Mihail Dorin Bărbuceanu, primarul orașului Ștefănești: ”Mai am multe de făcut!”

# Dorin Bărbuceanu: ”Ca realizări principale, pot aminti cei 100 km de apă și canalizare finalizați în acest an”

Cu 16 ani de mandate în spate, primarul Mihail Dorin Bărbuceanu și-a depus, recent,  candidatura pentru încă patru ani în fruntea comunității. Aflat la ora bilanțului, acesta ne-a vorbit despre împliniri, renunțări, proiecte și motivații, în următorul interviu.
# La al câtelea mandat sunteți și care au fost principalele realizări avute în tot acest timp?
- Peste câteva zile, îmi expiră cel de-al patrulea mandat și mi-am depus candidatura pentru cel de-al cincilea, din considerentul că mai am multe de făcut. Mai sunt lucrări pe care le-am început și pentru finalizarea cărora sunt necesare chiar două-trei mandate consecutive. Ca realizări principale, pot aminti cei 100 km de apă și canalizare finalizați în acest an, care au racodat aproape 80%  din populație la rețea. Astfel, s-au făcut niște pași semnificativi pentru aducerea localității noastre cât mai aproape de stadiul de oraș. Este o lucrare de amploare pe care am putut s-o realizăm numai cu bani europeni. E vorba aici de 15 milioane de euro care au ajuns la Ștefănești. Am făcut ca, prin accesarea de bani europeni, guveranamentali sau de la Banca Mondială, unitățile de învățământ din oraș să aibă toate dotările necesare și care să corespundă standardelor actuale de calitate și confort. Am creionat un program de investiții și m-am ținut de promisiunile făcute, astfel încât, în momentul de față, orașul Ștefănești poate să treacă la o nouă etapă. Mă refer la lucrările de suprastructură, de înfrumusețare și de schimbare a aspectului exterior al localității.

”Avem o localitate în ascensiune în ceea ce privește și construcția de locuințe”

#Cât de bine vă cunoașteți electoratul și care credeți că sunt așteptările acestora de la dvs?
- După 16 ani de mandat, consider că pot să afirm că sunt un bun cunoscător al electoratului și al problemelor acestuia. În fiecare an, în Ștefănești, apar zeci și chiar sute de noi familii care își construiesc locuințe. Am promis că ușa mea va fi în permananță deschisă și m-am ținut de promisiune. Zilnic, zeci de cetățeni vin la mine în audiență, indiferent că este zi de audiență, sau nu. Avem o localitate în ascensiune în ceea ce privește și construcția de locuințe. Principalele probleme apărute aici au legătură cu rețeaua de apă și canalizare, gaze, curent electric, cât și cu fondul funciar. Acest lucru a existat, există și va exista din cauza modului defectuos în care s-a început retrocedarea drepturilor de proprietate. Nu s-au respectat vechile amplasamente pentru că Legile 18 și 1/2000 nu au obligat punerea în posesie strict pe vechile amplasamente. Orașul Ștefănești al ultimilor 50 de ani a suferit foarte multe modificări. Au apărut multe firme pe aceste terenuri, iar Institutul de Vinificație, în prezent Institut de Cercetare, nu a cedat strict ce aparținea vechilor proprietari și în locul în care aveau, ci unde au dorit aceștia din urmă. Așa au apărut zecile de conflicte care se derulează și în acest moment.

”În orașul Ștefănești a luat ființă primul afterschool cu o capacitate de patru clase, destinat acelor familii cu posibilități materiale reduse”

#Cât de mult ați realizat din ceea ce v-ați propus să faceți?
- În momentul în care mi-am prezentat platforma electorală a fiecărui mandat, am urmărit să promit doar acele lucruri pe care le-aș putea duce la îndeplinire. Ceea ce n-am reușit să duc la îndeplinire, încă, este cauzat de faptul că nu am avut un sprijin total din partea legislației române sau a sistemului politic. Odată cu schimbarea unei guvernări, cei nou-veniți au renunțat la vechile proiecte, aflate în derulare, lăsând totul în aer.  Norocul meu a fost acela că am avut mandate succesive și am putut să derulez și chiar să finalizez proiecte de anvergură care, într-un sinngur mandat, nu ar fi reușit să ajungă decât la stadiul de proiect sau de licitație, fiind vorba de proiecte cu bani europeni sau guvernamentali. Dacă ar fi venit un nou primar, din motivele de mai sus, ar fi renunțat la ele. Mă refer aici la campusul școlar de la Blocuri, pentru care au fost accesați aproape 2 milioane euro. Asta ne-a permis să realizăm una dintre puținele săli de sport dotată și utilată complet în care se pot desfășura activități în orice anotimp, fără probleme. Din același motiv, în orașul Ștefănești a luat ființă primul afterschool cu o capacitate de patru clase, destinat acelor familii cu posibilități materiale reduse, familii care nu-și pot duce copiii la o grădiniță/școală privată cu program prelungit. În momentul de față, doar două sunt ocupate. Începând cu 2009, când a fost demarat proiectul de apă și canalizare, am fost nevoiți să întrerupem sau să diminuăm ritmul de lucru la extinderea covorului asfaltic din oraș, ca să evităm să cheltuim banul public inutil, făcând aceeași lucrare de două ori. Au fost avantajați aceia care locuiesc în zonele ce nu au fost cuprinse în acest proiect; cei din Golești și Valea Mare-Enculești. În aceste zone, asfaltul este realizat în proporție de 90%.

”Să conduci o localitate cu aproape 20.000 de locuitori presupune multă răbdare, responsabilitate, sacrificiu și capacitatea de a-ți asuma deciziile luate”

#Cum ați descrie colaborarea pe care ați avut-o cu comunitatea pe care o conduceți și cum vă percepe aceasta?
- Fiind o localitate în continuă dezvoltare, există proiecte proiecte semnificative care se bucură de sprijinul întregii comunități. Mă refer aici la rețeaua de apă și canalizare, dar și la lucrările aflate în derulare în anumite zone. O lucrare de asfaltare pe o străduță poate genera conflicte între cetățeni. Adică, de ce la voi se asfaltează și la noi, nu? O altă nemulțumire este aceea legată de faptul că mulți își ridică o casă într-o zonă nelocuită care, normal, nu are nici utilitățile necesare. Imediat ce se instalează, aceștia doresc să aibă tot ce înseamnă beneficiile unui locuitor în zonă urbană. Să conduci o localitate cu aproape 20.000 de locuitori presupune multă răbdare, responsabilitate, sacrificiu și capacitatea de a-ți asuma deciziile luate. Semnalele care îmi parvin din teritoriu îmi confirmă că, în mare parte, am și reușit să avem o bună colaborare.
#Ce vă motivează să vă doriți un nou mandat?
- În primul rând, mulți cetățeni ai orașului mi-au cerut acest lucru. Experiența acumulată, puterea de muncă și de decizie pe care o am, respectul față de cetățeni și, nu în ultimul rând, multitudinea de proiecte începute, mă obligă să nu abandonez lupta ca să le pot duce la îndeplinire și să aduc localitatea Ștefănești la rangul care i s-a conferit în 2004, acela de oraș.
#Ce calități credeți că aveți în plus față de adversarii dvs politici?
- În 16 ani de mandat, am demosntrat seriozitate, am demonstrat că sunt un bun ascultător, chiar dacă au mai existat și voci care au susținut contrariul. Dar, nu poți să mulțumești pe toată lumea, oricât te-ai strădui. Am mai demonstrat că pot soluționa fiecare problemă cu care oamenii din oraș s-au confruntat, cu calm, răbdare, înțelegere și respect față de ei. Am mai demonstrat că niciodată, cu bună știință, nu am făcut rău nimănui și nu am folosit informațiile pe care le-am aflat în detrimentul cetățeanului.
#În ce măsură credeți că orașul Ștefănești are șanse să devină unul puternic din punct de vedere economic? Argumentați!
- Dintotdeauna, ponderea în orașul Ștefănești a constituit-o spațiul destinat serviciilor și industriei mici. Lucruri benefice cetățenilor aflați în căutarea unui loc de muncă. Mai mult, a permis orașului Ștefănești să se dezvolte, nu doar datorită taxelor și impozitelor încasate, ci și prin puterea economică dobândită astfel. Începând cu 2010, ne-am gândit să abordăm și sub alt aspect aceste sectoare. Luând în considerare explozia de locuințe construite care a dus la restrângerea zonei industriale, ne-am gândit să amenajăm o zonă special destinată acestui sector, după ce am realizat noul Plan de Urbanism General. În acest fel, firmele producătoare nu ar împiedica și nu ar produce niciun neajuns locuitorilor zonei. Astfel, a apărut Str. Sticlelor, în centrul orașului, care se va transforma într-un mic parc industrial și ar mai fi Zona Golești, unde pot fi dezvoltate activități în sectorul creșterii animalelor sau agro-alimentar. Pe lângă utilitățile existente în aceste zone, ar mai fi și avantajul devierii traficului pe această rută pentru mașinile care doar tranzitează Argeșul, în drum spre Slatina Craiova, degrevând astfel orașul Pitești de ambuteiaje, și așa greu încercat în utlima vreme, în acest sens, din cauza lucrărilor în derulare. Ne aflăm într-un moment în care  S.C. Ana Imep a fost preluată de un nou proprietar. Acest lucru înseamnă noi investiții și multe locuri de muncă.
#Care sunt proiectele pe care le veți iniția imediat după ce veți câștiga alegerile?
- Vom continua proiectele începute, aflate în derulare, cât și ceea ce se găsește în stadiul de proiectare sau licitație publică. Mă refer la construcția Podului Trante, o lucrare foarte importantă, la podul de la Negrilești, la finalizarea pieței de la Blocuri și, nu în ultimul rând, la începerea refacerii acoperișurilor blocurilor cât și la anveloparea acestora, unde este cazul. Aceasta din urmă se va face printr-un parteneriat public/privat. Imediat ce vor fi recepționate lucrările de apă și canalizare, voi demara lucrările de asfaltare pe toate străzile și străduțele din oraș și voi începe amenajarea de trotuare pe șoseaua principală, de la primărie și până la instersecția de la Golești. Din motive de securitate, cei de la Drumuri Naționale nu ne-au dat acordul să amenajăm și piste de biciclete, așa cum s-a dorit în proiectul inițial.
#La ce a trebuit să renunțați de când sunteți primar?
- Sunt cadru dicatic. Este o meserie care m-a format  timp de aproape 20 de ani (1980-1996). După ce am devenit primar, a trebuit să renunț, chiar dacă îmi plăcea. Funcția pe care o ocup, răspunderea pe care o am față de oameni mi-au impus să fac sacrificii, pe toate planurile. Mi le asum și nu-mi pare rău. Consider că nu le poți face pe toate în același timp, pentru că n-ai face bine nimic și n-ar fi bine pentru nimeni.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea