Educație pentru sănătatea psihică (II)

# Când avem nevoie să apelăm la specialist?

În viața noastră de zi cu zi ne lovim de evenimente mai mult sau mai puțin plăcute, mai mult sau mai puțin cunoscute ca și conținut faptic și emoțional. Unele din aceste evenimente ne provoacă comportamente pe care nu ni le explicăm sau la care nu știm cum să facem față. De multe ori cu cei dragi sau cu prietenii reușim să trecem peste acestea destul de ușor. Alteori ajungem să ne copleșească într-un fel sau altul.

Când să ne punem problema că am deviat de la normalitate? Avem nevoie de specialist când avem comportamente maladaptative, rigide, disfuncţionale care determină suferinţă subiectivă a noastră sau a celor de lângă noi! Ce înseamnă maladaptativ? Înseamnă dificultate de adaptare la o situație ca de exemplu: examene, ascultat sau vorbit în public, întârziere, vorbit la telefon, sentimentul de reject în grupul de prieteni, încălcarea propriilor valori pentru a fi admis în ”gașcă”, relații interpersonale care ne indispun sau care conduc la conflicte cu cei din jur sau chiar cu noi înșine și pe care nu le înțelegem sau nu le putem gestiona.
Avem nevoie de ajutor atunci când observăm reacții ale celor din jur care ne trezesc sentimente peste care nu putem trece. Dacă ne simțim tulburați sau foarte triști si pesimiști fără un motiv anume. Sau suntem furioși aproape tot timpul, plângem mult sau exagerăm anumite lucruri. Avem nevoie de ajutor dacă ne simțim temători, anxioși mai mult decat cei din jurul nostru. Observăm că avem obiceiuri particulare ca de exemplu: rosul unghiilor, număratul, gesturi repetitive, verificatul ușilor, verificatul cheilor. Avem frici/fobii iraționale care ne deranjează în viața de zi cu zi. Dacă suntem convinși că mintea ne este controlată de altcineva, suntem urmăriți sau că ne scapă lucrurile de sub control și nu mai gestionăm situații pe care înainte le puteam gestiona.
Avem nevoie de ajutor dacă trecem  prin schimbări majore în viața noastră care ne ocupă în mod obsesiv mintea, ne gândim doar la ele, ca de exemplu: boală, căsătorie, naștere, deces, schimbare domiciliu, schimbare țară, examene definitorii. Dacă observăm că învățăm din ce în ce mai puțin sau ne  pierdem interesul față de lucrurile care altadată ne plăceau. Este o problemă dacă începem să uităm lucruri comune sau începem să nu recunoaștem fețe ale celor mai puțin cunoscuți.
Cerem părerea unui specialist dacă avem modificari inexplicabile de comportament, tulburari de somn (insomnii sau hipersomnii), tulburări alimentare (anorexie, bulimie), evităm prietenii, familia și vrem să fim singuri mai tot timpul. Observăm că suntem mai visători și nu ne putem concentra să ne desfășurăm activitatea.
Avem nevoie de ajutor dacă ajungem să credem că viața este foarte grea de trăit și avem gânduri de sinucidere. Este o problemă dacă auzim voci inexplicabile.
Avem nevoie de un specialist dacă observăm că nu ne mai putem concentra din cauza unor gânduri persistente, nu mai suntem capabili să fim atenți la ceea ce facem sau avem sentimentul că vom răni pe cineva. Dacă avem gânduri fulgerătoare sau gânduri că suntem permanent în pericol. Dacă avem coșmaruri care nu ne dau pace și nu ne putem odihni. Dacă observăm că încălcăm legea regulat fără să ne gândim la ceilalți și la consecințe. Consumăm droguri, alcool sau avem alte dependențe. Dacă suntem obsedați de felul cum arătăm și greutatea pe care o avem iar aceste gânduri nu ne lasă să ne bucurăm de viață.
Este o problemă dacă avem o dietă exagerată sau facem exerciții fizice în mod obsesiv, pentru a slăbi. Avem nevoie de ajutor dacă observăm că facem lucruri care ne pot amenința viața într-un mod total nejustificat.
Toate aceste semne și simptome observate de noi sau de cei apropiați sunt motive de apelare la specialist (psiholog, psihoterapeut sau psihiatru) și confruntarea reală cu sursa dezechilibrului în scopul remiterii acestuia.
Următorul articol va viza metode de profilaxie, prevenție a dezechilibrelor emoționale.
Dr. Crenguța Belegan
Psiholog Clinician, Psihoterapeut Psihoterapie Pozitivă
Consultații în Pitești, Cabinet Individual Psihologie și Skype
Programări: 0720999772

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea