Candidatul PMP la Primăria Vedea, inginerul Iulian Frățică, vine cu soluții concrete pentru dezvoltarea localității

Iulian Frățică este unul dintre cei mai activi consilieri județeni, fiind remarcat prin seriozitatea, promptitudinea și forța sa de muncă. După ce a terminat Liceul de Chimie, s-a înscris la facultatea de inginerie, studiind TCM-ul. În anul 1982, după absolvirea facultății, s-a angajat la T.C.M.R.I.Ch., unde a lucrat timp de aproximativ 22 de ani. Dorința de a ajunge cât mai sus l-a determinat să se înscrie, în anul 1986, la COCC București, adică la Centrul de Organizare și Cibernetică în Construcții. Acum, s-a întors la vatra satului, în comuna sa natală, pentru că vrea să-și pună toată priceperea, toate cunoștințele și toată experiența acumulată  de-a lungul anilor în  dezvoltarea acesteia. Este omul care spune lucrurilor pe nume. Gândirea sa inginerească, ce reiese și din acest interviu, se pare că va face din comuna Vedea o localitate prosperă, care să iasă din anonimat. În acest interviu, cuvintele de ordine sunt ”reabilitare”, ceea ce înseamnă că această comună se află într-o stare de paragină avansată, și ”înființare”.  Pentru toate problemele din comuna Vedea, inginerul Iulian Frățică a venit cu soluțiile inginerești, am putea spune, bine gândite în rezolvarea acestora, care să schimbe radical fața localității.

”Toată alimentarea cu apă în comuna Vedea a fost făcută cu bani de la Consiliul Județean, în urma rugăminților mele către conducere, din postura de consilier județean”

# Domnule Frățică, spuneți-mi, vă rog, de ce ați ales să intrați în această competiție electorală?
- În competiția electorală pentru Primăria Vedea am intrat pentru că sunt nemulțumit de realizările făcute de până acum. Se putea face mult mai mult pentru această comună.
# Concret, ce vă nemulțumește?
- Mă nemulțumește faptul că nu s-a acționat pe direcția socială, pe direcția de învățământ, pe direcția de infrastructură, iar aici mă refer la faptul că trebuia dezvoltată infrstructura astfel încât să se creeze mai multe locuri de muncă. Noi, în comună, avem foarte mulți tineri care nu au unde să lucreze. Sunt aproximativ trei sute de tineri în această situație în comuna Vedea, iar posibilități există. Vedea este o comună care beneficiază de gaze, rețea care se poate extinde în toate satele comunei la cererea oamenilor, apă, mai puțin canlizare. Doar în centru există rețeua de canalizare. Acum a început să se lucreze și în satul Izvoru pentru introducerea acestei utilități. În al doilea rând, sunt foarte nemulțumit pentru că, pe linia de tineret și sport, nu s-a făcut absolut nimic, dar absolut nimic. Păi, în contextul în care o comună beneficiază de un grup școlar cu peste 600 de elevi, tu, administrația locală, să nu le pui la dispoziție un spațiu unde să-și desfășoare activități sportive, culturale și de orice natură specifică tineretului?! Așa nu este normal.
# Ani la rândul ați ocupat funcția de consilier județean. Spuneți-mi, vă rog, dacă ați ajutat comuna Vedea din această postură și cu ce ați ajutat-o?
- Încă de când am intrat în primul mandat, în anul 2004, ales pe listele Partidului Umanist din România, făcând echipă cu primarul pentru că și el a fost ales din partea aceluiași partid, primul lucru pe care l-am făcut a fost acela de a cere fonduri la Consiliul Județean. Comuna Vedea nu are un buget atât de mare, atât de bun astfel încât să-și acopere tot ce înseamnă strictul necesar. Și atunci, mergeam mai mereu de mână cu primarul Dochinoiu la președintele Constantin Nicolescu pentru a cere bani pentru diverse obiective. În 2004, când a ieșit primar Niculae Dochinoiu, doar cei din Centru – Vedea beneficiau de rețea de apă, în rest nu curgea nicio cișmea în vreun sat sau în vreo curte. Ușor – ușor, după trei mandate, într-adevăr, s-a realizat alimentarea cu apă 100%.  În schimb, apa nu este de cea mai bună calitate, astfel încât vor trebui luate măsuri urgente pentru o filtrare și tratare eficientă a apei pentru a putea fi folosită în permanență.
Deci, toată alimentarea cu apă în comuna Vedea a fost făcută cu bani de la Consiliul Județean, în urma rugăminților mele către conducere, din postura de consilier județean. Sigur, au mai fost folosiți bani pentru acest obiectiv și din bugetul local, dar puțini, pentru că, v-am zis, bugetul local nu este foarte mare.
Totodată, m-am mai luptat și pentru asfaltarea drumului județean 731C, care pleacă de la Vețișoara (DN 67B) și duce la Cocu. În calitate de consilier județean era de datoria mea să mă lupt pentru acest obiectiv. Mai există un segment din drumul acesta neasfaltat, dar și acesta se va asfalta în perioada următoare pentru că este prins în bugetul Consiliului Județean de anul acesta, pe poziția 1 a investițiilor în infrastructură drumuri.
Și pentru realizarea noului sediu al Primăriei Vedea m-am luptat. Fiind consilier județean, dacă nu ții cu comuna ta, atunci cu cine să ții?! Nu neg, am mai făcut lobby și pentru comunele învecinate, Uda, Cocu, Ciomăgești, dar cel mai mult m-am luptat pentru comuna mea.
# De ce ați ales să candidați din partea PMP și nu ați ales alt partid? Știu că ați fost curtat de mai multe formațiuni politice...
- De fapt, eu am rămas la fostul PD pentru că fostul PD este acum Partidul Mișcarea Populară, dacă vreți. Adică, PD-ul s-a scindat în două, cel care a fuzionat cu PNL-ul și celălalt care s-a transformat în PMP. M-au curtat și alte partide, dar cel mai potrivit pentru mine mi s-a părut a fi PMP-ul, acesta mă reprezintă.
# Dacă veți ajunge primar, care va fi primul lucru pe care doriți să-l faceți în comuna Vedea?
- Vreau să reabilitez întreg centrul comunei. Vreau să devină un centru civic adevărat. Modernizarea centrului ce înseamnă? Voi amenaja trotuare stânga – dreapta începând de la grupul școlar și până la Spitalul Nr.2 ,,Sfânta Maria”. Copiii sunt predispuși la accidente în drum spre școală. Este un haos total din acest punct de vedere, al siguranței pietonilor. Ar trebui să avem treceri de pietoni în fața magazinelor, în fața grupului școlar, cât și în centru. Asta voi realiza prima dată. După care, voi lua fiecare sat în parte. Vreau să înființez urgent o echipă de fotbal cu tinerii de la grupul școlar, să implic profesorii și tot ce înseamnă tinerii din comună.
# Care sunt principalele proiecte pe care doriți să le puneți în practică?
- Prima dată o să încep cu modernizarea drumurilor. Vreau să asfaltez urgent drumul comunal Frătici – Vârșești (Dealul Mare). Acest obiectiv este urgența nr.1.  Dacă s-ar putea aș asfalta toate drumurile comunale imediat, pentru că toate sunt importante, dar o să mă lupt pe cât posibil ca să realizez cât mai mult în domeniul acesta. Mai am în vedere modernizarea actualului teren de sport. Eu jucam fotbal când eram copil acolo și îmi amintesc cu plăcere ce însemna acest lucru pentru noi, copiii. Tot la capitolul modernizări mai am în vedere un alt obiectiv. Nu cred că mai există vreo comună la noi în județ care să aibă un parc natural așa cum are comuna Vedea. Fără niciun fel de glumă. Vreau să vă spun că parcul natural din Vedea se compune din câteva hectare de pădure de brad, stejar, fag și salcâm. Mai are un lac mare cu o insulă în centru, dar lăsate în paragină, la fel cum a fost lăsat și terenul de sport.  Terenul de sport trebuie împrejmuit cu un gard și dotat cu vestiare, cabine și tot ce mai este necesar.
Toate aceste lucruri nu necesită o cheltuială mare, trebuie doar să ai viziune în dezvoltarea comunității tale. În parc vreau să fac curățenie, să amenajez insula și să pun punte din nou către insulă. Să fie amenajat cu băncuțe, astfel încât tineretul și nu numai să poată veni aici cu plăcere și să se bucure de frumusețea locului pe care Dumnezeu ni l-a dat. Mai vreau să fac terenuri de sport multifuncționale, de tenis de câmp, baschet, fotbal, handbal. Trebuie să le oferim tinerilor și alte alternative de a-și petrece timpul liber, altele decât calculatorul, tableta și orice altceva de acest gen.
Am proiecte realizabile, atât pentru tineri, cât și pentru seniori. Vreau să reamenajez școala de la Vața într-un club al seniorilor. Aici pot să-și petreacă timpul liber jucând jah, table, cărți și să-și îndulcească bătrânețile. Este un mod de socializare. Aici mai avem și o curte imensă pe care o vom transforma înt-un spațiu de agrement.
Un alt proiect prioritar ar fi înființarea în maximă urgență a unui cabinat medical pentru satele Bădicea, Mogoșești, Vețișoara, Bondoci și Vața. În zona aceasta nu există niciun cabinet medical, iar bătrânii nu au posibilități să se deplaseze. La noi distanțele sunt foarte mari între cabinetele medicale și unii cetățeni. Cabinetul medical de care vă vorbesc vreau să-l amenajez tot în fosta școală de la Vața. Vreau ca această clădire să fie un complex, club al seniorilor, cabinet medical și ce o mai fi nevoie. Nu ne apucăm acum să turnăm betoane peste betoane, pentru că pereți avem suficienți. Trebuie doar să ne dorim să realizăm ceva pentru oameni și trebuie să avem viziune. În acest cabinet medical, măcar o dată pe săptămână să vină medicul pentru consultații.
În altă ordine de idei, vreau să pun la punct transportul public din toate satele și cătunele  comunei spre locurile de muncă și în special la Pitești. Actualul transport public local își face treaba și acum, dar nu este atât de bine organizat. Vreau să fac inventarul pe fiecare localitate al salariaților, iar în funcție de numărul acestora și de programul lor, o mașină să ducă dimineața la 5:30, sau la ce oră zic ei, să-i ia din sat sau din apropiere astfel încât să nu mai fie nevoiți să vină până în centrul comunei. Spre exemplu, de la Izvorul de Sus sunt 7 kilometri până la strada principală. Nu mai vorbesc de Mogoșești sau Bădicea. Eu zic că un autobuz poate să vină într-o stație mai centrală, în funcție de numărul navetiștilor. Așa nu mai au 7 kilometri de mers, mai au doar un kilometru sau doi și așa mai departe.  Este o altă treabă.
Tot în acest sens vreau să pun la punct transportul școlarilor, pentru că sunt sate unde nu sunt transportați copiii. Există satul Blejani care este pur și simplu refuzat de șofer să ia copiii din acea zonă. Păi din satul Blejani și până la școală sunt vreo 3,5 kilometri. Cu ce este de vină copilul din satul Blejani pentru că el nu beneficiază de transport? Vă dați seama ce înseamnă ca un copil din clasa a doua, a treia să meargă pe jos zilnic câte 7 kilometri și mai ales pe timp de iarnă?! În regim de urgență trebuie rezolvată această problemă. Fie că se va duce șoferul respectiv să-i ia, fie că achiziționăm încă o mașină pentru acest lucru, dar problema trebuie rezolvată. Trebuie găsită o rezolvare în acest sens. Sigur, comuna Vedea este comuna cu cele mai multe sate din județ. Avem 13 sate și 8 cătune, deci avem 21 de localități.
O altă prioritate a mea foarte importantă mai este crearea de noi locuri de muncă. Și nu spun vorbe goale. Ați văzut că tot ceea ce am spus că voi face am prezentat și soluțiile, adică modul în care le voi face. Așa cum am mai spus, trebuie să ai viziune în rezolvarea problemelor. O să inventariez tot ce înseamnă patrimoniu public și privat, cu tot ce au fost industrii locale înainte. Am avut societate de construcții, am avut mini-fabrică ce prelucra roți dințate pentru cutiile de viteză montate pe Dacii. Am avut fabrică de mobilă, brutărie. Avem spații destule. Orice investitor trebuie să găsească condiții. Dacă o firmă vine în clădirea respectivă, noi trebuie să-i punem la dispoziție rețelele de gaze, apă și canalizare. Investitorul trebuie să aibă la poartă toate utilitățiile. Spre exemplu, în Centru – Vedea avem foarte multe spații rămase goale. Noi am avut și Vinalcoolul, uscător de fructe industrial, crescătorii de pui, de rațe, de vaci și alte societăți cu diverse domenii de activitate.

Iulian Frățică: ”Doresc modernizarea Drumului Național Pitești - Drăgășani... Mă voi duce direct la Guvern pentru acest obiectiv și voi insista până se vor plictisi de mine”

Un alt obiectiv al meu ar mai fi reabilitarea pieței centrale și repunerea ei în funcțiune. Gândiți-vă că noi suntem traversați de un drum național și nu profităm de acest lucru. Este esențial să avem o piață în care oamenii din comună să-și poată valorifica legumele, fructele și toate cele produse la ei în gospodărie, mai ales că suntem tranzitați de un drum național. Tot în acest sens vreau să reabilitez și târgul săptămânal și să-i schimb și programul de funcționare, începând cu ora 6:00.
Mai am în atenție reabilitarea în regim de urgență a drumului care deservește Biserica din Valea Boului astfel: coborâre din satul Blejani și coborâre din satul Izvoru de Jos.
Blocurile din comună, și acestea trebuiesc reabilitate prin placarea cu polistiren și schimbarea acoperișurilor. În acest sens deja s-au deschis axe de finanțare pentru accesarea fondurilor europene. Ne vom strădui să găsim fonduri  europene nerambursabile pentru reabilitarea în regim de urgența a bisericilor din Dealul Mare, Izvoru de Sus, Valea Boului, Vețișoara, Fata și alte lăcașuri care mai necesită reparații.
Tot în acest sens, voi amenaja o locație în satul Mogoșești pentru organizarea meselor (pomenilor), cu prilejul sărbătorilor Sfânta Maria și Sfântul Nicolae.
Multe din obiectivele mele le voi realiza pe fonduri europene pentru care am consultat deja specialiștii și mi-au spus soluțiile.
O altă problemă pe care doresc să o rezolv, dar care nu ține numai de mine, ar fi modernizarea Drumului Național Pitești – Drăgășani. Mă voi alia cu toți primarii începând de la Drăgășani și până la Pitești pentru a face lobby ca să se repare și asfalteze acel drum național care tranzitează comunele respective.
Acest drum a fost făcut prin anii 60, iar de atunci nu s-a mai intervenit în modernizarea acestuia. Mă voi duce direct la Guvern pentru acest obiectiv și voi insista până se vor plictisi de mine.  Voi propune Consiliului Local, prin proiect de hotărâre, acordarea de burse sociale copiilor proveniți din familii defavorizate. Astfel vom stopa abandonul școlar.
Trebuie doar să vrem pentru a realiza un lucru.
Interviu realizat de Lucian Gherguș

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea