Educație pentru sănătatea psihică. Care este temperamentul meu?

De unde să încep să mă cunosc? Pentru că personalitatea noastră se construiește pe temperamentul înnăscut, acesta ar fi primul de observat și înțeles, cu punctele lui forte și punctele lui slabe.  Temperamentul este constituit din particularităţile înnăscute de reactivitate motorie şi afectivă. Aceste particularităţi se observă, în parte, chiar imediat după naştere când deja putem fi etichetați de cei din jur ca fiind un copil cuminte sau poate prea impulsiv și nervos, sau un copil care se face vizibil mai tot timpul sau unul mai rezervat. După Galen, ne împărțim în patru grupe temperamentale, și anume: sangvinici, colerici (extroverți) și melancolici și flegmatici (introverți). Fiecare tip de temperament are trăsături pozitive și negative, deci nu putem spune că unul este mai bun decât celălalt. Dar putem spune că, odată ce ne cunoaștem punctele slabe, putem să începem dezvoltarea personală cu scopul de a ne minimiza efectele nedorite ale acestora asupra funcționării personale și sociale.

Persoanele cu un temperament melancolic sunt retrase, gânditoare, introverte și pesimiste. Stările emoționale nu sunt tocmai stabile, putând alterna ușor de la liniștite la neliniștite cu accese de anxietate. Sunt persoane rigide, acceptă cu greu schimbarea și pot intra ușor în conflicte cu cei colerici, de exemplu. Au dificultăți de a-și exprima emoțiile și sentimentele. Își fac destul de greu prieteni dar sunt prieteni de încredere și loiali. Melancolicii sunt tenaci și pot duce la bun sfârșit proiecte complexe datorită capacității lor de analiză. Dar sunt suspicioși și au tendințe depresive. Melancolicii au standarde înalte și doresc ca totul să fie perfect, ceea ce-i face să se integreze destul de dificil într-un grup.
Cei cu temperament flegmatic sunt, deasemenea, de încredere. Sunt controlați, calmi, pașnici, grijulii dar lenți, comozi și pasivi. Trăiesc în plan interior mai mult decât exprimă. Evită conflictele și se fac foarte plăcuți. Au un bun simț al umorului, sunt buni imitatori și au o atitudine pozitivă în viață. Au un efect conciliant asupra grupurilor și pot fi foarte concentrați în ceea ce fac când sunt motivați. Flegmaticul este eficient în situații stresante și echilibrat. Este pragmatic dar inactiv și de multe ori nehotărât. Este încăpățânat și nu se entuziasmează. Nu dorește să fie lider și nici nu e capabil să motiveze la rândul lui decât atunci când este el motivat.
Persoanele cu temperament coleric sunt extroverte, active și optimiste. Colericul stimulează mediul în care activează, motivează prin energia sa și este un lider innăscut. Dar este autosuficient și independent. Nu simpatizează ușor cu cei din jur. Este destul de instabil emoțional, putând trece foarte ușor de la o stare de calm la accese de furie. Este mulțumit de sine, degajă încredere și este autodisciplinat. Este orientat spre scop, bun organizator, practic și pragmatic. De multe ori este considerat oportunist. Nu prea are nevoie de prieteni și nu-i valorizează corespunzător. Poate fi tiran și foarte strict în conducere.
Cei cu temperament sangvinic sunt extroverți, vorbăreți și optimiști. Sunt mai stabili emoțional decât colericii. Au, deasemenea, un bun simț de conducere. Sunt plini de viață, sensibili, sociabili. Motivează și debordează de optimism. Sangvinicul nu duce lipsă de prieteni și face impresie bună. Își exteriorizează sentimentele și manifestă compasiune. Creator, plin de culoare, concepe activități noi. Se oferă frecvent voluntar. Nu este ranchiunos, își cere scuze când greșește dar este indisciplinat, dezorganizat și uituc.
Dacă temperamentul ne este dat, caracterul este învățat din mediul în care am trăit și prin experiențele pe care le-am trăit. Astfel că, acesta poate fi modelat. Caracterul este reprezentat de modalităţile comportamentale şi expresive constante, care ne determină stilul acţiunilor şi atitudinilor făcându-ni-le, în consecinţă, predictibile pentru noi, dar şi pentru cei din jur.
Cunoscându-ne temperamentul și comportamentul cu punctele noastre slabe, acolo unde acestea ne perturbă viața sau ne alterează starea de bine de zi cu zi, avem oportunitatea să ne stabilim obiective de dezvoltare pe care le putem urmări într-un mod autodidact sau sub îndrumarea unui consilier de dezvoltare personală.
În articolul următor voi detalia aspecte despre personalitatea noastră și consecințele personalității accentuate.
Dr.Crenguța Belegan
Psiholog Clinician, Psihoterapeut Psihoterapie Pozitivă
Consultații în Pitești, Cabinet Individual Psihologie și Skype
Programări: 0720.999.772

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea