Care sunt metodele de prevenție a dezechilibrelor emoționale?

# Educație pentru sănătatea psihică (III)

Dacă ar fi să numesc într-un cuvânt metoda de prevenție a oricărei probleme, acest cuvânt ar fi CUNOAȘTEREA, iar în cazul nostru, prevenția dezechilibrelor emoționale, este: cunoașterea de sine și a ceea ce trăim! Iar ca această cunoaștere să aibă efectul profilactic scontat este nevoie de dorință de cunoaștere și dezvoltare personală, educație, dorință ce poate face ca întreg procesul de cunoaștere să fie în timpi reali și cu schimbări benefice nouă și societății în care trăim. Ca în orice domeniu din

sănătate sau din viața de zi cu zi eforturile de prevenție sunt mult mai puțin costisitoare decât cele de tratament. Dar din păcate, în România accentul pe profilaxia bolilor fizice, organice și/sau mintale, a dezechilibrelor emoționale tranzitorii este una aproape invizibilă. Nu este subiectul articolului să discut interesele celor mai sus puși, interese legate de viitorul nostru, dar vreau să evidențiez cât de puțin ne educăm ca nație, în a ne cunoaște pe noi, în a ne cunoaște abilitățile, în a ne dezvolta personal și a ne înțelege mai bine pe noi înșine și pe cei din jur. Pierderea valorilor emoționale ale unei nații în derivă este cu siguranță cauza nivelului actual de boală din România.
Din considerente de confort, putem să dăm vina pe familia, societatea în care am crescut, putem să dăm vina pe condițiile din educație, din sănătate dar aș porni mai degrabă de la vorbele pline de înțelepciune ale lui Mahtma Ghandi ”Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” și aș spune că, puterea de a ne trăi viața în armonie și bunăstare stă doar în mâinile noastre! Cum putem face acest lucru? Începând să punem accent pe a ne educa emoțional mai mult decât pe a avea...orice. Așa că vă invit la o provocare! Să fie azi un moment zero de naștere a propriei persoane, o persoană dornică să-și construiască viața pe care și-o dorește! Și ca orice nou-născut, să pornim în autodescoperire și descoperirea lumii înconjurătoare! Și o să învățăm împreună să ne cunoaștem BAGAJUL GENETIC TEMPERAMENTAL pe care vom reuși să ne descoperim și trăsăturile de PERSONALITATE. Vom învăța că  o bună CUNOAȘTERE A EMOȚIILOR  noastre ne va ajuta să gestionăm corespunzător situații mai mult sau mai puțin dificile din viața noastră. Vom învăța că oricât de scăzută ne-ar fi STIMA DE SINE acum, depinde doar de noi unde o lăsăm. Astfel că, dorința de dezvoltare personală pe domenii identificate ca fiind necesare de exemplu: COMUNICARE, NEGOCIERE, ASERTIVITATE...ne va aduce o altă perspectivă a vieții de zi cu zi și ne va feri de orice situație ce ne-ar putea dezechilibra la un moment dat.
Alte atu-uri în profilaxia dezechilibrelor emoțonale sunt construirea și întreținerea RELAȚIILOR FUNCȚIONALE DIN FAMILIE, RELAȚIILE DE PRIETENIE, suportul nostru social și nu în ultimul rând HOBBY-urile.
Toate aceste progrese și direcții în a fi se pot parcurge de unul singur cu suportul celor dragi: familie, prieteni sau chiar cu specialiști de dezvoltare personală. Acest proces se poate urma individual sau în grup. Calibrarea a ceea ce suntem, cum ne comportăm și cât de adaptativi suntem la situații dificile ne va spune dacă suntem pe drumul cel bun sau avem nevoie de ajutor. Diferența între a te educa și cunoaște singur sau sub îndrumarea unui specialist este timpul sau viteza de progres.
Dacă toate aceste achiziții, conduse de dorința noastră continuă de a ne dezvolta, vor fi mână în mână cu calibrarea noastră în mediul în care trăim, vom reuși să fim în echilibru cu sinele nostru și cu cei din jur. În aceste condiții, rezultatul ar putea fi o societate sănătoasă emoțional care ar genera progresul pe care-l tot așteptăm de multe ori să vină de undeva de sus...
În articolul următor ne vom cunoaște temperamentul!

Dr.Crenguța Belegan
Psiholog Clinician, Psihoterapeut Psihoterapie Pozitivă
Consultații în Pitești, Cabinet
Individual Psihologie și Skype
Programări: 0720999772

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea