Constantin Nicolescu și Grigore Dobre se pregătesc de ieșirea din închisoare

# (Încă) Ministrul justiţiei, Raluca Prună, propune simplificarea modului în care condamnaţii sunt eliberaţi condiţionat # Constantin Nicolescu a executat deja aproape 20 de luni de închisoare

Ministrul  Justiţiei, Raluca Prună, a susţinut la o dezbatere organizată la Cluj, că problema aglomeraţiei din închisori nu poate fi rezolvată pe termen scurt prin construirea unor noi penitenciare întrucât în România acest lucru "durează 5 ani, dacă totul merge bine". Soluţia avansată de ministru este stabilirea unor termene obligatorii pentru liberarea condiţionată a condamnaţilor.
Ministrul justiţiei, Raluca Prună, propune simplificarea modului în care condamnaţii sunt eliberaţi condiţionat. Astfel, mii de deţinuţi ar putea ieşi mai repede din penitenciare.
Anunţul a fost făcut de Raluca Prună în emisiunea „În faţa ta”, de la Digi24. „Vorbim de câteva mii bune de persoane. Da, o să iasă mai mulţi oameni, dar nu în orice condiţii. Ca să poţi fi eliberat condiţionat trebuie să execuţi o fracţie din pedeapsa - aşa se numeşte - şi să fi avut un comportament care să arate că te-ai îndreptat”, a arătat ministrul justiţiei, care a insistat că aceasta nu e o formă de amnistie. „Dacă umblăm la eliberarea condiţionată, nu în sensul de a modifica fracţia sau filosofia Codului penal, ci de a vedea ce anume, care e blocajul la nivelul instanţelor care amână aceste persoane în mod repetat, de câteva ori, astfel încât instituţia eliberării devine neinteresantă”, a spus Raluca Prună. Această măsură ar urma să fie luată în condiţiile în care România a fost condamnată în repetate rânduri la CEDO din cauza supra-aglomeraţiei din închisori. În urmă cu patru ani, CEDO a adoptat o decizie cvasi-pilot în privinţa României, după ce se acumulaseră sute de condamnări pentru nerespectarea drepturilor omului din cauza aglomeraţiei şi a condiţiilor improprii din cele 44 de închisori ale ţării.

Constantin Nicolescu a executat deja aproape 20 de luni de închisoare

Fostul președinte al CJ Argeș, Constantin Nicolescu, a fost încarcerat la Colibași, la începutul lunii februarie 2015, în urma condamnării la şapte ani şi opt luni de închisoare în dosarul în care a fost acuzat că a luat ilegal fonduri PHARE. A executat deja, deci, aproape 20 de luni din pedeapsă, adică peste un an și jumătate. Dacă ținem cont că are peste 60 de ani, că a avut un comportament ireproșabil, că și-a redus perioada de detenție prin activități și acțiuni aducătoare de zile de libertate – perioada de încarcerare ar putea să scadă la maxim o treime din cea stabilită prin hotărârea judecătorească. Proiectul lui Prună, însă, îl poate aduce pe  Nicolescu acasă mai devreme, acesta executând, după cum s-a văzut, ”o fracție” destul de serioasă din pedeapsă.
Grigore Dobre, patronul firmei de construcții Zeus, a primit o pedeapsă de numai patru ani cu executare, acesta pregătindu-se, oricum, de eliberarea condiționată.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea