O zi inedită de instruire profesională la Biblioteca Județeană Argeș

Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş a organizat în data de 26 aprilie 2016 cursul de perfecționare denumit „ Noi tendințe în dezvoltarea bibliotecilor publice„ susținut de prof. dr. Liviu-Iulian Dediu.
De o zi inedită şi interesantă s-au bucurat bibliotecarii în cadrul sesiunii de instruire, unde au aflat noutăţi profesionale atât în sfera tehnicilor de identificare, regăsire şi evaluare a informaţiilor, cât şi în domeniul comunicării şi relaţiilor cu publicul.
Dl. Iulian Dediu este de părere că bibliotecarii trebuie să acorde suport utilizatorilor în folosirea serviciilor care implică exploatarea noilor tehnologii. Catalogul on line este punctul principal în jurul căruia gravitează aplicații și servicii diverse oferite utilizatorilor, sarcina bibliotecarilor fiind aceea de dezvoltare a funcționalităților catalogului online. Sesiunea de instruire s-a axat pe utilizarea sistemului integrat de bibliotecă TinRead, realizarea de bibliografii în format electronic, acestea fiind: cele realizate de bibliotecari în web opac, cele făcute de utilizatori, listele de noutăți, bibliografiile tematice. Foarte interesantă a fost prezentarea componentei Informații Comunitare a sistemului TinRead, unde instruirea a fost completată de păreri și discuții pe problematica informațiilor comunitare, folosind diverse modalități de lucru online.
Câteva din propunerile pe care le face dl. Liviu Dediu pentru optimizarea şi dezvoltarea serviciilor furnizate de bibliotecă sunt următoarele: dezvoltarea colecţiilor pe suport electronic, extinderea  prezenţei bibliotecii în mediul online, implicarea în dezvoltarea competenţelor informaţionale ale utilizatorilor, astfel încât aceştia să devină autonomi şi să ajungă rapid la cele mai adecvate surse de informare. În cadrul instruirii s-a discutat despre: dispozitivul eReader-suport pentru noi servicii de bibliotecă; componenta cărților electronice,  eBook-ul, un document complex, cu caracter multimedia; crearea de fișiere, cu exemple de fișiere comune; agregatoarele-ca sistem de referințe și informații.
Ridicarea nivelului de competenţă informaţională îi va face pe utilizatori să fie mult mai conştienţi de calitatea şi diversitatea colecţiilor şi serviciilor furnizate de bibliotecă.
Sesiunea de instruire a dat posibilitatea bibliotecarilor pe de o parte de a asimila noi competenţe, care să le permită să-şi exercite cu succes profesia, dar pe de altă parte şi să le trezească dorinţa de a se autoperfecţiona, de a se dezvolta profesional armonios, de a se adapta continuu unei societăţi în permanentă schimbare.
Cristina Baciu - Biblioteca Județeană Argeș

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea