Întâlnirea fiilor satului Poienărei, ediţia a XIII-a, desfăşurată sub puternice trăiri sufleteşti ajunse până la lacrimi

# Virgil Baciu, ctitorul evenimentului, nu şi-a putut stăpânii emoţile şi a lăcrimat în timpul discursului care amintea despre încercările acestui Poienărei

Străbunul sat din nordul judeţului, Poienărei,  din comuna Corbi, cu adanci radacini in istorie ,  şi-a primit sâmbătă fiii satului. Întâlnirea fiilor satului Poienărei a avut loc şi anul aceasta, eveniment devenit deja tradiţie ce a fost iniţiat, în urmă cu 13 ani, de Virgil Baciu, actualul primar al comunei Corbi, care pe atunci era un tânăr om de afaceri şi care s-a întors din Bucureşti la străbuna vatră natală pentru a-şi promova satul unde a crescut, sat intrat într-un proces de depopulare şi degradare, uitat de autorităţile locale de la acea vreme.

Aşadar, în urmă cu 13 ani, Virgil Baciu, împreună cu alţi fii ai satului, au reuşit, pentru prima dată, să adune fiii din Poienărei la o sărbătoare a lor, devenită acum tradiţie.
Ideea edilului şef al comunei Corbi a fost de a salva satul Poienărei, unul dintre bastioanele luptei armate împotriva comunismului.
Rezultatul a fost acela că personalităţile aduse de Virgil Baciu la aceste reuniuni au atras pe lângă fii ai satului prieteni şi cunoscuţi, iar vestea despre frumuseţea locurilor s-a răspândit în cele patru colţuri ale lumii. Dintre cei veniţi la început din curiozitate, unii au prins rădăcini acolo: au cumpărat pământ ieftin şi şi-au construit case de vacanţă. Exemplul lor a fost urmat şi de prieteni din marile oraşe, iar acum se poate afirma fără teama de a greşi că proiectul iniţial reprezintă o izbândă a spiritului perseverent de care a dat dovadă Virgil Baciu.
Satului Poienarei i s-a spus "Picior de Paris", după ce premierul Armand Călinescu, acelaşi care a ctitorit şi sanatoriul de la Valea Iaşului, a pietruit drumul care urca până sub Râpele cu brazi, făcându-l cel mai modern dintre cele săteşti din ţară noastră.
”Interesul meu şi al celor cu care am pornit la drum, acum 13 ani, a fost şi este acela de a salva satul Poienărei din situaţia critică în care s-a aflat până în anul 2012. Punctez câteva lucruri ţineau satul nostrum la nivelul secolului al XVIII, chiar dacă trebuie să recunoaştem că în perioada comunistă a cunoscut o oarecare dezvoltare, dar după aceea satul a fost părăsit, abandonat.
Acest sat a fost părăsit de către tineri, din cauza dezinteresului autorităţilor locale şi judeţene, având o infrastructură rutieră dezastruoasă, drumuri agricole impracticabile, o biserică pe  cale de a se dărâma, un cămin cultural degrdat, fiind pur şi simplu abandonat de autorităţile locale.
Cu toate acestea, şi acum mă duc puţin în latura plastică, pacientul, adică, satul Poienărei aflat în moarte clinică şi asupra căruia nu se uita nimeni îi bătea inima şi îi trăia sufletul.
O mână de voluntari, fii ai satului Poienărei, care mi s-au alăturat, ne-am hotărât să intervenim şi să facem ceva pentru acest pacient. Astfel a avut loc prima întâlnire a fiilor satului Poienărei în anul 2004.
Această primă întâlnire a fost un real success, în sensul că cei care au răspuns invitaţiei s-au declarat încântaţi şi ne-au solicitat să organizăm în continuare această zi a satului, lucru pe care l-am şi făcut în fiecare an de atunci şi până acum.
Trebuie să menţionez că de la an la an publicul era din ce în ce mai deversificat şi mai atras de eveniment, dar în special de frumuseţea satului Poienărei. O parte din aceştia s-au îndrăgostit de frumuseţea locului şi au început să cumpere terenuri pentru casă  sau case parasite.
Astfel, pe parcursul acestor ani, au fost construite şi renovate peste 20 de case şi amplasate 2 rulote.
Iată că satul Poienărei a început să prindă din nou viaţă, iar, acum, în urma investiţiilor care s-au realizat, în ultimii patru ani, satul a înflorit şi mai mult”,  a declarat Virgil Baciu, primarul comunei Corbi şi ctitorul acestui eveniment. L.G.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea