Clădiri spectaculoase din centrul Piteștiului - în stare jalnică!

# Doctorul Cornel Popescu a pansat exteriorul Muzeului Județean # Retaurantul Panoramic sau Casa Universitarilor arată total... neacademic. Profesorii știu să facă dosare pe fonduri europene. Însă doar pentru ei...

”Nu sunt bani!” - acesta este refrenul sub umbrela căruia se cuibăresc, precum sub o pătură călduță, conducătorii de instituții, mai ales publice, atunci când sunt admonestați cu privire la lipsurile din propria ogradă. ”Nu avem bani, deci nu putem face nimic. Vă dați seama, orice intervenție necesită investiții majore...” - motivează, în continuare, aceștia. Dar banii să fie totul? Cu comoditatea cum stăm? Ei bine, la comoditate se găsesc, negreșit, resurse. Uneori inimaginabile...

Muzeul Județean, operat dermatologic de ”doctorul” Cornel Popescu

Un caz pozitiv - deși nu tocmai fericit pe termen lung - se înregistrează în privința clădirii Muzeului Județean Argeș. Este vorba de aripa nouă, aripă căreia placajul, realizat din plăci masive de marmură, a început să îi cadă. Doctorul - în istorie, dar nu contează - Cornel Popescu, managerul instituției, a găsit, după căutări acerbe, o soluție convenabilă: acoperirea părții exterioare cu o plasă metalică rezistentă. Plasa nu are menirea de a împiedica desprinderea plăcilor, ci de a reține căderea acestora. ”A fost singura soluție pe care ne-o puteam permite, orice altă mișcare ar fi însemnat costuri enorme, începând cu expertize, studii de fezabilitate etc. Nici nu am fi mișcat vreo cărămidă și săream de un miliard de lei vechi”, ne-a declarat managerul Muzeului Județean, Cornel Popescu. Este adevărat. Pentru câțiva ani, soluția plaselor de reținere pare a fi unicul mod în care clădirea își poate păstra, fără riscuri, funcționalitatea. Se poate spune astfel că Muzeul a fost operat, la nivelul epidermei, cu succes, de doctorul Cornel Popescu.

Lângă Județean, clădirea ”Panoramic” a Universității are un aspect total... neacademic

În imediata vecinătate a Județeanului, fostul restaurant Panoramic își trăiește, pe picioare încă, rușinea. Treptele sunt pline de frunze uscate și gunoi, pereții sunt acoperiți, în bună parte, de grafitti - unele reprezentări având un conținut clar pornografic. Pereții clădirii au fost înghițiți de vegetația lăsată, de ani întregi, să crească liber. Casa Universitarilor a fost lăsată, în condiții oarecum neclare, spre amenajare unui privat. Acesta s-a apucat să taie, să dărâme, să refacă. Apoi a fost dat afară. Structura de rezistenţă a imobilului, spun reprezentanții Universității, a fost grav afectată de lucrările executate haotic de Daniel Otobâcu, cel care a reuşit performanţa de a transforma clădirea într-un pericol public. Asta se întâmpla, însă, prin 2013-2014. De atunci s-au așteptat expertize, s-a așteptat proces.  Acum, probabil, se așteaptă studenți mulți, cu bani și mai mulți, care să umple conturile tot mai stafidite, de la an la an, ale instituției de învățământ superior.

Pereții însă nu vor avea răbdarea Senatului Universității din Pitești și, într-o bună zi, vor cădea. Soluțiile nu sunt numai investițiile masive. Clădirea se poate închiria cu clauză de reparație. Clădirea se poate concesiona, așa cum este, pe un anumit număr de ani. Clădirea poate fi demolată și, în locul ei, construită, pe credit, alta care să producă. Orice, domnilor, numai lăsată așa NU! Haideți, domnu` Chirleșan, puneți pe băieții ăia deștepți să facă un proiect pe fonduri europene, că au făcut sute ca să își dea salarii umflate pe POSDRU, și le-au făcut tot în orele în care erau plătiți de Universitate... S.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea