De Înălțarea Domnului, eveniment de înaltă ținută în sudul județului

# Festivalul Călușului Argeșean-Stolnici, ediția a XXVIII-a, - două zile de voie bună, cultură, tradiții, distracție

Două zile au ținut, anul acesta, manifestările organizate cu prilejul Festivalului Călușului Argeșean, ediția a XXVIII-a, festival care, de 15 ani, se ține în comuna Stolnici
Ca în fiecare an, de Înălţarea Domnului, locuitorii comunei  s-au  strîns la Căminul Cultural, unde are loc „Festivalul Căluşului“. Este o manifestare de tradiţie ce reuneşte sute de căluşari din Argeş, dar şi din Olt.
Sute de oameni, de toate vârstele, invitați de seamă, întreceri desfășurate pe scena amplasată lângă primăria comunei, formații de muzică ușoară, populară, mii de mititei și multe surprize au completat succesul inevitabil al unui festival de tradiție, un festival muncit, dar și iubit, al cărui artizan a fost primarul comunei, Sevastian Pupăză Roșu, secondat de viceprimar și o întreagă echipă de sufletiști.
Este un eveniment organizat, ca de fiecare dată, de Primăria Stolnici în colaborare cu Consiliul Judeţean Argeş. Evenimentul a început la ora 16. Pe scenă au urcat participanţii grupurilor de căluşari. Argeşul a avut reprezentanţi din comunele Stolnici, Bîrla, Hîrseşti, Lunca Corbului, dar şi din oraşul Costeşti. La rîndul său, Judeţul Olt a participat cu căluşari din comunele Optaşi, Coloneşti şi Sîrbii Măgura. Primarul Sevastian Pupăză Roşu le-a pregătit celor prezenţi şi un program artistic, din care nu au lipsit Ansamblul ”Dorul”, dar  și Ansamblul „Doina Argeşului“, ai cărui membri sunt prezenţi, an de an, la această manifestare a comunei.

Sevastian Pupăză Roșu: ”Un festival de care suntem mândri și care, din 2001, este organizat aici, în Stolnici”

Sevastian Pupăză Roșu, primarul comunei Stolnici: ”Hristos a Înălțat! După cum știți, o bună perioadă a istoriei Festivalului Călușului se leagă de comuna noastră. De cincisprezece ani, Festivalul acesta se ține aici, la noi, un festival de care suntem mândri. Este un festival care, după cum știți, a depășit granițele județului, de ani buni prietenii și vecinii noștri din Olt venindu-ne alături. Ca întotdeauna, alături ne-a fost Consiliul Județean Argeș, căruia, prin președintele aici de față, îi adresăm călduroase mulțumiri. Vă doresc să aveți parte de o zi frumoasă, Dumnezeu a ținut cu noi și ne-a dăruit vreme bună. La Mulți Ani !”
Florin Tecău, președintele Consiliului Județean Argeș: ”În primul rând, vă mulțumesc pentru onoarea de a mă invita, an de an, aici, la Stolnici. Este un festival care, iată, ne adună pe toți, un festival de tradiție, un festival de ținută. Un festival care ne onorează și pe noi, Consiliul Județean Argeș, în calitatea noastră de parteneri. Eu vă urez să vă bucurați de aceste zile, să fiți sănătoși, să fiți fericiți. La Mulți Ani și distracție plăcută !”
Președintele CJ Argeș l-a ajutat, apoi, pe primarul localității să premieze cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie.
Alături de Sevastian Pupăză Roșu s-au aflat, cum era și normal, toți edilii localităților învecinate, personalități ale culturii, politicieni, oameni de afaceri.
Vremea bună a îmbiat locanici dar și pe turiștii sosiți special pentru eveniment să participe la concursul ce a urmat.
Iată formațiile care au evoluat pe scena din aer liber a Căminului Cultural Stolnici, în prima zi:
- Ansamblul “Floricica” din comuna Bîrla, județul Argeș
- Ansamblul “Mugurelul” din orașul Costești, județul Argeș
- Formația de călușari “Ilie Martin” din Comuna Colonești, județul Olt
- Formația de călușari din Comuna Sîrbii Măgura, județul Olt
- Formația de călușari din Comuna Optași, județul Olt
- Formația de călușari din Comuna Hârsești, județul Argeș
- Formația de călușari din Comuna Lunca Corbului, județul Argeș
- Formația de călușari din Comuna Stolnici, județul Argeș, patronată de Asociația “CALUȘĂREII” Stolnici și Primăria Comunei Stolnici
- Ansamblul folcloric DORUL și ORCHESTRA DOINA ARGEȘULUI ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș
- INVITAȚI SPECIALI: Ion GHIȚULESCU și Nicolae DATCU
Trebuie menționat, tot aici, și vătaful călușarilor din Stolnici, Petre Măsală, care, la ”numai” cei 76 de ani pe care îi are, nu s-a sfiit să urce pe scenă și chiar să facă o demonstrație solo de virtuozitate. Acesta a înființat prima formație de călușari din Stolnici în 1976, formație care, de-a lungul timpului, s-a făcut remarcată pe scene din toată țara dar și din multe alte țări.

Finalul zilei a fost marcat de un superb foc de artificii.  A doua seară a fost rândul iubitorilor de muzică ușoară să participe, în aceeași locație, la un concert-surpriză, concert care s-a bucurat de un real și meritat succes.
Sutele de oameni care au participat la evenimentele organizate de Festivalul Călușului s-au simțit bine, vremea a fost excelentă, ca și organizarea. Felicitări sincere edilului Sevastian Pupăză Roșu, precum și întregii echipe a Primăriei și Consiliului Local Stolnici.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea