Educație pentru sănătatea psihică. Ce este o relație funcțională și cum putem avea relații funcționale în familie, la lucru și între prieteni?

Relațiile noastre funcționale sunt vizibile atât pentru cei din jur dar mai ales pentru noi. Ne dau o stare de confort emoțional, ne dau siguranță, ne ajută să ne dezvoltăm ușor, de la sine.
Ce înseamnă că o relație este funcțională?  Înseamnă că pentru binele nostru și al celui cu care relaționăm avem așteptări realiste ce presupun implicare și efort constant pentru o comunicare eficientă. Ne respectăm reciproc și înțelegem că nu doar cel din fața noastră trebuie să fie cel care se modelează după noi ci și noi suntem atenți la nevoile celui cu care relaționăm.  Este acel ”a oferi”, fără să așteptăm imediat ”a primi ”și pentru care celălalt va aprecia ce a primit, fiind la rându-i atent cu nevoile celuilalt.
Ce înseamnă să nu ai așteptări prea înalte din partea celuilalt: înseamnă că poți să înțelegi și să accepți că poate celălalt nu e totdeauna la nivelul tău sau poate nu a înțeles exact de ce ai nevoie și atunci tu, cel care apreciază omul în natura lui, vei avea răbdare să-i explici din nou despre ce este vorba. Nu judeci și nu etichetezi, rănind, pentru că, chiar dacă este foarte ușor să spui ce defecte are cel din față, cu siguranță că nu ai fost ”în papucii lui” să vezi circumstanțele situației și prin ochii lui. E bine să comunicăm deschis de fiecare dată când este nevoie și să nu ne grăbim să tragem concluzii. Pentru că, dacă nu avem răbdare ca celălalt să se facă înțeles, s-ar putea să avem amândoi de pierdut.  Nu vorbim aici de acei oameni care nu ne respectă și nu pot concepe că pot exista și alte puncte de vedere și sunt permanent tirani, dictatori, vorbesc de cei din jurul nostru care au bune intenții, au răbdare pentru relație dar poate că mesajul transmis de noi a fost interpretat eronat sau poate noi nu l-am transmis adecvat.
Relație funcțională este acea relație în care putem să ne exprimăm liber, sau să ne spunem opinia fără să avem consecințe negative. Bineînțeles că e important ca atunci când ne exprimăm opinia să o facem într-un mod civilizat, bazat pe situații concrete și nu să atacăm în vreun fel interlocutorul. Relația funcțională este acea relație în care ne dorim să fim și în care simțim că aparținem, relația în care adâncul ființei noastre e fericit că e auzit, respectat, apreciat pentru valoarea lui. Nu e criticat și știe la rându-i să asculte nevoile celuilalt.
Dacă avem o relație disfuncțională și oricât ne-am strădui să o facem funcțională prin dialog direct, negociere, identificare nevoi, totuși nu merge, soluția e evidentă: putem ieși din relație. Dacă este o relație disfuncțională în cuplu, sau la lucru, sau cu un așa zis prieten iar noi nu ne simțim în largul nostru, autentic, încurajat, stimulat, poate că am avea nevoie să schimbăm ceva, la noi sau mediul în care avem relația disfuncțională, dar doar după ce am discutat cu celălalt exact ce ne doare și cum ne-am dori să fie acea relație. Dacă și după o discuție asertivă pe acest subiect lucrurile sunt neclare sau poate primim argumente și justificări pentru acea relație disfuncțională care implică o transformare imposibilă din partea noastră, poate avem nevoie de o clarificare. Dacă nu vedem clar ce se întâmplă și o eventuală schimbare solicită un prea mare efort din partea noastră, avem nevoie să ne sfătuim cu un consilier personal care să ne ajute să decidem ce este mai bine pentru noi.
Pentru că suntem diferiți și percepțiile noastre sunt la rândul lor diferite, avem nevoie să știm cum identificăm o relație disfuncțională sau cum vedem o relație prin ochii celuilalt. Așa că, cea mai ușoară metodă de a vedea ce se poate face într-o relație de orice natură este comunicarea. Să-i cerem partenerului să fie sincer și apoi să-l rugăm să acorde o notă relației voastre, pe o scală de la unu la zece. Dacă partenerul notează relația cu mai puțin de zece, îl intreabăm care sunt celelalte lucruri pe care le putem face pentru a ajunge la nota maximă? Răspunsurile pot fi puțin cam greu de acceptat, pentru că ar putea părea critice si negative, dar ele reprezintă soluția de a transforma negativul în pozitiv.  Deasemenea, îi spunem ce ne dorim  să primim de la relația respectivă astfel încât să simțim că suntem mulțumit iar acea relație ne împlinește. Pare dificil pentru oricare din variantele de partener de relație: copilul, soțul/soția, șeful, subalternul, dar fără a comunica ce așteptări avem fiecare și doar intuim, e posibil ca ceea ce credem să fie greșit iar partenerul de relație să stea într-o relație doar din anumite motive doar de el știute, e posibil să fie frustrat și supărat, fără speranță de mai bine. Pentru o relație autentică, atât cu un copil cât și cu un adult, vă încurajez să aflați aprecierea celuilalt asupra relației și să clarificați ce ar însemna pentru fiecare din relație a se simți confortabil în acea relație. Nu este vorba de a accepta ceva impotriva propriei ființe ci a afla real o eventuală compatibilitate sau, de ce nu, o oportunitate de îmbunătățire a felului de a fi, alături de un specialist. Dacă majoritatea relațiilor noastre sunt disfuncționale și nu putem să simțim confort în ele, cu siguranță avem nevoie să schimbăm ceva în felul nostru de a fi și din nou avem nevoie de ajutor în dezvoltarea personală și autocunoaștere sau chiar psihoterapie.
Închei aici periplul informațiilor mai mult sau mai puțin teoretice despre educație pentru sănătatea psihică și vă invit, dacă doriți, să parcurgeți un curs de autocunoaștere și dezvoltare personală structurat și individualizat, care să vă ajute să vă descoperiți și să vă ajustați anumite aspecte de comportament de care nu sunteți tocmai mândri. În acest sens,  vă rog să trimiteți pentru detalii de înscriere un email la Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza și în cel mai scurt timp veți primi detalii organizatorice.
În speranța că v-am deschis dorința de cunoaștere de sine pentru o mai bună relaționare cu noi înșine și cu cei din jur, vă doresc toate cele bune!

Cu respect, dr.Crenguța Belegan
Psiholog Clinician, Psihoterapeut Psihoterapie Pozitivă,
Consilier Dezvoltare Personală
Consultații în Pitești, Cabinet Individual Psihologie și Skype
Programări: 0720999772

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea