Comuna Căteasca - file de istorie

Joi, 7 iulie, Biblioteca Județeană Argeș a fost gazda lansării festive a lucrării monografice dedicate comunei argeșene Căteasca. Tipărit la Editura ”SemnE”, volumul de 800 de pagini, structurat în 15 capitole, al căror conținut este susținut de aprox. 300 de imagini, a fost documentat și redactat de Teodor Mavrodin, Marius Păduraru și Ion Dumitrescu. Stăpâni pe segmentele lor de specializare și bucurându-se  de suportul consilierilor locali și al primarilor pe durata mandatelor cărora s-a extins cercetarea – din 2008 și până în prezent – cei trei autori au readus la viață realități sociale, mentalități, fapte, evenimente și aspecte definitorii pentru viața de zi cu zi și pentru imaginarul colectiv. Istoria fiecăruia dintre satele componente, personalitățile fără de care acestea n-ar fi fost ceea ce sunt astăzi, direcțiile de evoluție în sănătate, cultură, învățământ și comerț, tradițiile, ocupațiile de bază, implicarea Bisericii în felul de a fi al comunității, cele trei reforme agrare (din 1864, 1921 și 1945), colectivizarea, jertfa de sânge în Războiul de Independență și în Războaiele Mondiale sunt reliefate cu profesionalismul și credința în rolul unui asemenea demers în istoria mare a nației.
De altfel, lansarea în sine a lucrării s-a desfășurat în spiritul patriotismului nostru vechi. Poveștile locuitorilor actuali ai comunei s-au întrețesut, fiecare ar mai fi avut ceva de adăugat, amintirile au încălzit paginile, le-au umanizat, au așezat la locul lor detaliile care lipseau, în încercarea de a recompune o atmosferă,  un curs anume al timpului.
Invitat de onoare, prof. dr. Dan Zamfirescu a strălucit din nou ca orator, a făcut legătura dintre inimi și frunți. Fiu al comunei și urmaș al uneia dintre familiile ei de vază, Dan Zamfirescu i-a conferit lucrării – scriptic, dar și verbal – caracter testamentar, pecetea acelei demnități de care o monografie are nevoie, în mod absolut, ca să poată contribui esențial la configurarea unei identități.
Denisa Popescu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea