Jocurile Olimpice de la Rio, sub privirile statuii lui Iisus, sculptată de un român

Chipul monumentalei statui a lui Iisus ce străjuiește Rio de Janeiro, de pe muntele Corcovado, este scupltat de un român. Acesta a muncit aici timp de cinci ani, însă rezultatul este unul de excepție. Din păcate, artistul a murit într-un nemeritat anonimat.
Gheorghe Leonida s-a născut la Galați, în 1892. Provenind dintr-o familie influentă din clasa de mijloc, el a fost penultimul dintre cei 11 copii. Printre frații lui a fost si o pionieră a ingineriei feminine, Elisa Leonida Zamfirescu și, de asemenea, inginerul Dimitrie Leonida (inventator, membru al Academiei de Științe din România). Când tatăl său, un ofițer de carieră, a fost nevoit să părăsească orașul Galați, Gheorghe l-a urmat la București, unde a absolvit liceul apoi a continuat studiile la departamentul de sculptură a Conservatorului de Arte Frumoase. A debutat în 1915, la un salon național. După ce a luptat în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani.
În decursul activității sale a primit premii la Roma (pentru lucrarea Reveil) și Paris (pentru lucrarea Le Diable).
În 1925, s-a mutat la Paris, unde prietenul său, sculptorul polonez Paul Landowski tocmai primise contractul pentru realizarea statuii gigantice Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro. Gheorghe Leonida a fost angajat de către Landowski să sculpteze capul statuii. Lucrarea a început în 1926 și a fost finalizată în 1931.
Edificiul  are dimensiuni impresionante.  Măsoară 38 metri înălţime, lăţimea la nivelul braţelor este de 28 metri şi cântăreşte 635 de tone. În soclul înalt de opt metri se află o capelă unde se pot ruga 150 de persoane.
Întors în România, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze. A murit în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei. Lucrările sale pot fi văzute la Castelul Bran, Muzeul Național de Artă și în alte muzee importante din București.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea