Argeșul - tradiție și contemporaneitate

Joi, 11 august, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” și-a deschis larg porțile pentru vernisajul expoziției de carte etnografică și monografică - ”Argeș, tradiție și contemporaneitate”. Realizată sub egida celei de-a X-a ediții a ”Sărbătorilor Argeșului și Muscelului”, cu sprijinul Editurii ”Alean” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, expoziția aduce laolaltă lucrări de interes, multe dintre ele remarcabile, care fac vorbire despre istoria acestor meleaguri, așa cum a fost croită ea de oamenii excepționali, grație cărora avem astăzi o identitate.
Sunt prezente, în expoziție, monografii ale celor 90 de așezări rurale, comune și sate, dintre cele 95 câte are județul, localități care au înțeles importanța ființării lor, inclusiv între pagini de carte. Miza este uriașă, într-o lume care se diversifică, și din punct de vedere cultural, văzând cu ochii – cunoașterea valorilor care ne-au făurit ca neam și nație și, în funcție de acestea, așezarea noastră într-o perspectivă care să corespundă noilor paradigme europene, repoziționare care  să nu ne altereze la nivel profund. Firul călăuzitor în realizarea expoziției sunt, potrivit  directorului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, lector univ. dr. Sorin Mazilescu, văile în jurul cărora s-au constituit aceste așezări.
Dintre lucrările cu caracter etnografic din expoziție,  amintim ”Doina Argeșului – 60 de ani de existență” (coordonatori – Dorin Oancea și Sorin Mazilescu), ”Festivalul de Muzică Corală D. G. Kiriac” (coordonator – Costin Alexandrescu), ”Arta naivă în Argeș” (coordonator – Costin Alexandrescu), ”Folclor poetic din Argeș-Muscel” (coordonator – Sorin Mazilescu), ”Colinde și obiceiuri de iarnă din Argeș-Muscel” (coordonatori – Adriana Rujan și Costin Alexandrescu).
Prezență caldă la vernisajul de la ora 13.00, vicepreședinta Consiliului Județean Argeș, Simona Brătulescu, a salutat demersul, mulțumind organizatorilor și reiterând importanța unor astfel de acțiuni, care armonizează documentul, arhiva cu istoria vie, cu prezentul atât de volatil.
Vernisajul expoziției ”Argeș – tradiție și contemporaneitate” a fost urmat, în Sala de Conferințe, de  vizionarea  filmelor cu tematică religioasă, cele clasate pe podium și mențiunile acordate la cea de-a 23-a ediție a Festivalului ”Lumină din Lumină”, patronat de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Este vorba despre următoarele documentare: ”Mănăstirea dintre inimi” (realizator – Ciprian Necula din Curtea de Argeș), ”Oglinzi spre cer” (realizatoare – Mihaela Ilea din Cluj-Napoca), ”Eroul de 103 ani – condamnat la moarte, salvat de Dumnezeu” (realizator – Andrei Atudori din Iași), ”Restaurarea patrimoniului spiritual” (realizatoare – Neli Buzatu din Craiova), ”Portret – Mitropolitul Nicolae” (realizator – Victor Popa din Timișoara) și ”Identitate -Basarabia” (realizatoare – Violeta Gorgoș din Iași).
Denisa Popescu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea