Ia românească, vedetă la Biblioteca Județeană Argeș

În vinerea Sânzienelor, a avut loc, în holul instituției, vernisajul expoziției „Sărbătoarea Universală a Iei românești”. Expoziția, realizată de Lucreţia Picui şi Gabriela Tomescu, bibliotecare în cadrul Secţiei Colecţii Speciale, a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș, a fost încununarea unui curs de șase luni, desfășurat în cadrul instituției noastre.
Început în luna ianuarie 2016, Cursul „IA ROMÂNEASCĂ ȘI CUSĂTURI TRADIȚIONALE” face parte integrată dintr-un proiect mai amplu - MEȘTEȘUGURI  UITATE, în care de notorietate este un alt atelier, aflat deja la a treia ediție, „Caligrafia și Legătoria de carte. Istoria scrisului și a suporturilor și instrumentelor de scris”. Intitulat „IA ROMÂNEASCĂ ȘI CUSĂTURI TRADIȚIONALE”, cursul s-a dorit, de la început, a fi un atelier creativ de iniţiere în confecţionarea iei româneşti. Desfășurat săptămânal, într-o atmosferă caldă și prietenească, precum șezătorile de altădată, cursul a reunit participante - cu vârste cuprinse între 12 și 70 de ani, având profesiuni diferite – pentru a pune practică unele cunoştinţe şi deprinderi demult uitate, dar care le-au rămas dragi. Primii paşi ai activităţii propriu-zise au fost confecţionarea unor articole mici cu modele populare simple, urmând ca la  final să se ajungă la croirea unei ii şi la împodobirea acesteia cu motive tradiţionale. Majoritatea cursantelor, avându-şi originile în satele româneşti, au adus la curs obiecte vechi (batiste, prosoape, ştergare, ii, marame), care au fost cusute de străbunele lor.
Expoziția a pus în valoare, în cadrul secțiunii „Vechi izvoade românești” – obiecte de o mare frumusețe - ii vechi muscelene, cusute cu mărgele sau lănțișor, marame de borangic, țesute în război, obiecte de ceramică, ii de mireasă, chilimuri, icoane, ouă încondeiate, ștergare cu motive florale, toate acestea fiind aduse din colecțiile particulare ale cursantelor. Pentru a sublinia frumusețea și vechimea costumului popular argeșean și muscelean, am adus în expoziție documente, albume de artă populară și lucrări autentice, din colecțiile bibliotecii noastre, cum ar fi „Albumul de cusături românești” al Elisei I.I.C. Brătianu, în ediţie primă, dar și fotografii inedite cu Regina Maria, purtând cu mândrie costumul tradiţional muscelean – preferatul ei.
În a doua secțiune, dedicată obiectelor realizate de participantele la acest curs au fost expuse: semne de carte, săculeți de plante medicinale, ștergare, fețe de masă, mărțișoare, șorțuri, prosoape, dar și etapele confecționării unei ii – fiind aici expuse – o ie de băiat și o ie de fetiță, ambele aflate în lucru. Dorința noastră a fost de a exemplifica etapele realizării unei ii, iar în  etapa a doua a cursului, ce se va finaliza anul viitor, în vară, vom expune iile pe care am reușit să le confecționăm.
Gabriela Tomescu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea