Fluturele vărgat - exponatul lunii iunie la Muzeul Județean Argeș

Muzeul Judeţean Argeş expune în luna iunie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, o specie interesantă de fluture din familia Arctiidae, Euplagia (Callimorpha) quadripunctaria (Poda, 1761) numită popular fluturele vărgat, datorită desenului de pe aripile anterioare.
Specia atrage atenţia prin coloritului său. Aripile anterioare sunt negre cu reflexe metalice verzi-albăstrui, străbătute de benzi oblice colorate alb-crem. Spre marginea externă, benzile formează un desen caracteristic, în forma literei “V”. Aripile posterioare, dorsal, sunt colorate roşu-cărămiziu/portocaliu cu patru pete mari, negre. Faţa ventrală are un colorit șters, galben-roșcat. Culorile de avertizare ale aripilor anterioare, fond negru cu dungi alb-crem, au rolul de a intimida potenţialii prădători, avertizându-i cu privire la gustul neplăcut al fluturelui, datorat alcaloizilor acumulaţi în corpul său. Datorită coloritului său fluturele vărgat nu poate fi confundat cu alte specii de lepidoptere din fauna României.
Preferă habitatele umede de la marginea pădurilor de foioase, zonele cu vegetaţie de pe malul cursurilor de apă, tufărișurile din fâneţele și pajiştile umede. Planta preferată este cânepa codrului, Eupatorium cannabinum L. Pe inflorescenţele alb-roz ale acestei plante pot fi observate, din iulie până în septembrie, numeroase exemplare adulte de  Euplagia quadripunctaria. Adulții zboară rapid, în zig-zag, pe distanțe scurte, atât ziua cât şi noaptea (când sunt atraşi de lumina artificială).
Este o specie întâlnită în toată Europa cu excepţia nordului extrem, din Anglia până în regiunea Munţilor Urali și din sudul Scandinaviei până în insula Rhodos. De asemenea este prezentă în Caucaz, Turkmenistan și Iran.
În România este răspândită în toate zonele țării cu excepţia Deltei Dunării, în ciuda faptului că există populaţii apropiate în Munții Măcin și la Enisala. Lipseşte din zonele montane. Nu a fost întâlnită la altitudini mai mari de 1200 m. Specia este ocrotită la nivel național și european, fiind inclusă în Anexa II a Directivei Habitate 92/43/CEE şi Anexa 3 din OUG 57/2007.
În ultimii ani, în toată Europa, a scăzut numărul lor, dar și suprafața habitatelor favorabile speciei, din cauza construcției de drumuri forestiere, defrișărilor și lucrărilor de regularizare a cursurilor de apă. Toate acestea, la care se adaugă poluarea, au dus la scăderea numerică a populațiilor speciei Euplagia quadripunctaria.
Un exemplu ce trebuie urmat este oferit de insula grecească Rhodos, unde această specie reprezintă atracţia turistică a Văii Petaloudes (petoaloudes gr. = fluture) datorită densităţii spectaculoase din perioada împerecherii.
Exponatul lunii va putea fi admirat de marţi până duminică  între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44, intrarea fiind liberă.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea