Compartimentul de Informare Bibliografică, Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș

Compartimentul de Informare Bibliografică, din cadrul Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş,  mediază accesul la informație pentru toți utilizatorii bibliotecii, asigurând activitatea de informare, documentare și îndrumare, referitoare la colecțiile de documente ale Bibliotecii Județene Argeș.
Bibliotecarul de referințe, cel însărcinat cu întâmpinarea utilizatorilor, trebuie să dețină competențe în materie de comunicare, informare și educare. Acesta furnizează o instruire ce vizează înțelegerea de către utilizator a naturii colecțiilor, cunoașterea instrumentelor bibliografice de referință, a tipologiei acestora. Astfel, utilizatorul este învățat să știe să folosească un index, să înțeleagă structura unei notițe bibliografice, sa se familiarizeze cu principiile de bază ale căutării informatizate. Bibliotecarul de referințe trebuie să înțeleagă bine nevoile specifice ale utilizatorilor, precum și să le ofere îndrumarea necesară fiecăruia.

Intermedierea bibliotecarului rămâne în continuare necesară și valoroasă

Bibliotecarul de referințe asigură asistența directă, personalizată, acordată persoanelor care caută informația, medierea în regăsirea informațiilor, precum și instruirea utilizatorilor în mod individual, atunci cănd aceștia  formulează o solicitare concretă de informare.
Intermedierea bibliotecarului rămâne în continuare necesară și valoroasă, biblioteca urmărind optimizarea și diversificarea formelor de asistență acordată utilizatorilor: ajutorul acordat publicului pentru a dobândi abilitățile necesare pentru localizarea, evaluarea și gestionarea informațiilor, asistența acordată în timp real utilizatorilor aflați la distanță, formarea utilizatorilor pentru folosirea noilor tehnologii.
Compartimentul de Informare Bibliografică din cadrul Bibliotecii Județene Argeș oferă un răspuns personalizat, pe baza resurselor interne sau externe de informații, pentru cererile de informare ale utilizatorilor bibliotecii, indiferent dacă aceștia se află în localul bibliotecii sau în exteriorul lui (la distanță). Acest serviciu cuprinde toate punctele de informare pentru utilizatori, realizând și o formare și orientare a acestora în spațiile bibliotecii.
Bibliografiile realizate în cadrul Compartimentului de Informare Bibliografică  sunt:
- bibliografii către fiecare  utilizator ce solicită acest lucru
- bibliografii la cerere (profesori, cercetători)
- bibliografii pe e-mail, de cel mult 10-15 referințe bibliografice, efectuând cercetări în profunzimea documentului pentru a regăsi subiectul, tema solicitată (cărţi, reviste, broşuri, albume)
De asemenea, serviciul nostru vine în întâmpinarea publicului cu o colecţie de peste 400 de bibliografii tematice,  realizate pe baza fondului de documente existent, cuprinzând un număr de aproximativ 30.700 de repere bibliografice.
Bibliografiile tematice reprezintă un instrument indispensabil utilizatorilor bibliotecii pentru derularea unor activități de informare, documentare și cercetare.
Bibliografiile realizate sunt din domeniile cele mai variate și mai solicitate de către utilizatori, venind în sprijinul acestora și astfel dovedindu-și utilitatea practică.
Prezența bibliotecii în mediul virtual se reflectă în numărul din ce în ce mai mare al vizitatorilor virtuali pe site-ul bibliotecii www.bjarges.ro.
Pe site-ul Bibliotecii Judeţene Argeş, la rubrica Bibliografii, utilizatorii pot regăsi bibliografii din domeniile cele mai solicitate din fondul de documente al bibliotecii. Acestea sunt reactualizate şi permanent adăugăm altele noi în funcţie de solicitările utilizatorilor (un total de 192 de bibliografii pot fi consultate pe site, conţinând un total de 10.232 de repere bibliografice).
De asemenea, elaborăm și actualizăm Catalogul bibliografiilor tematice realizate în Biblioteca Județeană Argeș. La sfărșit de an se editează Buletinul informativ Catalogul Bibliografiilor tematice realizate la Biblioteca Județeană Argeș, format din trei pliante cu bibliografiile orientate pe domenii de cunoaștere.
Tot in cadrul serviciului nostru se efectuează prelungirea termenului de returnare al cărţilor prin email celor ce solicită acest lucru, pentru toate compartimentele de împrumut la domiciliu; prin email primim  sugestii şi propuneri de achiziţii şi acestea sunt transmise către Compartimentul Prelucrarea și Organizarea Colecţiilor.
Bibliotecarul trebuie să joace în continuare rolul de intermediar, el fiind interfaţa informaţională umană într-o lume dominată de tehnologie.
Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş reuşeşte cu prisosinţă să fie un centru informaţional, cultural şi ştiinţific semnificativ în peisajul comunicaţional românesc şi european.
Cristina Baciu - Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea