Fenomenul Diana

Are 16 ani, învață la Colegiul Național ”Zinca Golescu” și face deja săli pline, cu prilejul lansărilor de carte. DIANA ILIE a debutat, în urmă cu doi ani, cu romanul ”Cealaltă Acasă”, publicat la ”Paralela 45”. Ambiție remarcată de editorul Călin Vlasie, care a sprijinit-o și acum, când Diana a venit, în fața publicului foarte tânăr, cu cel de-al doilea roman, intitulat ”Zbor prin lucarna spartă”.
Prezent la Biblioteca Județeană Argeș, în după-amiaza de 16 iunie, Călin Vlasie a stabilit încă de la început firul roșu al evenimentului – avem de-a face cu ”Fenomenul Diana”. Cineva care reușește, la 14 ani, să ducă la bun sfârșit un roman, citit cu interes inclusiv de criticul literar Nicolae Manolescu, și care, peste alți doi, repetă performanța, nu doar că uimește, ci și fixează emoția, uimirea în tiparul certitudinii. Călin Vlasie este sigur că Diana va scrie literatură de vârf, chiar dacă profesia pe care vrea s-o îmbrățișeze este cea a mamei, medic.
”Zbor prin lucarna spartă” dă la iveală, potrivit analizei directorului Bibliotecii Județene Argeș, Octavian Sachelarie, o scriitoare matură, profundă, cu spirit de observație, documentată riguros, capabilă să configureze tipologii puternice – Oarba, Șchiopul, Năsosul, Doamna, Tovarășa. Supraetajarea narațiunii reprezintă și ea un atu pentru Diana, acțiunea se deplasează fluid dinspre Canada, acolo unde viața respiră civilizație, către România anilor "90, cu orfelinatele ei înfricoșătoare, în jurul cărora se țese povestea unor adopții cu final fericit. Diana Ilie își lasă personajele să se dezvolte de la sine înăuntrul relațiilor, de-aici căldura intimității, a interiorității care se degajă pe tot parcursul lecturii. Notabilă pentru vârsta fragedă a autoarei convingerea, insinuată cu blândețe, dar ferm, aceea că răul nu este absolut și că, în oameni, lumina se confruntă cu întunericul permanent, deci orice concluzie este prematură. ”Zbor prin lucarna spartă” anunță o scriitoare vie, dinamică, de cursă lungă.
Denisa Popescu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea