Adina Romanescu - luxurianță și senzualitate pe simezele Bibliotecii Județene Argeș

Prezentă pe simezele Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu”, până la jumătatea acestei luni, artista Adina Romanescu luminează discret invizibilul, dă formei luxurianță și senzualității adâncime.
Licențiată a Facultății de Istoria și Teoria Artei din București, beneficiara unor burse de specializare la Universitatea din Cairo – Departamentul de Egiptologie și la Roma, unde s-a ocupat îndeaproape de posibilitățile nesfârșite ale barocului, membră a Uniunii Artiștilor Plasici din România, Adina Romanescu vine, la Pitești, cu pictură și grafică de o valoare incontestabilă.
Pasională și imprevizibilă, închipuie pe pânze compoziții și portrete lirice  încărcate de dramatism – un astfel de exemplu este portretul bunicii, Maria Teodorescu, a cărei amintire îi trezește și acum nostalgii dureroase. În același registru, se impun și cele două autoportrete. În primul,  artista apare cu crinolină și mască, o mască eliberatoare însă, decisă să deconspire, fermă în a-și semnala decizia. Cel de-al doilea autoportret livrează o vârstă aspră, asprimea unei Adine Romanescu pe care viitorul n-a iertat-o, deși note de echilibru, de rigoare se limpezesc pe măsură ce ochiul stăruie să privească. Remarcabilă rămâne, totuși, culoarea. Remarcabilă, în sensul de hotărâtoare. Albastrul și roșul au forță, ele fac jocurile, dincolo de fermitatea liniei clasice. Chiar și în cazul nudurilor, scădate mereu într-o lumină plăpândă, ca de pământ, amprenta, identitatea vin pe filieră cromatică.
Profesoară de desen la Liceul ”Nicolae Iorga” din București - între anii 2002 – 2003, la Sibford School, în Anglia - Adina Romanescu și-a încercat mâna și ca restaurator de pictură murală. Nu sunt de omis nici miniaturile grafice din revistele, cataloagele și cărțile pe care le-a ilustrat.
Vernisajul de joi, 9 iunie, s-a desfășurat în acord cu dominanta expoziției: elegant, de o căldură reținută, gata însă oricând să se deschidă către freamăt. Pata de culoare – mama artistei, poeta și traducătoarea Paula Romanescu, surprinsă în rolul de cameraman improvizat, dar responsabil și devotat.
Denisa Popescu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea