Emil Hurezeanu şi-a lansat volumul ”Pe trecerea timpului” la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

Ambasadorul României la Berlin, Excelenţa Sa Emil Hurezeanu, a lansat joi, 12 mai, la ora 13.00, volumul ”Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015” (Editura Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2015), în care autorul a adunat articole publicate în ultimele două decenii, plus texte rostite la radio sau în conferinţe. Cu acest prilej, Emil Hurezeanu a susţinut şi o conferinţă despre fenomenul migraţiei în Europa, subiect care îi preocupă mult pe europeni.
Evenimentul cultural de marcă, organizat de Curtea Veche Publishing şi de Biblioteca Judeţeană Argeş, a reunit zeci de iubitori de cultură, politicieni şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.
Moderatorul acestui eveniment a fost istoricul Marius Motreanu, care a evidenţiat privilegiul deosebit pe care-l are publicul argeşean de a-l asculta pe distinsul intelectual, analist politic, scriitor şi publicist.
În deschiderea evenimentului au mai vorbit Miruna Meiroşu, PR manager la Curtea Veche Publishing, şi Octavian Mihail Sachelarie, managerul bibliotecii.

Miruna Meiroşu: „Autorul ne oferă concluzii şi previziuni; alteori, suntem lăsaţi să tragem propriile noastre concluzii”

„Este o carte pe care ne-am dorit să o avem la Curtea Veche Publishing. Este un volum bine structurat, are o tematică, evenimente istorice bine structurate şi este foarte interesant modul în care ele sunt interpretate. Autorul ne oferă concluzii şi previziuni; alteori, suntem lăsaţi să tragem propriile noastre concluzii”, a afirmat Miruna Meiroşu.

Octavian Mihail Sachelarie: „Volumul este o carte singulară în literatura românească, este scrisă într-un ritm alert şi depăşeşte chestiunea gazetărească”

Octavian Mihail Sachelarie a făcut o scurtă prezentare a acestui volum: „Această întâlnire cu Emil Hurezeanu este de foarte bun augur. Este foarte dificil să prezinţi un asemenea volum. Acest volum are anumite coordonate de identificare ale principalelor sensuri: 1. Este volumul unui om care, de zeci de ani, trăieşte în interiorul lucrurilor, într-o lume care face istorie, care este foarte tumultoasă; 2. Cartea este o analiză care se fereşte de generalizări, de a interpreta o anumită zonă sau perioadă istorică într-o manieră absolutistă; 3. Este un material de referinţă şi o cunoaştere a unui prezent, care în clipa asta devine trecut. Volumul este o carte singulară în literatura românească, este scrisă într-un ritm alert şi depăşeşte chestiunea gazetărească. Această carte abordează teme foarte interesante: tema revoluţiei, tema unor relaţii cu state care au determinat şi vor determina istoria viitoare a României. Este dorinţa autorului de a se reîntoarce la modelul autentic fără a cădea într-o obsesie a trecutului, reîntorcându-ne la personalităţile care au depăşit timpul lor. Emil Hurezeanu face apel la un tip de jurnalism care să nu se transforme în dictatură, nici în judecăţi de valoare absolute”.

Emil Hurezeanu: „Ziaristul are tentaţia sau datoria să ocupe o secvenţă sau o clipă şi să o epuizeze şi nu are apetenţă pentru eternitate”

Discursul lui Emil Hurezeanu a fost foarte complex, cu conexiuni ideatice profunde din domeniul geopoliticii, politicii externe şi teorii civilizaţioniste:
„Suntem într-un sistem de topire şi retopire permanentă, care uneori ne face să ne considerăm contemporanii celui mai deosebit sistem de viaţă – globalizarea. În acest context globalizant, există o presiune a reîntoarcerii la spaţiile personale, o presiune a autodescoperirii spaţiilor mici. Sunt un practicant modest al privirilor de ansamblu. Privesc ansamblul cu instrrumente ale microistoriei.
În ultimele decenii, globalizarea a creat instrrumente noi de observaţie, care ţin de spaţiile mici şi care pot fi determinante pentru spaţiile mici. Aceşti istorici se numesc microistorici. Cartea este un exerciţiu al observaţiei microfizicii puterii, puterea fiind exercitarea unor intenţii sau acţiuni care ne determină viaţa în bine sau în rău. Ziaristul are tentaţia sau datoria să ocupe o secvenţă sau o clipă şi să o epuizeze şi nu are apetenţă pentru eternitate.
Acest volum este o carte de momente şi schiţe, care sunt diagnosticate cu anamneză şi cu reţetă. Am pornit de la ideea că toate întâmplările prezente intră într-un complex de interpretări care nu trebuie să fie fatale. Este important să ne adaptăm la modelele moderne, mişcate. Orice moment care mi se întâmplă poate fi contextualizat, inserat într-o ţesătură mai largă. Sunt adeptul refacerii şi revizuirii permanente a trecutului, nu pentru fixarea în manualele istorice a unor figuri iconice. Cartea propune o serie de observaţii subiective, pentru că nici cronicarul Grigore Ureche, niciun ziarist intempestiv din zilele noastre, nu are niciun monopol asupra ocupării clipei. Orice articol scris ieri, care nu mai este citit, este un articol eşuat. Este nevoie de întâlnirea trecut-prezent-viitor. Ar trebui ca în dezbaterea publică să se vorbească desspre acest lucru.
Tot ceea ce spun reprezintă o pledoarie nouă pentru aceeaşi carte, pentru că ţin cont de publicul care este întotdeauna altul. Ne reinventăm de câte ori putem.
Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa ţine de un fenomen al Europei dizolvante. În Europa se află hărţi în disoluţie, care au, totuşi, o forţă de rezistenţă mare şi care provoacă ciocniri. Europa devine din ce în ce mai mult un loc al cetăţii asediate”.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea