Magnatul Gheorghe Văsâi, la doar un pas de a pune stăpânire pe aproape toate gunoaiele județului Argeș

# Licitația pentru colectarea gunoaielor din zona Curtea de Argeș se mută la CNSC

Serialul ,,Gunoaiele județului Argeș” pare a nu mai avea sfârșit. Până și regizorii  serialului  longeviv ,,Tânăr și neliniștit” ar fi invidioși pe scenariul nostru din Argeș. Numai că diferența, am putea spune,  o fac actorii, în rolul principal fiind ,,mogulul gunoiului”, care, iată,  ține argeșenii cu sufletul la gură până în ultima clipă.
Așa cum vă prezentam în urmă cu doar câteva săptămâni despre licitația de concesionare a serviciului de colectare și transport a gunoiului din zonele Curtea de Argeș și

Costești, din cadrul proiectului ,,Managementul integrat al deșeurilor solide din Argeș”, iată că rezultatul este cel prevăzut încă de pe atunci.
După ce a fost desemnată câștigătoare firma Financiar Urban, patronată de Gheorghe Văsâi, pentru colectarea și transportul gunoaielor din zona Costești, fiind singura firmă care a depus ofertă pentru acel lot, acum iată că pentru zona Curtea de Argeș, acolo unde a existat și concurență, lucrurile se mai complică puțin, traseul fiind, iar, deviat către Consiliul Național pentru Soluționarea Contestaților.
Așa se face că această licitație ajunge pentru a doua oară pe masa reprezentanților CNSC, după ce prima dată a fost contestat caietul de sarcini, printre care invocându-se și faptul că este prea restrictiv, contestație în urma căreia autoritatea contractantă, ADI Servsal Argeș, condusă de Gabriel Moiceanu, a fost obligată să modifice în parte caietul de sarcini.

S.C. Salubris, ultima suflare dată la CNSC pentru câștigarea licitației de la Curtea de Argeș

Dacă pentru zona Costești s-a înscris o singură firmă la licitație pentru concesionarea serviciului de colectare și transport gunoi menajer, la Curtea de Argeș atracția a fost puțin mai mare pentru agenții economici specilizați. Aici au fost trei firme înscrise la licitație: S.C. Brai – Cata, S.C. Financiar Urban și S.C. Salubris. Numai că, după deschiderea ofertelor, autoritatea contractantă, ADI Servsal Argeș, a eliminat din start două societăți participante la licitație. Este vorba de societățiile Brai – Cata care nu a răspuns la o clarificare cerută de ADI Servsal și în urma căreia a fost eliminată, și de Salubris S.A. a cărei ofertă, autoritatea contractantă  a considerat-o neconformă. Dacă prima din cele două societăți nu a mai reacționat la decizia luată de ADI Servsal, cealaltă firmă, Salubris, încearcă să-și caute dreptatea la CNSC, dându-și ultima răsuflare.
”Societatea noastră contestă actul comunicat și Raportul procedurii în ceea ce privește soluția de a declara oferta societății noastre neconforme” se arată în contestația formulată de S.C. Salubris S.A.
Așadar, și aici firma maganatului Gheorghe Văsâi, Financiar Urban, are mari șanse să câștige licitația, reușind astfel să colecteze și să transporte gunoiul menajer din aproape toate zonele din județul Argeș, cu excepția Piteștiului și câtorva localități. Firma Financiar Urban se mai bucură și de concesionarea gropii de gunoi de la Albota care a fost construită de Consiliul Județean Argeș și concesionată pe o perioadă de 25 de ani.

Mirajul prețului scăzut de la Costești

După adjudecarea licitației pentru colectarea și transportul gunoiului manajer din zona Costești, autoritățile județene se bat cu pumnul în piept pentru rezultatul obținut la această licitație unde prețul/persoană este cu mult mai mic față de prima etapă.  Sigur, este foarte bine acest lucru și vedem că se poate să se colecteze și pe costuri mai mici, dar pe de altă parte acest cost este doar un miraj, realitatea fiind cu totul alta.  După cum au precizat oficialii C.J. costurile pentru populația din zona Costești, urbană și rurală, pentru colectarea și transportul gunoiului, acel miraj al prețului foarte mic s-ar putea să nu dureze foarte mult pentru că acel cost este condiționat de o colectare selectivă pe care beneficiarii trebuie să o facă.
”Costurile serviciului vor fi următoarele:
- pentru populaţie mediu urban: 4,92 lei taxă/persoană sau 5,51 lei tarif/persoană
- pentru populaţie mediu rural: 2,52 lei taxă/persoană sau 3,18 lei tarif/persoană.
Tarifele sunt valabile în condiţiile în care cetăţenii selectează deşeurile la sursă şi deviază deşeurile biodegradabile în compostoare individuale, puse la dispoziţie gratuit de către ADI Servsal Argeş”, spun oficialii C.J. responsabili cu ”Managementul integrat al deșeurilor solide din Argeș”
Numai că, de precizat este faptul că în acea zonă gonoiul se colectează de la platforme și nu din poartă în poartă, așa cum este în majoritatea localitățiilor din zona Curtea de Argeș, iar acest lucru face greu posibil să se realizeze o colectare selectivă. Cine va verifica dacă x sau y a aruncat gunoiul selectiv, mai ales în mediul rural unde oamenii din acele zone abia sunt obișnuiți să-l colecteze și  să nu-l mai arunce în fundul curții. Pe când, dacă procedura de colectare era din poartă în poartă, sigur că operatorul vedea dacă se colectează selectiv sau  nu, și astfel s-ar fi putut aplica un tarif individual. În cazul de față este greu de crezut că oamenii vor selecta gunoiul, însă rămâne de văzut, vorba orbului.

Lucian Gherguș

Click AICI pentru a vizualiza contestația depusă de către Salubris

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea