Gheorghe Țucă - proiecte importante pentru modernizarea comunei Cocu

Comuna Cocu, sub conducerea primarului Gheorghe Țucă, a fost printre primele localități din Argeș care au accesat fonduri europene. Banii europeni au fost atrași de primarul Gheorghe Țucă pentru alimentarea cu apă, fapt ce a făcut ca acum, în 2016, toată comuna să beneficieze de rețea de alimentare cu apă provenită din puțuri de adâncime, ceea ce înseamnă că locuitorii acestei comune consumă apă foarte curată. Fiind o comună săracă, Gheorghe Țucă nu s-a sfiit să treacă la muncă și a elaborat mai multe proiecte ce, iată,  au adus un aport de dezvoltare semnificativ. Cu toții știm că banii europeni se accesează foarte greu și sunt foarte bine monitorizați, dar, cu toate astea, primarul comunei Cocu nu a ratat această șansă de dezvoltare a comunității sale.

Proiecte ambițioase pentru mandatul viitor

Acum, după ce și-a văzut un vis împlinit, acela de a avea toată comuna rețea de apă potabilă, Gheorghe Țucă trece la un nou capitol și anume la drumuri și canalizare, pentru care urmărește, și aici, finanțări europene, întrucât bugetul local al comunei este foarte mic.
,,În următorul mandat vrem să ne axăm pe modernizări de drumuri și pe sistemul de canalizare, pentru care avem documentația pregătită pentru a o depune spre finanțare europeană”, spune primarul Gheorghe Țucă, încrezător în proiectele sale.
Totodată, în viitorul mandat, dacă cetățenii îi vor mai acorda girul, Gheorghe Țucă spune că are în vedere și modernizarea iluminatului public, prin montarea de lămpi cu led în fiecare stâlp, pentru ca cetățenii să fie în siguranță pe drumurile publice chiar și pe timpul nopții. Tot în acest sens al siguranței cetățenilor pe drumurile publice, primarul mai are în vedere și extinderea sistemului de supraveghere video cu camere ultra-performante, care să descurajeze furturile. Încă de la montarea primelor camere de supraveghere, Gheorghe Țucă spune că au scăzut cazurile de infracționalitate pe teritoriul comunei Cocu.
Un alt proiect care este pe cale să înceapă și care va duce economii substanțiale la bugetul local ar fi contrucția unei centrale fotovoltaice care va asigura curentul electric pentru tot ce înseamnă aparat bugetar de pe teritoriul comunei Cocu, inclusiv pentru iluminatul public, aproape cel mai mare consumator de energie electrică din comună.
,,Trebuie să construim centrala fotovoltaică pentru care am ținut deja licitația, dar acum, la stabilirea ofertantului câștigător s-a făcut o contestație și astfel așteptăm răspunsul de la CNSC la acea contestație.  Această centrală fotovoltaică va asigura consumul de energie electrică necesar funcționării instituțiilor publice: primărie, stații de pompare, iluminat public;  inclusiv la școli va fi asigurat consumul de energie electrică. Economia la bugetul local va fi în jur de 2 miliarde pe an.  Centrala se va realiza cu bani de la Fondul Român pentru Eficiența Energiei, pentru care am încheiat un contract de împrumut de 300 de mii de dolari, rambursabil în 6 ani de la data semnării, cu o perioadă de grație de 6 luni. Rata anuală va fi în scădere, cea mai mare fiind anul viitor, de aproximativ 3 miliarde lei vechi, dar din care 2 miliarde se economisesc cu consumul de energie electrică. După primul an, rata va ajunge la aproximativ 2,5 miliarde lei vechi pe an, conform graficului de împrumut”, ne-a mărturisit primarul comunei Cocu, Gheorghe Țucă.

Modernizarea drumurilor

După ce, în anul 2012, primarul Gheorghe Țucă a asfaltat un drum pe o distanță de 7 kilometri cu bani europeni, acum iată că are deja în plan asfaltarea a încă două drumuri comunale. În anul 2012 primarul a reușit să atragă fonduri pentru asfaltarea drumului ce face legătura dintre Drumul Național Pitești – Drăgășani și Drumul Județean 703E. Numai că, pe tronsonul acesta de drum, din cauza ploilor abundente din ultimii ani, a existat o alunecare de teren destul de serioasă, care va presupune costuri importante pentru consolidarea terenului. Dar primarul promite că se va realiza și această problemă, spunând că are documentația pregătită și promisiuni de finanțare.
,,Am asfaltat drumul acesta, care are o lungime de 7 kilometri. Acum avem documentația pregătită pentru drumul comunal 176 care leagă drumurile județene 731B și 703A. Acest drum trece prin satele Richițele de Sus și Richițele de Jos.
Următorul drum pe care vrem să-l asfaltăm este Drumul Comunal 178, care leagă DJ703E cu DJ703A și trece prin satul Cocu. Unul din proiectele acestor două drumuri l-am depus deja pe Programul Național de Dezvoltare Locală, iar acum așteptăm să ne cheme să semnăm contractul de finanțare. Pentru celălalt drum așteptăm să se deschidă axele de finanțare europeană, pentru a putea depune și noi proiectul”, a mai precizat Gheorghe Țucă.

Introducerea rețelei de canalizare

După ce, anul acesta, a realizat rețeaua de alimentare cu apă și în ultimul sat din comună rămas fără această utilitate, așezat pe cel mai înalt deal din localitate, primarul Gheorghe Țucă trece la etapa următoare în acest sens și anume la introducerea rețelei de canalizare. Primarul spune că și pentru acest obiectiv urmărește să obțină o finanțare europeană. În primă fază se va introduce rețeaua de canalizare pe întreg axul longitudinal al comunei Cocu, de la limita cu Cotmeana și până la Poiana Lacului, acolo unde va fi amplasată stația de epurare, conform proiectului deja elaborat, pregătit să fie depus către o finanțare europeană.
,,Avem toată documentația pregătită, SF-ul și PT-ul, iar acum așteptăm demararea programelor de finanțare europeană pentru a depune proiectul spre finanțare. Vom introduce canalizare pe axul longitudinal al comunei, de la hotarul cu Cotmeana și până aproape de Poiana Lacului, unde va fi și stația de epurare. Această rețea se va întinde pe o distanță de 11,2 kilometri și o să aibă mai multe stații de pompare. Localitatea este foarte împrăștiată și de aceea am zis să facem prima dată axul principal ca pe urmă să putem racorda la rețeaua aceasta și celelalte sate”, ne-a mai declarat Gheorghe Țucă.
L.G.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea