Magazinul de umbre...le al lui Gabriel Cazan

Recunoscut în urbe pentru ritmul susținut în care își scrie romanele, Gabriel Cazan a  ieșit la rampă cu o carte nouă, un hibrid între genul fantasy și romanul social, lansat la Biblioteca Județeană Argeș, în urmă cu două săptămâni.
”Magazinul de umbre...le” este o proză furioasă, energiile adunate în pagină, neconsumate de autor transferându-se instantaneu asupra lectorului. La fel de rapid se instalează și adicția, Gabriel Cazan este direct, frazele lui au oralitatea scenariului de film, demonstrativă în acest sens fiind lectura realizată de actrița Luminița Borta. Provocarea este clară ca ziua: ce trebuie să afle și cum trebuie să interpreteze informația brută obținută, s-o rafineze până la statutul de adevăr, de esență fără echivoc, personalități ale culturii noastre – Mircea Eliade, Nae Ionescu, Petre Țuțea, dar și extraterestrul ZTK – teleportate în plină epocă ceaușistă.
Povestea din carte s-a întrepătruns, cu prilejul lansării, cu regia de la Bibliotecă. Doi băieți cu cravată de pionier le-au întâmpinat pe invitate cu buchețele de flori. Pe masă, au fost aranjate borcane de muștar și de cicoare, sticle de Cico și de lichior în vogă, în anii `80 și, agățător încă de la intrare, inconfundabilul, vestitul parizer mirositor, înconjurat de felii de pâine groasă, pe hârtie unsuroasă. Montajul foto, cu fond sonor – însemne și imagini de neuitat din Epoca de Aur - a marcat apogeul lansării.
”Magazinul de umbre...le” reușește o breșă extrem de vie – toate parcă s-au întâmplat ieri – în istoria colectivă, dar mai ales în povestea vieții fiecăruia dintre noi. O lansare-spectacol, care a deschis, a trântit, a zguduit din țâțâni trecutul al cărui produs fără termen de garanție suntem.
Denisa Popescu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea