Primarul din Băbana - campanie la zero grade, pe ATV, pe străzile comunei

# Cu muzică populară și încurajări, Bebe Ivan promovează colectarea selectivă # Bebe Ivan: Mulți aruncă gunoi din mașini, din microbuze…facem câte un ”Let`s do it, Romania” săptămânal…

Săptămâna trecută, primarul din Băbana, Bebe Ivan, s-a suit pe ATV și a plecat, dis-de-dimineață, prin comună, pe un frig de înghețau pietrele. În spatele edilului, camionul de la Adi Servsal.
Bebe Ivan: ”Am adunat, din toate satele comunei, PET-uri, cutii de bere, cartoane etc. Tot ceea ce trebuie colectat selectiv. Motivul este legat de reducerea cantității de deșeuri. Astfel, evităm o majorare a prețului lunar perceput de firma respectivă pentru colectare. În momentul de față plătim 3,2 lei de persoană pe lună de persoană. Cantitatea maximă acceptată este de 13 kilograme de gunoi, pe lună, de persoană. Desigur, aici vorbim de o medie, nu stă nimeni să calculeze exact pentru fiecare. Ideea este că, la ajungerea în rampă, deșeurile ridicate de pe raza comunei sunt cântărite. Sigur, iarna avem, uneori, cantități mai mici. Vara însă, cantitățile sunt mult mai mari.”
Edilul din Băbana urmărește, prin campaniile de colectare selectivă pe care le duce, mai multe ținte, una fiind cea deja menționată, de păstrare a prețului actual al serviciului de ridicare a gunoiului. Un alt obiectiv este și cel de educare a populației, pentru că, oricum, pentru a ne încadra în standardele UE, al cărei membru cu drepturi depline suntem, trebuie să ajungem la un nivel mult superior al colectării selective.
Bebe Ivan: ”Suntem singura comună evidențiată, la ultima ședință a operatorului, de la care camionul a trebuit să care deșeurile plastice în două tranșe. De la comune mult mai mari, în momentul de față, se strânge numai o jumătate de camion.”

Idee ingenioasă: taxă de gunoi mai mică pentru cetățenii care colectează selectiv

Cetățenii din localitate au primit saci inscripționați, tocmai pentru a li se facilita această colectare selectivă. Primarul are chiar o idee avansată din punct de vedere civic, aceea de a premia, prin preț, pe cei ce reușesc să separeu, din gospodările, deșeurile.
Bebe Ivan: ”Oamenilor acestora li se cuvine, cumva, o recompensă, o răsplată pentru simțul civic, dar și pentru bunul simț de care dau dovadă. Studiem posibilitatea aplicării unei taxe diferențiate pentru cei care colectează selectiv, față de ceilalți. Eu, personal, îmi propun să impun o taxă, să zicem de 3 lei, pentru prima categorie, și de dublu, adică de șase lei, pentru cei din urmă. Trebuie să se simtă și la buzunar pentru că, altfel, gunoiul ajunge mai scump, pe an, decât impozitul. La o gospodărie medie, în Băbana se plătește impozit de cca. 70-80 lei pe an, iar la gunoi s-a ajuns la 50-60 lei la o gospodărie. Mai e puțin și se ajunge la concurență, ba chiar la depășire. În cazul unei colectări selective însă, altfel se discută și cu operatorul.”

Avem multe probleme pentru că suntem plasați într-o zonă de tranzit

Primarul localității, atent atât la problema curățeniei, dar și la cea a pazei pubelelor, a amplasat aparatură de supraveghere în punctele considerate fierbinți.
Bebe Ivan: ”Am șase camere de luat vederi amplasate special în zonele de colectare. Ieri, spre exemplu, o femeie din Poiana Lacului a venit, special, cu patru saci de gunoi pentru a-i arunca la una din platformele noastre. Mâine o vom chema să și-i ia înapoi, să nu confunde comunele. Băbana este și o zonă de tranzit. Mulți aruncă din mașini, din microbuze. Vin de la muncă, iar în stații, în popasuri, aruncă cutii goale de bere, ambalaje și altele. Noi facem câte un «Let`s do it, Romania», săptămânal…” A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea