,,Rapsodia Păstorească”, 46 de ani de tradiție și folclor păstrate cu sfințenie în comuna Corbi

# Semn că tradiţiile şi obiceiurile au rămas vi în sufletele noastre! # Duminică, 29 mai, în mirifica localitate argeşeană, Corbi, s-a  desfăşurat cea de-a 46 -a ediţie a tradiţionalei manifestări cultural – artistice, ,,Rapsodia Păstorească”

Renumitul poet, Lucian Blaga, spunea că ,,Veșnicia s-a născut la sat”, iar dacă vreți să vă convingeți de acest lucru, chiar și în zilele noastre, când totul este în contratimp, mergeți în comuna Corbi și o să vedeți o altfel de lume. Sunt printre puținele locuri argeșene unde mai există umanitate. Acolo, timpul trece greu, încet, nimeni nu se grăbește, viața se scurge lin, profitând din plin de fiecare clipă. Oamenii sunt altfel: mai prietenoși, mai buni la suflet. Ei judecă altfel lucrurile, respectând obiceiuri străvechi și tradiții, dar punând pe primul loc omul, apoi pământul. Țăranul, omul simplu care nu are școală, nici educație, știe cum să se bucure de tot ce îi oferă natura, de timpul rămas, de compania oamenilor. El inspiră aerul rece dimineața și se uită cu mândrie la grădina lui, la animalele din bătătură. Se duce apoi în câmp să-și vadă pământul. El treiește fără prea multe griji, fără să se întristeze, se bucură și de ploaie, și de zăpadă, și de soare, și de vânt. Toate capriciile naturii pentru el sunt binecuvântări, sunt dar de la Dumnezeu.
Un loc mirific, cu oameni deosebiţi, cu obiceiuri şi tradiţii păstrate cu sfinţenie sunt atributele care definesc comuna Corbi. Aici, atât ocupaţiile cetăţenilor cât şi obiceiurile locului au fost duse mai departe din generaţie în generaţie până în ziua de azi.
Chiar dacă procesul globalizării a făcut ca România să-şi piardă din autenticitate, iată că mai sunt şi localităţi unde modernismul se îmbină la perfecţie cu tradiţionalismul şi astfel sunt duse mai departe obiceiurile şi  tradiţiile ,,made in România”.
Un bun exemplu în acest sens îl constituie tradiţionala manifestare cu specific păstoresc din comuna Corbi ce marchează urcatul oilor la munte, festivalul ,,Rapsodia Păstorească”, care şi anul acesta a reunit mii de oameni.
Ajuns la ediţia cu numărul 46, festivalul ,,Rapsodia Păstorească” este printre cel mai longeviv festival de la noi din judeţ, datorită, în primul rând cetăţenilor gospodari din zonă, crescători de ovine care au moştenit această ocupaţie din tată în fiu, dar şi administraţiei locale care a ţinut să organizeze acest festival pe fiecare an, festival ce a fost iniţiat în urmă cu 46.

Parada portului popular

Evenimentul a început, încă, de la orele dimineţii, de la ora 9, cu o acţiune a ,,Porţilor deschise” la Muzeul Etnografic al comunei Corbi. Aici, vizitatorii au putut admira costumele populare specifice zonei şi multe alte obiecte antice care au atras atenţia vizitatorilor.
Pe urmă, manifestarea cu specific păstoresc a continuat în centrul civic al comunei cu o paradă a celor mai frumoşi cai din comună, animalele de ajutor în păstoritul oilor, conduşi de  falnici şi mândri ciobănaşi care purtau un costum popular specific zonei ce are o cusătură pe pieptul cămăşii, numită ,,Crucea ciobanului”. Odinioară, niciun oier nu pleca cu turmele la munte fără această cămaşă cu protecţie divină. După această paradă a celor mai frumoşi cai din comună au urmat parada porturilor populare din mai multe localităţi argeşene, dar şi din judeţele: Sibiu, Gorj, Vâlcea, Olt, Alba. Ca element de noutate, anul acesta au participat ansambluri folclorice și din Republica Moldova, din trei comune moldovenești cu care comuna Corbi s-a înfrățit. Copii, oameni mari, chiar şi bătrâni şi-au prezentat portul popular cu  fală şi mândreţe punându-şi în valoare adevăratele obiecte vestimentare care ne-au consacrat portul popular. Costumele populare au fost purtate şi prezentate de membri ansamblurilor folclorice, din zonele amintite, care au întreţinut atmosfera cu cântece păstoreşti, mai cu seamă că reprezentanţii ansamblului folcloric din Sibiu erau din comuna Jina, localitate cu acelaşi specific, păstoresc, şi înfrăţită cu comuna Corbi.
Ansambluri s-au deplasat în cântec şi voie bună pe ritmurile fluierelor de ciobănaşi spre locul numit de oamenii din zonă, ,,La Chilii”, într-o coamă de deal, ,,pe-un picior de plai, pe-o gură de rai” , în apropierea unor peşteri în care au locuit, cu mult timp în urmă, călugări.

Premianţii zilei

Fiind o sărbătoarea cu specific păstoresc, reprezentând urcatul oilor la munte, primarul Virgil Baciu a ţinut să premieze principalii crescători de ovine, fără de care nu ar mai fi existat această sărbătoare, şi le-a mulţumit pentru renumele adus acestei localităţi, al comunei Corbi.    În pitorescul loc, ,,La Chilii”, acolo unde au  continuat manifestările dedicate acestei zile de sărbătoare, crescătorii de ovine din Corbi au organizat şi o expoziţie de oi ,,Mândre şi cornute, Şi cai învăţaţi, Şi câini mai bărbaţi”.
Totodată, primarul comunei a premiat şi cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, premiile constând în diplome de recunoştinţă, flori şi bani.
Voia bună a fost întreţinută de ansamblurile folclorice amintite care au încântat pe cei prezenţi cu cântece păstoreşti.
Aşa cum ziceam mai sus, prezenţa oamenilor la această petrecere păstorească cred că a atins recordul anul acesta, participând mii de oameni veniţi din mai multe zone ale judeţului şi ale ţării, festivalul fiind deja naţionalizat.
”Îmi doresc ca aceste sărbători pe care noi le organizăm să-i motiveze mai mult pe crescătorii de animale, pe crescătorii de ovine în special. Dacă nu sunt motivați din punct de vedere al veniturilor și al susținerii subvențiilor din partea guvernelor, măcar moral să-i susținem noi și ei să ducă mai departe ceea ce fac de sute de ani”, a precizat Virgil Baciu, primarul comunei Corbi.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea