”Mirajul dansului” la Biblioteca Județeană Argeș. Dorin Oancea a împlinit 73 de ani

Marți, 20 august, Dorin Oancea, coregraful de aur al dansului popular argeșean, a trezit amintiri puternice, a făcut inimi să bată mai tare și voci să lăcrimeze, în timp ce se străduiau să articuleze felicitări și urări de viață lungă. Dorin Oancea și-a sărbătorit, la Biblioteca ”Dinicu Golescu”, ziua de naștere și a lansat volumele 3 și 4 ale monografiei ”Mirajul dansului”.
Organizatorul principal, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, i-a reunit pe toți cei alături de care Dorin Oancea a adunat trofee peste trofee – dansatori și coregrafi de prestigiu, primari și directori de așezăminte culturale, colegi de la Teatrul ”Al. Davila”, a cărui Secție de Estradă a coordonat-o ani buni.
Cele două volume, publicate la Editura ”Alean” și trecute prin filtrul vulturului-corector Alexandru Mărchidan, însumează aproape 1000 de pagini și fac referire la varietatea și la specificul etnofolclorului românesc, prezintă arealurile și descriu jocurile în funcție de repartizarea lor geografică, stabilesc rolul coregrafului în documentarea și culegerea jocului popular, luminează felul în care se constituie colectivele de amatori și repertoriul formației, de asemenea structura și tipologia costumului popular. Sunt prinși apoi, în medalioane reprezentative, componenții ansamblurilor/ansamblurile, coregrafii și lăutarii din Argeș și Muscel, pe care autorul îi socotește, pe bună dreptate, din perspectiva aportului lor la îmbogățirea și la consolidarea zestrei naționale, sfinți ai locurilor. Sprijinit necondiționat de familie – toate generațiile au dansat în ansamblurile pe care le-a pregătit – Dorin Oancea face deja parte din istoria comunitară. Faptul că a ales să scrie, să sistematizeze, să povestească, să-și susțină textele cu fotografii este, potrivit prezidiului, salutar. Identitatea se conservă inclusiv prin literă, pagină, document, carte. Mai ales astăzi, când societatea fluidă în care trăim își schimbă configurația într-o manieră imprevizibilă.
Denisa Popescu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea