Raport devastator pentru sistemul sanitar argeşean, în urma îmbolnăvirilor bebeluşilor cu SHU

# DSP Argeș a efectuat o anchetă superficială, Spitalul Județean nu a respectat Protocolul de transfer al pacienților, Spitalul de Pediatrie nu a raportat cazurile! Directorul DSP Argeş, Sorina Honţaru, rezistă! # Corpul de Control al Primului Ministru a prezentat raportul verificărilor făcute în cazul bebelișilor din Argeș, care s-au îmbolnăvit grav în urmă cu câteva luni, și au necesitat transferul la Spitalul Marie Curie. # DSP Argeș a luat primele măsuri după trei săptămâni şi a procedat DOAR la recoltarea probelor din apă, fără a fi verificat și traseul apei sau posibilele contaminări de la alte surse. # Spitalul județean Argeș a încălcat Protocolul de transfer interclinic al pacientului în patru din cinci cazuri de pacienți diagnosticați cu SHU, punându-le viaţa în pericol. # Bebeluşilor li s-au administrat vaccinuri care au provenit dintr-un lot neautorizat din Kazahstan, Corpul de Control sesizând Parchetul General.  # De asemenea, s-a mai constatat că spitalele unde au fost tratați copiii au folosit dezinfectanţi de la comapaniile Hexi Pharma şi Rebemedical.

Timp de trei săptămâni DSP Argeș nu s-a sesizat în problema copiilor grav bolnavi

În primele trei luni ale anului, la Spitalul de Pediatrie din Pitești și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”au fost aduși copii în stare foarte gravă. Deși s-au făcut numeroase speculații de la laptele consumat, până la administrarea unor tratamente neadecvate, Corpul de Control al Primului Ministru a dat publicităţii concluziile la care a ajuns. Astfel, în perioada 18.01.2016-11.02.2016, la spitalele din Argeș au fost internați 16 copii, dintre care 13 în stare gravă. Și totuși, așa cum se arată în raport, Direcția de Sănătate Publică Argeș condusă de Sorina Honțaru a luat la cunoștință abia în data de 9.02.2016, adică trei săptămâni mai târziu. O zi mai târziu, DSP Argeș dispune începerea unei anchete și recoltarea de probe de la familiile pacienților, din apă, lapte praf și cereale, rezultatul fiind negativ. Din analiza Raportului de control reiese, însă, că DSP Argeș a procedat DOAR la recolatarea probelor din apă, fără a fi verificat și traseul apei sau posibilele contaminări de la alte surse. Adică, o anchetă făcută în pripă, la presiunea mass-media, superficială şi menită doar să spele imaginea directorului Sorina Honţaru şi a instituţiei pe care o conduce.

Spitalul Județean Argeș nu a dispus transferarea copiilor la alte spitale, punându-le viața în pericol

Același raport arată că Spitalul Județean Argeș a încălcat Protocolul de transfer interclinic al pacientului în patru din cinci cazuri de pacienți diagnosticați cu SHU, și care se aflau internați în secția de boli infecțioase a spitalului. În schimb, medicii de aici au hotărât trimiterea copiilor la Spitalul de Pediatrie, și nu la Marie Curie din București. În cazul Spitalului de Pediatrie, Corpul de Control a concluzionat: “ La nivelul laboratorului Spitalului de Pediatrie nu a existat o capacitate de diagnostic de laborator a infecțiilor bacteriene în BDA. Spitalul nu deținea nici mediile de cultură selective, nici reactivii necesari, și nici testele rapide.” Mai mult, Spitalul de Pediatrie nu a raportat la DSP apariția evenimentului, fiind sancționat cu 5000 de lei.” Tot aici, Corpul de Control a mai notat că în cadrul DSP Argeș nu e existat un plan anual de activitate al compartimentului de control al unității sanitare și servicii de sănătate, și nu s-au efectuat acțiuni de control la Spitalul de Pediatrie.

Vaccinuri cu ambalaj slovac, bulgar șI kazah au a ajuns în Argeș, prin Direcția de Sănătate Publică a județului

Sute de mii de doze de vaccin hexavalent produs pentru piața non-europeană au ajuns în România, și în Argeș, fiind achiziționate prin DSP Argeș. Din primele concluzii se pare că depozitarea lor în stare precară ar fi alterat vaccinul. Mai exact medicii de familie care au luat vaccinul de la DSP Argeș nu l-au transportat în lăzi frigorifice, unii ducându-l mai întâi la propriul domiciliu, și abia a doua zi la cabinetele medicale. În perioada 01.01.2015-03.03.2016, DSP Argeș a primit 43.475 de doze din vaccinul analizat, peste 36 000 fiind distribuite la spitale și medici de familie. Reamintim că într-un timp foarte scurt, zeci de bebeluşi au ajuns la spitalele din judeţ şi din capitală, iar trei prunci au pierdut lupta cu viaţa. În tot acest timp, nici un medic sau autoritate locală nu a găsit de cuviinţă să-şi dea, măcar, demisia de onoare. De asemenea, nimeni nu a fost destituit.
Carmen Buliga

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea