Explozie în cont sau pistol cu apă? Procesul dintre Curtea de Argeş şi Valea Iaşului, pentru platforma industrializată din nord, la final

Procesul  aflat pe rolul Tribunalului Argeş,în care Instituţia Prefectului Judeţului Argeş este reclamant, iar pârâţi sunt Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Municipiul Curtea de Argeş, UAT Valea Iaşului şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, şi al cărui obiect este graniţa dintre cele două UAT-uri, se prelungește.  Comuna  Valea Iaşului revendică zona de nord a municipiului Curtea de Argeș, în baza unor acte din anii 1960. Zona este de o importanță strategică, aici aflându-se platforma industrială a orașului, cu marii ei agenți economici, în frunte cu Fuchs. Trecerea terenului la Valea Iașului ar însemna, pentru comuna condusă de Nicolae Barbu, și o explozie în contul primăriei, prin trecerea impozitelor vărsate de agenții economici în contul noii unități deținătoare. Pe de cealaltă parte, reprezentanţii municipalității Curtea de Argeş susţin că orice modificare a limitelor administrativ teritoriale ale unei localităţi se face prin lege şi ca urmare a unui referendum.

Scurt istoric al procesului  aflat, de doi ani, pe rolul Tribunalului Argeș:
# 25.05.2015
Instanța dispune efectuarea unei expertize în specialitatea topografie, având ca obiective: - verificarea şi transpunerea în schiţă a graniţei actuale dintre cele două localităţi implicate; - verificarea şi transpunerea în schiţă a limitelor localităţilor, aşa cum se regăsesc în documentele cadastrale întocmite la nivelul anilor 1968-1970, puse la dispoziţie de către pârâtul Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara; - verificarea şi transpunerea în schiţă a fiecăreia dintre variantele propuse atât de către pârâta UAT Curtea de Argeş, cât şi de pârâta UAT Valea Iasului în anul 2001; - stabilirea limitei corespunzătoare, legală, între cele două localităţi, avându-se în vedere toate documentele puse la dispoziţie de instanţă; Numeşte expert în specialitatea topografie, prin tragere la sorţi, pe  Istrate Gabriela, aflată la nr. 13 pe tabelul de experţi emis de BLEJ Argeş.
# 27.11.2015
Instanța repune cauza pe rol, în vederea completării raportului de expertiză. Pune în vedere expertului Istrate Gabriela să verifice şi să transpună în schiţă, separat, planul de situaţie depus de către pârâta UAT Valea Iaşului şi să întocmească o schiţă, în care să transpună, în culori diferite, linia de hotar actuală, cea propusă de fiecare dintre pârâte, şi cea conform celor 2 hărţi depuse la dosar de către pârâta UAT Valea Iaşului.
# 28.03.2016
Instanța încuviinţează obiecţiunile formulate de pârâta U.A.T. Valea Iaşului la raportul de expertiză completat, depus de expertul topograf Istrate Gabriela. Se va reveni cu adresă către doamna expert Istrate Gabriela, cu menţiunea de a răspunde obiecţiunilor ce se vor comunica şi de a depune raportul de expertiză refăcut, în exemplare suficiente pentru instanţă şi pentru părţi, sau să le comunice părţilor un exemplar al lucrării prin email, cu cel puţin 10 zile înainte de următorul termen de judecată, conform art. 336 alin. 1 din noul Cod de procedură civilă;
# 22.06.2016
Încuviinţează obiecţiunile formulate de către pârâta U.A.T Curtea de Argeş la raportul de expertiză completat şi depus de către expertul Istrate Gabriela la data de 10.06.2016 şi pune în vedere expertului să refacă raportul de expertiză şi să prezinte cu culori diferite, atât în schiţe diferite, cât şi într-o singură schiţă, fiecare dintre variantele de grăniţuire propuse de reclamant şi de fiecare dintre două pârâte, urmând să transpună în schiţă şi actele depuse la termenul de azi de către pârâta U.A.T Curtea de Argeş, cu menţiunea de a avea în vedere şi precizările din Referatul nr. 12736/11 decembrie 1970, alături de descrierea din Formularul nr. 5 şi hărţile ataşate, şi să stabilească linia de hotar dintre cele două unităţi administrativ teritoriale.
Dosarul, cu numărul 897/109/2014, de pe rolul Tribunalului Argeș,  are fixat următorul termen pe data de 26 septembrie. Poate că atunci se va rescrie istoria celor două localități. Cert este însă faptul că agenții economici vizați se arată prea puțin interesați de disputa teritorială. Unii sunt, totuși cu ochii pe proces, pentru că o trecere spre impozitele unei comune ar însemna o scădere a cuantumului acestora, ceea ce ar duce, implicit, la mai mulți bani în contul firmelor. A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea