Educație pentru sănătatea psihică. Ce este stima de sine, ce importanță are și cum o evaluăm?

Stima de sine reprezintă componenta evaluativă a sinelui, sentimentele individului în raport cu el însuşi. Evaluarea personală este dirijată de interacţiunile sociale cu cei din jur, încă din copilărie. Cei din jur reprezintă oglinda care ne oferă imaginea reflectată de fiecare dintre noi în ceilalţi, imagine care este primită şi încorporată în percepţia noastră de sine. Astfel că, este posibil ca un individ, care nu a fost valorizat în mica copilărie de persoanele de referință din viața lui, părinți, tutore, bunici, sau care nu a investit timp în educația emoțională personală, chiar dacă are dovezi pentru diferite și multiple calități, abilități, s-ar putea să nu aibă o stimă de sine prea

înaltă și să se lovească de multe ori de sentimentul că nu poate sau că ceva e prea greu de încercat, măcar.

În spatele stimei de sine stă încrederea în sine și autoeficacitatea

O altă abordare este aceea prin care stima de sine e dată de raportul între succesele obţinute de individ şi aspiraţiile acestuia. Așteptările prea înalte impuse de noi înșine sau de cei din jur, pot conduce la un sentiment de ineficiență și incapacitate de apreciere a valorii personale într-un mod obiectiv și implicit o stimă de sine medie sau scăzută.
În spatele stimei de sine stă încrederea în sine și autoeficacitatea. Încrederea în sine este considerată ca fiind esenţa care stă la baza oamenilor de succes. O încredere de sine evidenţiază rolul unor factori precum: conştientizarea, acceptarea, responsabilizarea, scopul şi integritatea în viaţa omului, ca fiind fundaţia pe care ne putem clădi succesul în orice domeniu, familie, carieră, educaţie.
Care sunt indicatorii unei slabe încrederi în sine? Teama de a încerca, teama de eşec, schimbarea comportamentului în funcţie de opiniile celorlalţi, teama de a fi criticaţi, dificultatea de a primi feedback, tendinţa de a se lăuda cu cu toate realizările şi de a primi mereu confirmări dar şi dificultatea de a primi complimente. La polul opus, cei cu încredere în ei acţionează independenţi, fără a cere confirmări sau să se lase influenţaţi de ceilalţi. Ei îşi asumă efortul depus, își asumă eventuale eșecuri și nu se lasă doborâți de ele. Acceptă uşor complimente, nu simt nevoia să se laude sau să fie lăudaţi.

Persoanele capabile de autoeficacitate prezintă mai multă iniţiativă

Autoeficacitatea este un alt construct al personalităţii care are un rol important în viaţa individului. Este convingerea unei persoane de a putea si a-şi mobiliza resursele cognitive şi motivaţionale necesare pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor date sau o anticipare a rezultatelor pozitive în acţiunile întreprinse datorită cunoştinţelor şi abilităţilor conștientizate la adevărata lor valoare!. Persoanele capabile de autoeficacitate prezintă mai multă iniţiativă, apreciază într-un mod realist situaţiile şi se mobilizează mai bine în vederea atingerii scopului propus. Un om cu încredere în sine și care demonstrează autoeficacitate, cu siguranță este un om cu o stimă de sine înaltă, ingredientul principal al omului fericit, care se bucură de viață și are și succesul pe care și-l dorește, pe domeniul pe care și-l dorește!
Cum evaluăm stima de sine? Pe lângă sentimentul subiectiv al fiecăruia că are sau nu o stimă de sine înaltă, de mai bine de 50 de ani și încă valabilă, este disponibilă pentru specialiști și nu numai, scala stimei de sine Rosenberg, o evaluare cantitativă.
Chestionarul îşi propune să vă ofere o indicaţie despre nivelul stimei dumneavoastră de sine. Citiţi cu atenţie fiecare frază si răspundeţi în cel mai scurt timp, marcând cu o steluță varianta care se apropie cel mai mult de punctul dumneavoastră de vedere actual.

Click AICI pentru a vizualiza scala de evaluare

Interpretarea acestei scale:
Aceasta scala a fost elaborată inițial pentru a măsura sentimentul global al valorii personale și autoacceptării. Scala cuprinde 10 itemi cu 4 posibilitaţi de răspuns între total dezacord (1 punct) și total acord (4 puncte). Itemii 2,5,6,8,9 se cotează invers (1 va fi 4 și 4 este 1). Scorurile pot fi cuprinse între 10 și 40;
La cotarea rezultatelor se vor lua ca etalon valorile următoare:
# sub16 puncte - stima de sine scazută
# 17-33 puncte - stima de sine medie
# peste 34 puncte - stima de sine înaltă.
Așa că vă invit să vă aplicați chestionarul pentru o cunoaștere mai bună a propriei stime de sine și pentru eventuale acțiuni de îmbunătățire necesare. Dacă simțiți, după cum am menționat anterior, una dintre caracteristici ale unei stime de sine alterate: teama de a încerca, teama de eşec, schimbarea comportamentului în funcţie de opiniile celorlalţi, teama de a fi criticaţi, dificultatea de a primi feedback negativ, tendinţa de a vă lăuda cu toate realizările şi dorința de a primi mereu confirmări, dar şi dificultatea de a primi complimente și sunteți dornici să schimbați acest lucru, puteți apela la un psiholog, consilier de dezvoltare personală sau life-coach pentru o intervenție eficientă.
Următorul articol va trata detalii despre: COMUNICARE și ASERTIVITATE!

Dr.Crenguța Belegan
Psiholog Clinician, Psihoterapeut Psihoterapie Pozitivă,
Consilier Dezvoltare Personală
Consultații în Pitești, Cabinet Individual Psihologie și Skype
Programări: 0720999772

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea