Î.P.S. Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, doctor de suflete, dar și de trupuri

# I.P.S. Calinic:  ”Animalele nu mănâncă substanțe iritante și excitante! Atunci, noi de ce trebuie să o facem?”  # Prelegere despre o alimentație sănătoasă, intitulată ” Piperul și apa carbogazoasă”

Condimentele au avut și mai au un rol mare din punct de vedere economic. Comerțul din vremurile de demult cu condimente din Orient era înfloritor. În medicină, condimentele sunt clasate ca și substanțe iritante și stimulatoare: „Câteva dintre substanțele iritante pe care la consumă oamenii zilnic, conștientsau inconștient, sunt piperul negru, cofeina, sarea, conservanții, zahărul artificialsau rafinat”, și lista poate continua cu multe alte produse, pe care fiecare dintre noi le știm și le mai și folosim.
Ce provoacă substanțele iritante și stimulatoare în oganismul nostru?
În cele mai multe cazuri irită mucoasa tractului gastro-intestinal și provoacă inflamații la nivelul întregului organism. Dacă piperul este dat cu capul de pereți, boiaua de ardei iute – ca să țin cu ardelenii mei dragi! – este larg folosită atât în tratarea hipertensiunii arteriale, cât și în accelerarea circulației sangvine. Boiaua nu este la fel de iritantă ca piperul negru. Totuși, folosirea în exces provoacă apariția unor stări congestive, printre care se numără „inflamația sinusurilor, bronșitele, pneumoniile”.
Dacă se face abuz de boia iute, atunci când vom servi ceapa și usturoiul vom avea probleme, ele devenind iritante pentru organism.
A devenit o afurisită de modă, cum procedăma adesea:
- Alo! Nelu?
- Da, Nelu!
- Servus, frate, sunt Gigel! Nu vii la o cafea și la o țigară?
- Vin, desigur, la un ceai verde!
Rezultatele, ca răspuns la cercetările științifice sunt lămuritoare și în privința cafelei, sortimentelor de ceai comercializate și pe piață, care înregistrează un consum mare. Cum dăunează? Aceste băuturi irită și stimulează ficatul, tractul gastro-intestinal, inima, sistemul endocrin(tiroida), suprarenalele, hipofiza, rinichii.
Se recomandă să nu se facă clisme cu cafea ci doar cu apă sau ceaiuri de plante medicinale.
În loc de alte limonade, pentru consum zilnic se recomand sucurile naturale din legume și fructe ecologice, apa de izvor, eliminând băuturile cu coloranți, știindu-se că tot ce este procesat nu mai este natural.
Între merele stropite și cu față durdulie, se preferă merele care au viermi. E semnul că nu au fost atacate chimic.
Cât privește apa, pe care trebuie să o folosim zilnic, cu recomandări de peste 2 litri pe zi – depinde de vârstă și volumul fiecăruia dintre noi – trebuie să fie de izvor, apă plată....botezată și să evităm, pe cât posibil apa carbogazoasă, care merge doar atunci când se gustă în porție egală cu vin, păstrând măsura trezviei!
O mare ispită pentru bărbați, femei și mai ales copii este consumul de ciocolată, care este un excitant, extrem de acid, chiar dacă nu se simte, de îndată ce se consumă. Are un conținut de acid oxalic care provoacă formarea pietrelor la rinichi.
Alcoolul și zahărul rafinat sunt, de asemenea, alți excitanți preferați de societatea noastră românească. Ravagiile care se năpustesc asupra sănătății oamenilor, nu pot fi neglijate. Dintre toate băuturile de pe mapamond, dr. Robert Morse recomandă vinul organic, natural, controlat de consumator, dar servit cu „moderație”.
E vorba de vinul făcut de fiecare acasă, fără procesare mecanică, așa cum au băut vinul cel bun, moșii și strămoșii noștri, dar și neaoșii români care doresc să guste cu sfințenie darul lui Dumnezeu din frumusețea acestei lumi văzute. Doctorii recomandă și 50 de grame de țuică românească, dar după masă, ca un digestiv, și nu înainte de masă pentru „poftă” de mâncare, pe stomacul gol, unde intră în luptă cu acidul gastric!
Repetăm: „carnea este un alt excitant alimentar”, asta o fac și pentru mine....repetitio, mater studiorum! După cum aminteam, carnea conține concentrații mari de antibiotice, hormoni, deșeuri nucleare, steroizi, adrenalină, pesticide, erbicide și mulți alți compuși chimici, de natură toxică. Toate aceste otrăvuri sunt „excitante, puternic iritante”, care se combină și se regăsesc, din nefericire, în țesuturile cărnii pe care noi o consumăm și ne este greu să ne dezvățăm.
Carnea consumată cu poftă mare, ne dă senzația de încărcare cu energie, dar este o senzație temporară, care ulterior ne aduce oboseală.
Tractul gastro-intestinal al omului este de patru ori mai lung decât al carnivorelor (feline, etc.) și are o „capacitate de asimilare de o mie de ori mai mare! Deoarece proteina din carne intră foarte rapid în putrefacție și pentru că tractul gastro-intestinal are o lungime atât de mare – e lung burlanul – carnea va putrezi înlăuntrul organismului înainte de a avea șansa să fie eliminată, procesul de putrefacție ducând la distrugerea celulelor, provocând „palpitații și aritmie cardiacă, ca și dezechilibre neurologice.”
Într-un cuvânt: animalele nu mănâncă substanțe iritante și excitante!
Atunci, noi de ce trebuie să o facem?
(preluare eparhiaargesului.ro)
Calinic Argeșeanul
Notă: Citatele sunt preluate din lucrarea: Robert Morse, Să trăim sănătos fără toxine, Pitești, Paralela 45, 2009, pag. 181

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea