Tradiție și contemporaneitate la Topoloveni. Focul lu’ Sumedru, obicei străvechi - filmat cu drona

Marțea trecută, la târgul săptămânal din Topoloveni, a avut loc manifestarea tradițională ”FOCUL LU' SUMEDRU”, obicei etnografic specific zonei Muscelului.
Cu acest prilej, primarul Gheorghiță Boțârcă a fost gazdă generoasă pentru numeroase personalități județene și locale, mai ales că, în aceeași zi, la Casa de Cultură s-a desfășurat Colegiul Prefectural. Prefectul, subprefectul, vicepreședintele CJ Argeș Ion Mânzână, primarii din județ - cu toții au fost invitați la o ceașcă de țuică și la o porție de vițeluș la proțap.
În cadrul evenimentului, edilul a premiat patru familii care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Concursurile pentru cea mai bună țuică, ”Auria de Topoloveni” și ”Roua Cârcinovului”, au reunit, acolo, în târg producători de tradiție (și ambiție) din Topoloveni și din toate localitățile de pe Valea Cârcinovului.
Focul aprins simbolizează purificarea atât spirituală cât şi a naturii înconjurătoare, făcând trecerea între anotimpuri, de la toamnă la iarnă. În jurul acestui foc, sătenii împart nuci, mere, pere, struguri, must, covrigi, cozonac în amintirea morţilor.
La Topoloveni, focul este completat de o sărbătoare a recoltei din care nu lipsesc, an de an, bunătăţile tradiţionale ale zonei: legume, fructe, produse precum cozonacul, oţetul, magiunul şi vinul, şi de un festival folcloric de cea mai înaltă clasă. Anul acesta, cea care a deschis lista interpreţilor de muzică populară ce au concertat la Topoloveni a fost îndrăgita Tita Bărbulescu.
Gheorghiță Boțârcă, primarul orașului: ”Ne aflăm la Topoloveni, unde Focul lu Sumedru este la el acasă. Din perioada precreștină, generație după generație a dus mai departe această tradiție aici, între dealurile Muscelului. În aceste momente, familiile, prietenii, invitații, se adună și petrec la una din cele mai frumoase sărbători. Este o sărbătoare ce ține, mult, de trăirea noastră românească.”

Trupa preoților din Topoloveni – spectacol, ca de obicei, de excepție!

De la începutul după-amiezii și până târziu în noapte, numeroși interpreți sau ansambluri folclorice s-au perindat pe scena amplasată în apropierea focului aprins:
• Ansamblul folcloric ”CIULEANDRA” - Topoloveni
• Ansamblul ”Căluşerii” - com. Răşinari, jud. Sibiu
• Ansamblul ”Periniţa” - Otopeni, jud. Ilfov
• Ansamblul ”Liviu Dafinescu” - Baia de Fier - jud. Gorj
• Ansamblul ”Pomul Vieţii” - Balş - Olt
• Ansamblul ”Brăduleţul” - Horezu, jud. Valcea
• Ansamblul ”Jijia” - com. Albeşti, jud. Botoşani
• Ansamblul ”Dor” - Băbeni, jud. Valcea
• Ansamblul ”Măgureanul” - com. Măgura Ilvei, jud. Bistriţa Năsăud
• Fanfara din Vorona - Botoşani
Dintre interpreți, merită menționați Tita Bărbulescu, Graţian Bădescu, Florin Racoci, Ana Maria Iorgulescu, Sebi David, Georgian Birceanu
Un moment aparte l-a constituit urcarea pe scenă a trupei preoților din Topoloveni, Haiducii Vlădicii, grup vocal condus de cunoscutul rapsod Grațian Bădescu. Aceștia au făcut, ca de obicei, senzație, cu vocile lor puternice și bine exersate. Preoții cu cules, cu modestie, aplauze la scenă deschisă de la sutele de ascultători prezenți.
Interesant este și faptul că evenimentul a fost filmat cu o dronă performantă, imagini spectaculoase postând, pe pagina proprie de facebook, preotul și totodată activistul cultural Dan Pavel. Părintele filmărilor și fotografiilor este Mihail Oprescu.

Click AICI pentru mai multe fotografii

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea