Festivalul ”Nopți de Sânziene” la parohia Călinești Vale, protoieria Topoloveni

Folclorul cu tradițiile, obiceiurile și portul popular reprezintă comori inestimabile care definesc identitatea unui popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Toate elementele de cultură și tradițiile populare transmit valori și creează punți de legătură între generații. Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Calinic, în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, la parohia Călinești Vale din protoieria Topoloveni, a avut loc evenimentul cultural intitulat: Festivalul Nopți de Sânziene, ediția I.
A fost oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de preoți, credincioșii aducând prinos de rugăciune pentru ctitorii lăcașului și pentru vremuri cu pace, iar răspunsurile la strană au fost date de corul bisericii Sfântul Gheorghe din municipiul Pitești, dirijat de profesorul Alexandru Ionescu.
La eveniment a fost prezent părintele Vlăsceanu Ovidiu Marian, consilier Cultural și Comunicații Media, care a transmis Arhiereasca Binecuvântare și a prezentat cartea scrisă de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic: Ștefan cel Mare, între Cer și Genune. Au fost prezentate referate despre portul popular și meșteșugurile tradiționale, iar istoricul Radu Oprea a făcut un scurt istoric al acestor locuri încărcate de istorie și binecuvântare.
Formația de călușari a Căminului Cultural Stolnici, condusă de vătaful Măsală Petre, având frumoasa vârstă de 77 ani, a adus bucurie în sufletele celor prezenți, prin dansurile tradiționale. Câteva fete din grupul folcloric ”Chindia” al Căminului Cultural Călinești, condus de Eusebiu și Amelia David au rostit poezii și au interpretat câteva melodii din tezaurul nostru folcloric.
În finalul evenimentului au fost oferite diplome participanților, dar și celor care s-au ostenit la buna desfășurare a festivalului.
Manifestarea a dorit să promoveze portul popular, alături de meșteșuguri tradiționale ce sunt astăzi aproape uitate: sculptura în piatră și lemn, țesutul manual, pictură pe sticlă și lemn.
Și prin acest eveniment, cei prezenți: invitați, expozanți, meșteri, enoriași și localnici, s-au legat adânc într-o mărturisire de credință fermă în Dumnezeu, folclor și frumos!
eparhiargesului.ro

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea