Dosarul lui Mihai Rotaru, afaceristul din ANRP, sub semnul întrebării

# În plină cercetare a DNA – structura centrală - asupra prețului terenului din Pitești, stabilit de procurorii anticorupție la 35 euro/m.p. #  Fix în porțiunea neretrocedabilă, tranzacție imobiliară pe cash, cu 328 euro/m.p.

Mai multe materiale, apărute în presa națională și locală, vorbesc despre tunul dat, în 2010, la ANRP, de omul de afaceri Mihai Rotaru. Acesta a cumpărat dreptul de proprietate asupra unui teren de 6,2 hectare, teren expropriat de comuniști și aflat în imposibilitate de a mai fi pus în posesie, teren situat în centrul Piteștiului. Interesant este faptul că, din despăgubirile primite, de 108.500.000 lei (aproximativ 24 milioane de euro), DNA – structura centrală - consideră că statul român a fost prejudiciat cu 98.780.835 de lei, terenul fiind, se mai arată în comunicatul DNA, supraevaluat de zece ori. Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că se constituie parte civilă, în dosarul cauzei, cu respectiva sumă, sumă ce, dacă se dovedește a fi una reală, va fi confiscată de la inculpați (cesionar, evaluator, membrii comisiei de despăgubiri din ANRP).

În cauză, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor părți sociale și acțiuni deținute la diverse firme, de către inculpații:
# Rotaru Mihai - 1.144.746 părți sociale și acțiuni,
# Teodorescu Cătălin Florin - 100 părți sociale,
# Negurici Sergiu – 10 părți sociale,
# Diacomatu Sergiu Ionuț - 10 părți sociale,
# Alexandru Lăcrămioara – 1.038 părți sociale,
# Marko Attila Gabor - 14 părți sociale

De asemenea, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților.

Cât valorează, în  realitate, terenul din care s-a născut scandalul penal?

Proprietatea de 6,2 hectare a aparținut piteștencei Elenei Vasilescu. Terenul se întindea din zona Spitalului Bălcescu (Centrul de Diagnostic și Tratament Argeș) și a Centrului de Afaceri, trecând prin Expo Parc, până spre șoseaua Livezilor și Calea Bascovului. În anii 50, comuniștii au expropriat terenul, aici construindu-se actualul cartier Expo-Parc.
Conform comunicatului DNA, prejudiciul este de 98.780.835 lei, din totalul de 108.500.000 lei. Așadar, rămâne o diferență de 9.719.165 lei care reprezintă, în acceptul procurorilor anticorupție, valoarea estimată reală a proprietății. Doar că, dacă transformăm în euro (curs actual 4,5 lei pentru 1 euro) suma devine 2.159.814 euro. Împărțind cei 62.000 de metri pătrați la suma în euro, rezultă un preț pe  metrul pătrat de 34,8  -  ceea ce este, să fim serioși, penibil. Cu prețul acesta nu găsești teren nici în mahalalele Piteștiului, nici măcar în localitățile limitrofe. Iar aici vorbim de un teren ultracentral.
Curioși din fire, am dat o tură prin Expo-Parc, să vedem dacă există proprietăți de vânzare. Am găsit una singură, un teren invadat de bălării, chiar lângă parc, teren pe care încă rezistă o casă, însă destinată numai demolării. Terenul este lung și îngust, la limita obținerii unei autorizații de construcție. Poate că respectiva casă a fost lăsată în picioare în mod special, pentru a se evita chinul obținerii unei astfel de autorizații. Mulți au declarat că extind locuința, în realitate dărâmând, ulterior, ruina ce l-a servit drept rampă spre vila cu etaj. Un număr de telefon anunța că proprietatea respectivă este destinată înstrăinării. Am sunat.
# Bună ziua. Aveți o proprietate de vânzare, în Expo Parc. Sunt în fața acesteia, am sunat să vă întreb câteva detalii...
Proprietar: Sunt în discuții avansate deja, nu mai are rost să vă dau detalii, pot să spun că deja am vândut.
# Am înțeles... Puteți, totuși, să îmi spuneți măcar, pentru curiozitatea mea, un preț la care ați negociat tranzacția?
Proprietar: Da. 157.000 de euro
# Am înțeles. Cât teren aveți, aici?
Proprietar: 478 de metri
# Vă pot suna, eventual săptămâna viitoare, în cazul în care nu se concretizează tranzacția?
Proprietar: Puteți, însă nu are rost. 99% este realizată...

Grila notarială pentru terenurile centrale din Pitești, 510 lei/m.p.

Așadar, tocmai ce s-a bătut palma pentru un  preț de 328 euro/m.p. Și, aici, vorbim de o proprietate situată în partea mediană-spre jos a zonei aflate sub lupa procurorilor DNA. Cum s-a ajuns, oare, la un preț mai mic de 35 euro pe metrul pătrat? Cum s-a calculat acesta?
În momentul de față, la ANRP, valoarea terenurilor se calculează conform grilei notariale. Aceasta este neschimbată de câțiva ani buni, și reprezintă, așa cum se știe, un nivel minimal, sub care notarii nu încheie tranzacții imobiliare din punct de vedere al prețului. În grila aceasta, pentru zona centrală, prețul unui metru pătrat de teren este de 510 lei, adică peste 113 euro/m.p. Și, atenție, acesta este prețul sub care nu se efectuează tranzacții în notariat, considerat un preț minim acceptabil, nicidecum prețul pieței reale.
Interesant, în cazul dosarului de la Pitești, este și faptul că, la ANRP, nu se dădeau bani, ci titluri de proprietate. Practic, deținătorii acestor titluri deveneau acționari ai celebrului Fond Proprietatea. Doar că, o simplă căutare pe Google relevă faptul că, la acest fond, acțiunile nu s-au putut vinde niciodată la valoare nominală, mulți ani aceste acțiuni fiind tranzacționate chiar la jumătate din prețul lor. Așadar, este interesant de aflat cât au valorat, în bani, acțiunile încasate de celebrul afacerist Mihai Rotaru, pentru că e posibil ca cei 20 de milioane de euro trecuți ca prejudiciu să fie cu mult mai mulți decât cei intrați efectiv în contul milionarului cu pricina.
A.S.

Click AICI pentru a vizualiza glina notarială

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea