Ioana și Traian Duță, pe simezele capitalei

Fără doar și poate, evadare din cotidian expoziția de pictură, grafică și sculptură mică, deschisă până pe 8 septembrie, la Galeria ”Orizont”. Autorii ”Ambivalențelor plastice”, Ioana și Traian Duță din Curtea de Argeș, se joacă realmente cu imaginația. Mintea stă la pândă deopotrivă cu simțurile. Senzația unei scenografii volatile, cu umbre și unghiuri care se caută și se resping după rațiuni numai de ele știute, stăruie ca un parfum puternic.
Licențiați ai Facultății de Arte din București, el – sculptor, ea – pictoriță, tatăl și fiica își ridică lucrările la rang de personaje. Fiecare cu suita lui de replici, de neuitat odată ce au amprentat eterul.
Lucrările în bronz, expuse la Galeria ”Orizont”, sunt fluide, dinamica lor are consistența atingerii. Vibrația siluetelor dă aerului un plus de elasticitate, într-o manieră directă, mai ferm decât o face zborul. Și Traian Duță nu se oprește aici. Inventează șăgălnicii, flirtează aproape nepoliticos cu forma și cu materia, drept pentru care un singur element de detaliu este de-ajuns ca perspectiva să se răstoarne și, cu ea, și povestea.
La 26 de ani, Ioana Duță își gândește expozițiile cu mintea inimii. Exact ca pe o rugăciune. Pleacă de la secvențe de multe ori autobiografice, din care extrage miezul. Esența aceasta se descompune apoi în particule de sens și culoare, astfel încât nu se poate vorbi, în cazul Ioanei, despre lucrări de sine stătătoare, ci despre serii de lucrări, culminând în simbol sau mit. Recenta experiență californiană a ajutat-o să se reculeagă într-un fel pragmatic, deși asocierea pare bizară. Ioana  și-a reconfigurat romantismul, descoperind ce vrea să spună de fapt și, mai ales, ce vrea să fie – un călător în propria interioritate, unul care nu obosește să afle de unde vine, profund uman și artistic, ce moștenire a primit, ce moștenire lasă.
Vernisajul din după-amiaza de 29 august a luminat fețele, le-a bucurat. Într-un București gri și amorțit, încă în vacanță, cei doi artiști au răsucit cheița unei cutii cu imagini. Și imaginile s-au năpustit, cu toată forța lor de sugestie, peste realitatea Bucureștiului dintr-odată mai ofilit, de-a dreptul derizoriu. La vernisajul Ioanei și al lui Traian Duță, șampania s-a băut cu ochii larg deschiși.
Denisa Popescu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea