Lansare de carte la Biblioteca Județeană Argeș. Camelia Sighiartău și povestioarele de țărăncuță

Eveniment prețios, desfășurat sub egida ”Sărbătorilor Argeșului și Muscelului”, vineri, 19 august, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu”. Elena Camelia Sighiartău, fiică destoinică a comunei Arefu, de aproape zece ani trăitoare în Germania, a debutat ca scriitor în toată puterea cuvântului.
”Povestioare de țărăncuță” (Editura ”Alean”, 2016) reunește 13 texte extrem de sensibile, de calde, de vii, articulate de-așa manieră încât pot fi citite atât separat, cât și ca întreg, menite să ofere o perspectivă cu valoare de document asupra lumii rurale românești de-acum trei decenii. Câteva povestiri au fost publicate în periodicul ”Caiete folclorice argeșene”, încă din 2004, altele au fost prezentate la edițiile anuale ale simpozionului organizat, la Pitești, de Asociația Folcloriștilor Argeșeni, desigur, trecute prin filtre suplimentare, revizuite, îmbogățite.
Camelia Elena Sighiartău este fiica respectatului profesor Cezar Bădescu, spirit dinamic, implicat în tot ceea ce înseamnă mișcare culturală în comuna Arefu și în județ, și sora rapsodului-haiduc Grațian Bădescu, alături de care a cântat la solz, în costumul popular moștenit de la mama ei.
Imaginea satului copilăriei, cu obiceiurile, superstițiile, ritualurile, luminile lui mângâioase, este dublată de o nesfârșită duioșie față de ființele în preajma cărora a crescut, o duioșie dincolo de cuvinte, care dă povestirilor alura unui jurnal-testament. De altfel, așa și-a și gândit Camelia Sighiartău acest volum. Beneficiarul este fiul său, Sebastian Matei, născut în Germania.
Discursul de întâmpinare i-a aparținut prefațatorului cărții, poetul Alexandru Mărchidan care, ținînd cont de oralitatea fermecătoare, de umorul generos, dar și de inserturile melancolice, bine dozate, a asemuit-o pe autoare cu ”un Creangă muntean în variantă feminină”.
Alexandru Mărchidan a fost susținut de George Baciu, Moise Mitulescu, Vasile Ghițescu, Mihail Ghițescu, Constantin Cîrstoiu, Maria Ștefan, Sorin Mazilescu, Marin Ioniță, sensibili, în comentarii, la miezul cald al universului evocat. În lacrimi a fost mai tot timpul prof. Cezar Bădescu. Lacrimile tatălui au plîns și pentru mamă, ridicată la ceruri, pentru mama al cărei portret răsare ca soarele și luminează tot ca el între paginile cărții. Coperta și ilustrațiile au fost realizate de nepoata autoarei, Andreea Bădescu. Un cadou neașteptat a fost romanța interpretată de Mariana Filipescu din Câmpulung. Și, pentru că evenimentul trebuia să fie rotund, Camelia Sighiartău a oferit, în direct, în timpul lansării, un interviu postului național de Radio.
Denisa Popescu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea