Investiții de aproximativ 100 de miliarde lei vechi urmează să fie inaugurate la Valea Iașului

# Iată că se întâmplă și după alegeri! # Pistă pentru bicicliști, o investiție inedită în mediul rural, dar stringentă

Cumuna Valea Iașului tinde din ce în ce mai mult către un mediu de confort urban și asta datorită numeroaselor investiții care s-au făcut, ani la rândul, pentru îmbunătățirea serviciilor publice. Fie că vorbim de învățământ, fie că vorbim de cultură și culte, fie că vorbim de sănătate, fie că vorbim de utilități publice, fie că vorbim de infrastructura rutieră, toate aceste domenii au cunoscut o dezvoltare fulminantă în ultima perioadă.
De altfel, toate aceste investiții s-au realizat datorită ambiției primarului Nicolae Barbu, care vrea să aducă comuna sa la un nivel urban, ba chiar mai mult de atât.
”Ne aflăm în faza finală cu o serie de obiective pe care le-am derulat începînd cu anii 2013 – 2014. Aici mă refer la finalizarea lucrărilor la centrala fotovoltaică, ce s-a ridicat la o valoare de 22 de miliarde lei vechi.  În momentul de față este conectată la sistemul național, adică este funcțională. În  afara centralei fotovoltaice, urmează să facem recepția, la terminarea lucrărilor, pentru două drumuri ce sunt împărțite în contracte de lucrări separate. Este vorba de DC25D (Ungureni - Borovinești) care are  o distanță de 2,7 km, iar cel de-al doilea drum este Mustățești – Valea Uleiului. Ca și costuri, aceste două drumuri modernizate însumează suma de 40 de miliarde lei vechi. La DC25D (Ungureni - Borovinești), care se întinde pe o distanță de 2,7 km, am mai realizat și o pistă pentru biciclete pe toată lungimea drumului. Am aflat din mass – media că Bucureștiul ar avea undeva la 10 km de piste pentru biciclete, iar noi iată că avem 2,7 km. Ne gândim ca și la drumurile pe care o să le facem ulterior să amenajăm astfel de piste. Evident, vorbim de acele drumuri care sunt mai puțin circulate. Într-un fel educăm bicicliștii să folosească zona lor, aceasta fiind marcată ei sunt protejați de ceilalți actori din trafic, dar, totuși, nu vrem să cădem nici în cealaltă extremă pentru că,  unde nu permite lățimea drumului,  îngreunăm circulația. Mai bine îi lăsăm să circule liber.
O a doua lucrare de drumuri, care se apropie de final, este modernizarea Drumului Local Valea Iașului, care se compune din strada Nuculeț și strada Călinești. În aceste zile se fac marcajele. Investiția s-a ridicat la suma de 12 miliarde lei vechi, dintre care 10 miliarde au făcut obiectul unui împrumut.
De asemenea, suntem în fază finală și am în față ultima factură de 35 de mii lei pentru dispensarul uman, construit în satul Ungureni, lucrare cu o valoare de circa 6,5 miliarde lei vechi. Această investiție ne bucură foarte mult pentru că este prima clădire cu destinație dispensar uman din comuna Valea Iașului. Mai avem ultimele retușuri de făcut.
Urmează în perioada următoare să finalizăm și cele două grădinițe care sunt realizate în proporție de peste 90%. Mai sunt de montat centralele termice.
Toate aceste investiții care urmează să fie finalizate însumează cheltuieli de circa 100 de miliarde lei vechi”, ne-a declarat primarul Nicolae Barbu.

Canalizare în toată comuna

Așa cum spuneam, nivelul de trai al oamenilor din comuna Valea Iașului tinde din ce în ce mai mult către unul urban. Dacă unii primari se mai gândesc încă la alimentări cu apă, primarul din Valea Iașului,  pe lângă faptul că a reabilitat toate rețelele de alimentare cu apă, vrea ca până la finalul acestui mandat să finalizeze și canalizarea în toate satele din comună.
”Chiar dacă încheiem aceste obiective, noi nu ne-am rezumat doar la  acestea, ci am lucrat și pentru viitoarele investiții pe care vrem să le realizăm în perioada  următoare. Nu am intrat, dar vom intra imediat în mandatul viitor. Avem deja în faza de licitație o documentație pentru a finaliza canalizarea în comuna Valea Iașului. Doresc să fim printre primele localități din județ care termină canalizarea. Se înțelege, când spun că vrem să terminăm canalizarea, că alimentările cu apă sunt finalizate. Mai avem nevoie de 17,2 km de canalizare în satele Bărbălătești, Borovinești, 60% din satul Cerbureni și mici extinderi în satele Mustățești, Ungureni și Valea Uleiului.
De asemenea, pentru drumurile comunale avem în derulare o documentație pentru un proiect ce-l vom depune pe Ordonanța 28 pentru asfaltarea a 18,5 km”, a conchis primarul din Valea Iașului, Nicolae Barbu, încrezător în proiectele sale.
Lucian Gherguș

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea