Biblioteca vie. Povești de viață de la Penitenciarul Colibași

Cea de-a doua ediție a Proiectului BIBLIOTECA VIE, organizată la Biblioteca Județeană Argeș, cu prilejul Zilei Naționale a Penitenciarelor, a adus laolaltă angajați ai închisorii de la Colibași, colaboratori ai acestora și trei persoane private de libertate.
Proiectul se centrează pe ideea de poveste, transmisă oral de cei care respiră, într-un fel sau altul, aerul din spatele gratiilor. Personalul din penitenciar, cei care își desfășoară episodic activitatea acolo și, evident, deținuții, au jucat rolul de CĂRȚI VII, VORBITOARE, cărora oricine a fost interesat le-a putut adresa întrebări, timp de 30 de minute, în speranța că va înțelege mai multe din experiențele umane, trăite în zona gri a existenței.
Prin urmare, marți, 28 iunie, între orele 12.00-18.00, obișnuiții Bibliotecii, dar și trecătorii care au aflat despre ce este vorba, au profitat de demers. Psihologi, preoți, gardieni, profesori care lucrează cu deținuții, bibliotecari care derulează activități educative la penitenciar și-au relatat impresiile și au creionat schițe, profiluri de vieți care, neașteptat pentru mulți, curg la fel ca viața noastră, sunt stăpânite de aceleași nevoi și dorințe.
Profesoara Emilia Matei este detașată, din 2015, la Penitenciarul Colibași. Este coordonatoarea expoziției cu vânzare, amenajate la vedere, pe treptele Bibliotecii, expoziție realizată de deținuți din materiale reciclabile. Are relații cordiale cu învățăceii ei. Sentimentul inițial, de teamă și de rezervă, i s-a estompat pe măsură ce și-a dat seama că, dincolo de fapta urâtă, rea și grea, suferința așteaptă să fie și înțeleasă, nu doar judecată.
Claudiu a comis, acum 12 ani, o crimă pasională. Și-a omorât soția cu un cuțit aflat la îndemână, după ce a surprins-o în brațele altui bărbat. Avea 26 de ani, când s-a întâmplat grozăvia. S-a pătruns de ea și o regretă din toată inima. A mai spus, însă, și că detenția nu i-a întunecat sufletul, că l-a învățat să ispășească și să aștepte. Nu se teme de lumea care-l va aștepta afară și vrea să fie – este convins că va reuși -  cineva pe care familia lui să se poată bizui.Denisa Popescu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea