Bețivi, hoți, neglijenți - calități, de ieri și de azi, ale multor primari din județ

# Primarul din Priboieni absentează de la serviciu și ține localul primăriei în mare murdărie # Primarul comunei Valea Mare, acuzat de evaziune fiscală

Cine a crezut că furtul, scandalul și băutura sunt ”invenții” de dată recentă, se înșeală amarnic. Primarii județului se întreceau și pe vremuri cu prostiile, mulți dintre aceștia, prin isprăvile vitejești, putând face să roșească, de invidie, desigur, un primar contemporan. Iată, mai jos, condica unor  astfel de minuni, cu precizarea că rolul DNA-ului de astăzi îl juca, atunci, administratorul Plasei (subdiviziune a unui județ în vechea organizare administrativă a României). Acesta semnala prefectului neregulile observate, iar cel din urmă putea suspenda primarul buclucaș sau chiar, pentru nereguli mai grave, îl putea demite

”Primarul Comunei Ciulnița... a făcut scandal prin Comună...a insultat și bătutu pe serjenții rurali, a insultat și amenințat pe însuși serjentul jandarm!”

Iată ce scrie administratorul Plasei Podgoria, în data de 8 ianuarie 1910, Prefectului de Muscel:
Domnule Prefect,
În dimineața zilei de 4 corent, fiindu informat că Primarul Comunei Ciulnița, Al. Popescu, fiindu într-o stare anormală, a făcut scandal prin Comună. Imediatu, însoțitu de Secretarul Administrației Plășii și Șeful Jandarmăriei Secției Leordeni, mam transportat în Comuna Ciulnița, unde cercetându cazul, am constatat că Primarul Al. Popescu în noaptea de 3-4 a.c., însoțitu fiindu de jandarmul de post, din Comuna Ciulnița, a vizitat câteva case cerându de băutu, astfel că îmbătându-se nu și-a mai dat seama de ceea ce face, certându-se cu toți ce se întâlneau în drumul său; s-a certatu într-un mod necuviinciosu cu Preotu V. Breazu, Învățătorul C. Breazu, a insultat și bătutu pe serjenții rurali, a insultat și amenințat pe însuși serjentul jandarm cu care fusese împreună în bună armonie. Astfel că acesta a fost silitu să-l ducă la secție unde l-a ținutu câteva ore spre a se liniști.
Astfel fiind împrejurările, pentru prestigiul autorităței și moralitatea publică, credu de cuviință că numitul Primar merită a fi pedepsitu deși de altfel este un bunu și vrednicu slujbașu. Vă rog dar a da pedeapsa suspendărei pe una lună de zile cu perderea salariului pe aceeași lună.”
După numai câteva zile, pe adresa trimisă, prefectul județului pune rezoluția: ”Se suspendă pe una lună cu perderea salariului.”
O plângere împotriva primarului, în care se arată că acestra comite ”fapte nedemne” ajunge și la Ministerul de Interne, de unde este direcționată spre Prefectura Muscel, cu îndemnul ministrului spre prefect de a ”ancheta personal cele expuse...” (vezi foto)

Primarul din Priboieni absentează de la serviciu și ține localul primăriei în mare murdărie

Același ferm administrator se plânge prefectului de Muscel, în data de 15 februarie 1910, că primarul din Priboieni este neglijent:
Domnule Prefect,
Cu ocaziunea inspecțiunei făcute Comunei Priboieni, am constatat că Primarul Comunei, Stan Bucur, cu toate observațiunile ce i s-a făcutu în mai multe rânduri, își neglijează foarte multu serviciul. Absentează foarte adeseori de la serviciu fără permisiune, căutându-și mai multu de afacerile seale particulare, nu aplică legile și ordinile ce i se dau, astfel că până în prezent nu a format încă Tablou de zilele de prestație, nu a esecutat legea și ordinile ce i s-a dat în privința distrugerei omizelor de pe pomi. Paza de zi și noapte lasă mult de doritu, ține localul Primăriei în mare murdărie. Legea repausului duminical și a vânatului nu o aplică cu scrupulozitate.
Pentru aceste motive, vă rogu respectuosu Domnule Prefect să binevoiți a dispune ca măsură disciplinară suspendarea numitului Primar pe timpu de o lună, cu perderea salariului pe acel timpu.”
După numai trei zile, pe 18 februarie, prefectul dispune: ”Se suspendă pe 30 zile cu perderea salariului. Ajutorul (de primar, n.r.) va ține locul cu salariu.”

Primarul comunei Valea Mare, acuzat de evaziune fiscală

În data de 28 februarie 1910, administratorul Plasei Podgoria se plânge, din nou, prefectului, cu privire la neregulile constatate, de data aceasta privitor la activitatea primarului din Valea Mare.
Domnule Prefect,
La inspecțiunile ce am făcut comunei Valea-Mare am constatat că primarul acestei comune nu varsă în mod regulat, așa cum cere legea, din 15 în 15 zile sumele ce încasează de la obor, bilete de vite și identitate.
Tot Ștefan Dumitrescu Primarul Comunei Valea Mare a încasat suma de lei douăzeci, ca amendă de la locuitorul Niță Petrescu, însușindu-și un drept pe care nu-l avea, și apoi această sumă nu a vărsat-o în casa comunală.
Pe lângă aceasta, în loc să ecsecute măsurile de isolare prescrise de Dl. Medic al Plășii, el însuși s-a opus a aduce la infirmerie pe fiica sa bolnavă de febră tifoidă, dând prin aceasta un ecsemplu rău celorlalți locuitori.
Raportând D.voastre aceste fapte vă rog să binevoiți a lua măsurile ce veți crede de cuviință.”
În data de 4 martie 1910, Prefectul de Muscel îi răspunde: ”În vederea celor arătate de Dv. în raportul nr. 262, am onoarea a vă face cunoscut că pentru abaterile de la datorie de care s-a făcut vinovat primarul Comunei Valea Mare, l-am suspendat din funcțiune pe termen de cincisprezece zile cu pierderea salariului pe acest timp ca măsură disciplinară; și prin consecință să faceți ca zisa dispozițiune a noastră să fie pusă imediat în esecutare, iar în timpul suspendărei primarului, afacerile comunei vor fi girate de către Dl. ajutoru de primar, cu drept de a primi retribuțiunea cuvenită primarului.”

Medicul comunei l-a găsit, de mai multe ori, beat pe primar, chiar în sediul instituției

Un alt caz demn de semnalat este cel al fostului primar al comunei Văleni, Plasa Podgoria, devenit, după reorganizarea teritorială, sat al comunei Călinești. În 24 noiembrie 1910, administratorul Plasei se plânge prefectului:
”Primarul Comunei Văleni e aproape într-o continuă stare de ebrietate, a fost amendat o dată fără ca această amendă să-l fi putut îndrepta.
Domnul Medic al Plășii mi s-a plâns de asemenea că l-a găsit beat de mai multe ori în însuși pretoriul primăriei.
Aceste fapte îl împiedică pe de o parte a se ocupa de afacerile comunei, pe de altă parte fiind de natură a-l face să nu mai aibă autoritatea morală de care un ales al comunei trebuie să se bucure față de consătenii săi.
Vă rugăm să binevoiți a lua măsurile ce veți crede de cuviință.”
La o zi după trimiterea plângerii, prefectul îl suspendă pe primarul bețiv pentru o perioadă de 15 zile, cu tăierea salariului.
Spiridon VOINESCU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea