Constantin Stroe, pledoarie pentru regândirea timbrului de mediu

# Constantin Stroe: ”O eliminare totală a timbrului… ar fi catastrofală pentru mediu, pentru siguranţa rutieră şi pentru industria auto naţională”

Regândirea timbrului de mediu trebuie realizată astfel încât acesta să protejeze piaţa locală de importurile de maşini vechi, spune Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), în contextul în care Ministerul Mediului ia în calcul eliminarea timbrului şi înlocuirea cu un impozit anual.
„În România, cu timbrul de mediu în vigoare, raportul este de un vehicul nou înmatriculat la patru second-hand. Cu o eliminare totală a timbrului de mediu, raportul ar ajunge 1 la 12, ceea ce ar fi catastrofal pentru mediu, pentru siguranţa rutieră şi pentru industria auto naţională”.
În condiţiile în care vechimea parcului naţional a urcat la 13,5 ani la finalul lui 2015, pentru stoparea îmbătrânirii acestuia Constantin Stroe spune că Ministerul Mediului ar trebui să susţină un program Rabla multianual, care să reprezinte cel puţin 15% din totalul vehiculelor second-hand importate în anul anterior. Spre comparaţie, în primele nouă luni ale acestui an s-au importat deja aproape 223.000 de maşini vechi, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în creştere cu 34% faţă de perioada similară a anului trecut, astfel încât, la fiecare maşină nouă vândută, alte 3,3 vechi au fost importate.(zf.ro)
Pe de altă parte, Sorin Iacob, general manager Eurotax, a spus că în România în ultimii ani au fost implementate o serie de măsuri care să împiedice importurile de maşini foarte vechi, dar acestea au eşuat. “Introducerea taxei mediu a reuşit contrariul, introducerea acestui timbru a blocat piata locală. În continuare se întamplă nişte lucruri care ne duc inapoi cu 20 de ani. Oamenii vând maşinile cu chitanţă făcută de mână doar să nu plătească taxă. Am închis porţile la euro 3 și euro 4 şi le-am deschis către euro 2 sau non-euro”, a declarat acesta pentru ZF.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea