Exponatul lunii august la Muzeul Municipal Curtea de Argeș

Începând de astăzi vă așteptăm la Secția de Istorie a Muzeului Municipal Curtea de Argeș pentru a admira obiectul lunii august: un grup statuar format dintr-un vânător, un câine şi un cal. Figurina reprezintă prin elementele constitutive o imagine de epocă, datând de la mijlocul secolului al XIX-lea, cel mai probabil din intervalul 1850-1860. Obiectul se află în patrimoniul Muzeului Muncipal, fiind primit sub formă de donație și poartă semnătura artistului francez Emile Soiseau.
Vânătorul se odihneşte cu mâna stângă pe şaua calului şi cu dreapta pe capătul ţevii de puşcă. Cizmele sale sunt înalte până mai sus de genunchi, bărbatul poartă mustaţă şi favoriţi şi este îmbrăcat cu o haină de tip militar. Mantoul este încins cu o curea din piele la care este ataşat în teacă pe partea stângă un cuţit lung de vânătoare. Puşca este un model cu două ţevi aşezate una lângă alta şi două trăgace, se încărca pe la capătul ţevii şi avea mecanism de cocoş prin capsă percutantă. Modelul reprezintă ultima inovaţie de amorsare a încărcăturii explozive pentru armele cu încărcare pe la capătul ţevii şi este folosit după anul 1840.
Cel mai probabil, statueta a aparținut unei familii burgheze franceze iar acum poate fi admirată pe tot parcursul lunii august la Secția de Istorie!

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea