A.R.A.C.I.S. în ultima hotărâre de guvern.

Varianta cu cinci facultăţi

Mai este şi varianta cu şase facultăţi în care     şi ingineriile, făcând uz, pe de-o parte, de traindul ascendent şi de dinamica ascendentă a studenţilor şi a cererii pe piaţă, iar pe de altă parte, de brandul relativ diferit al celor celor două facultăţi actuale de Inginerie (una se ocupă de electronică şi calculatoare, alta cu mecanică şi tehnologie) să rămână în continuare două facultăţi.
Deci, pot fi patru, cinci sau şase facultăţi. Nu există încă o decizie în acest sens pentru că, din nou, aşa cum s-a promit poporului academic în campania electorală, nu se va forţa în niciun fel, se va lăsa democraţia să funcţioneze în adevăratul ei sens. Comisia îşi va prezenta propria sa variantă. Comisia este formată din câte un reprezentant din fiecare departament academic: nu decani, nu şefi, nu preşedinţi, ci oameni care lucrează efectiv în planurile de învăţământ, în documentaţia academică. Deci, cei care fac management academic pe bune. Comisia este mai mult decât specializată şi înţelege foarte bine dinamica restructurării, înţelege foarte bine care poate fi impactul, analizează diverse feţe ale impactului într-un timp scurt, mediu şi lung; analizează şi din perspectiva dinamicii numărului de studenţi, a potenţialului pieţei, deci au fosu multe elemente care au fost luate în discuţie.

Comisia de specialitate a Consiliului de Administraţie va veni cu propria sa variantă.

În final, comisia va veni cu o propunere. Biroul Consiliului de Administraţie al universităţii a venit deja cu o propunere, cea cu patru facultăţi. Cele două propuneri, cea a comisiei ad-hoc şi cea a Biroului Consiliului de Administraţie, vor fi analizate în Senatul Universităţii. Senatul va decide prin vot secret care din cele două variante este dorită cu adevărat, pentru că puterea adevărată a universităţii este Senatul. După ce Senatul va decide, se va solicita Guvernului să emită o hotărâre de guvern pentru noua structură, pentru că universităţile de stat nu pot funcţiona cu o stuctură internă decât printr-o hotărâre de guvern. Această hotărâre de guvern devine operativă începând cu 1 octombrie 2016, odată cu începerea noului an academic. După aceea, se vor reface structurile, în speţă consiliile de facultate şi decanii, prodecanii, pe noile facultăţi.

Restaurantul Panoramic a fost recuperat integralm de către Universitate.

Un alt element de noutate dintr-o altă perspectivă, nu cea academică, transmis de noul rector al Universităţii din Piteşti la ultima conferinţă de presă, a fost faptul că s-a început demersul de renovare şi de igienizare a cantinei universităţii; s-a trecut prin Consiliul de administraţie solicitarea de reechipare şi de dotare cu resursă umană a cantinei. Se va începe de la 1 iunie măcar demonstrativ pentru acest an academic, urmând ca din toamnă studenţii să beneficieze fluent măcar de o masă pe zi în cantina din campusul din Gheorghe Doja. În paralel, s-a reuşit performanţa de a fi recuperat integral restaurantul Panoramic, dar în acest spaţiu este nevoie de o investiţie mult mai mare decât cea necesară renovării cantinei. Clădirea în sine necesită lucrări de restructurare, de reîntreţinere, de reutilare şi de repunere în funcţiune a restaurantului ca unitate de alimentaţie publică. Se încearcă în acest sens accesarea de fonduri structurale pentru repunerea în funcţiune a acestei clădiri ca şi centru de cultură şi de civilizaţie europeană.

S-a reluat relaţia de parteneriat dintre Argecom şi Universitatea din Piteşti

De asemenea, s-a ajuns la o armonizare de idei cu Argecom-ul. După câteva săptămâni de discuţii, s-a ajuns la reluarea relaţiei de parteneriat dintre Universitatea din Pireşti cu Argecomul, în sensul că s-a reuşit disciplinarea lucrurilor. În acest punct, situaţia nu este deloc dramatică, astfel încât se poate spune că universitatea se încadrează cu banii pe care îi are. Rectorul are promisiunea că pe la jumătatea lunii mai se va face o prerecepţie la etapa 1, această etapă însemnând parter şi primele două etaje. De asemenea, rectorul mai are o promisiune, şi anume că pe data de 31 mai se va face recepţia la etapa 1. Dacă se va depăşi data de 7 iulie pentru recepţia de la etapa 1, atunci se vor pierde toţi banii. Există, astfel, un agreement clar pe etape, pe lucrări. S-a ajuns la rearmonizarea relaţiei dintre constructor şi arhitect, constructor şi beneficiar, încât la momentul actual se poate spune că există un echilibru în această relaţie. În total, pentru ambele recepţii, este necesară suma de 1.700.000 – 1.800.000 de lei, bani care au fost alocaţi de Ministerul Educaţiei încă de acum 2,3 ani. Cu excepţia ultimelor luni din anul 2015, nu s-a făcut nimic pe acest şantier timp de trei ani şi ceva.
Pentru etapa a doua, care înseamnă etajele superioare, lucrările sunt mai puţine ca număr.  La această etapă nu există stresul termenului limită de 7 iulie, lucrurile pot fi amânate până în luna decembrie. Rectorul speră totuşi ca noul an academic să găsească universitatea cu clădirea finalizată.
Universitatea din Piteşti a reuşit să se recoreleze cu marile universităţi din România. Există deja o comunicare foarte bună cu Politehnica din Bucureşti, cu SNSPA-ul, cu Universitatea din Bucureşti, cu Universitatea din Cluj, astfel încât se poate afirma că Universitatea din Piteşti a început din nou să danseze în clubul greilor. Şi totuşi, nu este un dans foarte viguros, Universitatea din Piteşti având numeroase vulnerabilităţi în raport cu marile universităţi din România.

Odată cu schimbarea rectorului, s-a revenit la minimul grilei de salarizare pentru personalul didactic

Sunt numeroase lucruri neplăcute cu care se confruntă în prezent Universitatea din Piteşti şi care nu pică bine personalului didactic: ideea de restructurare a universităţii, ideea de a se reveni la salarizarea minimă a personalului. Recent, în Consiliul de Administraţie s-a votat să se revină la minimul grilei de salarizare la poziţia şi vechimea pe care o are fiecare cadru didactic. De ce s-a ajuns la această situaţie, în ciuda faptului că nu există un fenomen de masă, adică nu sunt sute de profesori încadraţi cu salarii foarte mari? Rectorul spune următoarele: există câţiva profesori care creează o stare de tensiune internă şi sindicală, nu numai academică, încât nu avem linişte în universitate din această cauză.
Universitatea din Piteşti nu are o situaţie de surplus de resursă umană, ci oameni care sunt puşi acolo unde nu mai au ce face, pentru că există domenii de studiu deficitare. În universitate nu există departament de IT constituit, dar nici departament de achiziţii. La departamentul de achiziţii sunt persoane puţine, care nu fac faţă. Acolo lucrurile fierb, avem nevoie de minim doi operatori de achiziţii care să fie angajaţi permanent. Singura soluţie este să fie relocată forţă de muncă din zonele unde există surplus. Deci, universitatea va fi reorganizată, însă nu vor fi daţi afară oameni.
Argumentele care stau la baza reorganizării universităţii şi a comasării facultăţilor sunt:
# Creşterea eficienţei actului managerial în universitate ca urmare a existenţei unei ineficienţe a managementului academic în facultăţile mici: managementul academic într-o facultate care are 500 de studenţi şi două departamente care au pondere egală şi sunt în opoziţie din diverse motive este un dezastru. În facultatea aceea nu se mai întâmplă nimic, nu mai există progres.
# Evaluarea instituţională care va veni peste universitate anul viitor, va cere date pe domeniile fundamentale de studii. Structura actuală a universităţii cu 11 facultăţi împărţite pe patru domenii fundamentale determină apariţia unei probleme de raportare. Restructurarea universităţii va optimiza această raportare, va impune un anumit regim de calitate a raportării.
# Creşterea calităţii actului educaţional, care reprezintă o problemă reală cu care se confruntă Universitatea din Piteşti.
Material realizat de Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea