Două dosare de mega-evaziune fiscală din Argeş au fost trimise în instanţă

# Prejudiciul total provocat statului prin acţiunile păguboase ale firmei lui George Hoţu  au fost calculate de procurori la 10.525.873 de lei, adică 2 milioane si ceva de euro, iar din spălarea banilor în legătură cu evaziunea fiscală, 25.000.000 lei, adică 6 milioane de euro. # Dosarul de megaevaziune fiscală ”Mafia Lemnului” a fost trimis în instanţă pe data de 1 aprilie 2016. # S-a dispus trimiterea în judecată a 16 inculpaţi în acest dosar.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată în cazul a două mari dosare de evaziune fiscală din judeţul Argeş. Este vorba despre celebrul dosar al lui Gheorghe Dumitrescu, zis George Hoţu, şi dosarul ”Mafia Lemnului” din judeţul Argeş.

Dosarul lui George Hoţu a fost trimis în instanţă pe data de 24.02.2016

Instrumentarea dosarului lui George Hoţu de către Tribunalul Argeş a început pe data de 23.05.2011. Pe data de 24.02.2016, alături de George Hoţu şi firma sa, S.C. Amfora Plus Trans S.R.L., s-a dispus trimiterea în judecată a încă 9 inculpaţi, aceştia fiind complici  la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, executare de activităţi miniere ilegale formă continuată: George Dumitrescu (George Hoţu), Marian Adrian Oprea, Iuliana Mihaela Stoica, Ionică Săraru, Simona Maria Dumitraşcu, Dumitru Dumitru, Mihai Gabriel Vîlcu (arestat în altă cauză), Carmen Bulimar, Răzvan Şerbănoiu, Constantin Bogdan Grosu.
Firma lui George Hoţu, S.C. Amfora Plus Trans S.R.L., avea permis de exploatare pietriş (agregate minerale) pe raza comunei Dârmăneşti, sat Piscani. Această firmă a obţinut mai multe contracte de achiziţii publice în domeniul construcţiilor. Pentru derularea acestor contracte, trebuiau să fie emise facturi părţilor contractante, însă agregatele minerale pe care această firmă le-a exploatat ilegal, au fost înregistrate ca achiziţii fictive în cadrul Societăţii Amfora Plus de la diverşi furnizori scriptici. Astfel, cheltuielile creşteau, baza de impozit scădea, realizându-se, astfel, sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor fiscale datorate statului. George Hoţu a realizat că poate să înregistreze şi alte bunuri, nu neapărat agregate. El avea sprijinul altor societăţi care să emită facturi fără să desfăşoare acţiuni comerciale şi care primeau comision din valoarea sumei tranzacţionate.
Prejudiciul total provocat statului prin acţiunile păguboase ale acestei firme a fost calculat de procurori la 10.525.873 de lei, adică 2 milioane si ceva de euro, iar din spălarea banilor în legătură cu evaziunea fiscală, 25.000.000 lei, adică 6 milioane de euro.

Au fost tăiați fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740, 9 lei

Al doilea dosar de megaevaziune fiscală, trimis în instanţă pe data de 1 aprilie 2016, este Dosarul ”Mafiei Lemnului” din judeţul Argeş. Tribunalul Argeş a finalizat cercetările la acest dosar şi a dispus trimiterea în judecată a 16 inculpaţi. Andrei Ion şi firma sa, S.C. Andris S.R.L., împreună cu alţi 14 inculpaţi, se fac vinovate de evaziune fiscală în formă continuată, participaţie improprie în formă continuată la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, spălarea banilor în formă continuată. Conform rechizitoriului întocmit în cauză, în perioada 2008-2012, Ion Andrei, în calitate de administrator la S.C. Andris S.R.L. – societate având ca obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, cu atestat de exploatare forestieră – a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe o suprafaţă de cca 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Peşti şi Cumpăna – Vidraru), Nucşoara şi Lereşti, toate din judeţul Argeş. Inculpatul Andrei Ion, cu sprijinul altor inculpaţi, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale S.C. Andris S.R.L., toate veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase (buşteni) şi a materialului lemnos (produse obţinute din prelucrarea masei lemnoase) şi sumele reale plătite cu titlul de salariu angajaţilor S.C. Andris S.R.L., cauzând un prejudiciu statului  de 2.250.388 de lei (cca 574.079 euro). O parte din prejudiciul din acest dosar, mai exact suma de 273.895 lei (cca. 61.411 euro) a fost recuperată în cursul urmăririi penale ca urmare a achitării voluntare a prejudiciului de către o parte dintre inculpaţi şi suspecţi.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea